Vasemmiston on lopetettava periksiantaminen

05.03.2013 - 15:19
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Suomessa on osallistuttu eurooppalaisiin toimintapäiviin jo useampana peräkkäisenä vuonna. Kuvassa mielenosoitus Turussa syyskuussa 2010. / Jarkko Silén |

Suomessakin osallistutaan Euroopan ammatillisen yhteisjärjestö EAY:n julistamaan eurooppalaiseen toimintapäivään. Helsingissä perinteiselle työväen mielenosoituspaikalle Hakaniemeen kokoontuu laaja ammattiosastojen ja kansalaisjärjestöjen joukko 14. maaliskuuta. Yksi järjestävistä tahoista on Suomen elintarvikealan liiton SEL:n Uudenmaan aluejärjestö.

– Toivottavasti saadaan mahdollisimman paljon mielenosoitukseen porukkaa mukaan, sanoo SEL:n Helsingin leipomotyöntekijäin ammattiosaston puheenjohtaja Pekka Luoma.

EK:n ja kokoomusjohtoisen hallituksen uhmakkaasti ajama työurien pidentäminen eläkeikää väkisin nostamalla on Luoman mukaan ehdottomasti torjuttava. Hän arvioi kokoomuksen tulevan ajamaan heikennyksiä läpi yhä ärhäkkäämmin hallituskauden loppupuoliskolle tultaessa.

– Nyt pitäisi saada laajat joukot liikkeelle myös täältä perustasolta muistuttamaan sekä hallituksen että ay-keskusjärjestöjen valtaapitäviä, ettei kurjistamisiin voida suostua, Helsingin leipomotyöntekijäin ammattiosaston puheenjohtajanakin toimiva Luoma linjaa.

Vapaaehtoisuuteen perustuva eläkeiän nosto on hänen mukaansa toiminut hyvin. Pakkokeinoihin turvautuminen ei sen sijaan Luomasta johda muuhun kuin vanhemman väen elinolojen huonontumiseen.

– Varsinkin meidän duunipaikalla näkyy jo nyt, miten osatyöttömyyseläkeläisten määrä on kasvanut kun ihmisiä ei lasketa työkyvyttömyyseläkkeelle, Vantaan leipomon luottamusmiehenä toimiva Luoma kertoo.

Uhkaavan kestävyysvajeen sijaan ay-aktiivi epäilee taustalla olevan työnantajien tahto pitää yllä suurta työttömien reserviä. Jos työurat pitenevät mutta työpaikat eivät määrällisesti lisäänny, on työttömyyden kasvu luonnollinen seuraus.

–  Eläkerahastoissa on rahaa 144 miljardia. Kyse ei siis ole siitä, etteikö meillä olisi rahaa. Sen sijaan muutama sata tuhatta työtöntä reservissä pitää ansiotason nousun kätevästi kurissa. Totta kai se aina kelpaa työnantajille.

Luottamusmiehen mukaan oikeisto käyttääkin nyt häikäilemättömästi hyväkseen Euroopan huonoa taloustilannetta. Talousvaikeuksilla pelottelemalla ihmisten oletetaan olevan valmiita antamaan periksi kaikessa.

– Sehän ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka myöntyy. Jos eläkekysymyksessä nyt annetaan periksi, ovat EK ja kokoomus saaneet haluamansa. Siinä on takuumiehinä vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit, ja sen jälkeen heitä ei tarvita.

Luoman mukaan hallitusyhteistyö oikeiston kanssa on ollut jo 80-luvulta lähtien sitä, että aina vasemmistopuolueita käytetään likaisen työn tekemiseen. Pienemmän pahan valitsemisen politiikka on hänestä tullut tiensä päähän.

– Silloin lopputulos on joka tapauksessa paha. Kannatus siinä menee. Ei duunariväestö enää luota vasemmistoon, jos he eivät näe sen pitävän heidän puoltaan. Kyllä se on tällä hallituskaudella nähty, että potin ovat korjanneet perussuomalaiset.

– Nyt pitäisi niin vasemmistoliiton kuin SDP:nkin lopettaa periksiantaminen. Jos kurjistaminen jatkuu, varsinkin eläkeasiassa, pitäisi olla selkärankaa tehdät tarvittavat johtopäätökset. Jos kysymys on siitä, kaatuuko hallitus vai nostetaanko eläkeikää, silloin pitää osata lähteä kävelemään, Luoma sanoo.

– Muuten tässä käy todella huonosti.

Lisätietoja Helsingin tapahtumapäivästä mm. Kriittisen ay-verkoston sivuilla.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (50 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.