Vasemmiston kenttä tyrmää hallituksen budjettikehyksen

28.03.2013 - 18:37
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Kataisen hallituksen viime viikolla sopimasta valtiontalouden kehyksestä paljastui miljardiluokan tulonsiirto työntekijöiltä ja kotitalouksilta yrityksille. Jättipotin saavat useiden suurten pörssiin listaamattomien yritysten rikkaat omistajat. Lupaukset työllisyydestä jäivät tyhjän päälle ja kuntien palvelujen leikkaaminen jatkuu. 

Yhteisöveron alennus 24,5 prosentista 20 prosenttiin tekee Suomen yritysverotuksesta Länsi-Euroopan alhaisinta yhdessä Irlannin kanssa. Valtion kassaan päätös tekee lähes miljardin euron aukon. Osinkojen verotuksen laajentamisessa hallitus valitsi mallin, joka suosii rikkaimpia listaamattomien yritysten omistajia.

Verohelpotusten maksajiksi joutuvat tavalliset palkansaajat, joiden ansiotulojen indeksitarkistukset jätetään tekemättä, ja kulutus- ja sähköverojen korotusten maksajina myös pienituloiset. Tarkkoja lukuja päätösten vaikutuksista hallituksella ei vielä alkuviikosta ollut esittää.

Kehysriihen ratkaisut ovat saaneet kiitosta oikeistolta. Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä iloitsi viime perjantaina vasemmiston mukanaolosta hallituksessa, joka teki Suomesta "Pohjolan Amerikan".

Ay-liike tyrmää veroalen

Vasemmiston ja ay-liikkeen kentällä hallituksen viimeisin myönnytys työnantajille on nostattanut kritiikin myrskyn. Julkisuudessa on esitetty epäilyksiä tiedon vuotamisesta EK:lle ennen työmarkkinaneuvottelujen päättymistä. 

– Joulupukki kävi Etelärannassa tänä vuonna jo maaliskuussa. Vastineeksi työnantajat eivät joutuneet lisäämään konkreettisesti vastuutaan työllisyydestä, pätkätyöntekijöiden olojen parantamisesta tai nuorten työllistämisestä, ihmettelee SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Koskesta ei ole järkeä, että pohjoismaiset hyvinvointivaltiot kilpailevat keskenään matalimmasta yhteisöverosta. 

– Työnantajat ja pääomapiirit saivat valtiovallalta jättipotin ja me työtätekevät maksamme sen. Eniten harmittaa työttömyysturvaheikennys nuorille töitä aloitteleville. Työttömyysturvan piti olla kaikkien työväenpuolueiden sanojen mukaan myymätön, vaan kuinkas taas kävi, kysyy nokialainen Pauli Schadrin Metallin jäsenten ääni-ryhmästä.

Helsingissä vasemmistopuolueiden toimintaan syvästi pettyneet elintarvikelan ay-aktiivit vaativat yhteisessä kannanotossaan linjan muutosta. 

– On järjetöntä siirtää yrityksille rahaa isänmaallisuuden varjolla ja perustella toimia työllisyydellä. Harva yritys maksaa veronsa Suomeen ja oikeistopuolueiden kätyrinä toimiminen on saanut duunarit raivon partaalle. Salailu ja kabinettipäätökset ovat vieneet työläisten luottamuksen jälleen kerran.

"Pidättekö vielä tyhmänä?"

Kehysriihen myötä vasemmistopuolueiden rooli kokoomusjohtoisen hallituksen leikkauslinjan syntipukkina on käynyt ilmeiseksi myös puolueiden kenttäväelle.

Viikonloppuna Helsingin Sanomien haastattelussa suurin osa Sdp:n piirijohtajista ilmaisi tyytymättömyytensä hallituksen verolinjaan. Demarikentän mukaan puolue on jäänyt hallituksessa kokoomuksen jalkoihin.

Myös vasemmistoliiton kentällä kuohuu. Vantaalaisen ay-aktiivin Reko Ravelan (vas.) mukaan ratkaisu merkitsee Suomen hinaamista kohti itäeurooppalaista yhteiskuntamallia. Ministeri Arhinmäen väitteet ratkaisun tuloeroja kaventavasta vaikutuksesta vasemmistoaktiivi tyrmää.

– Anteeksi, mutta pidättekö vielä tyhmänä? Politiikassa ei yleensä kannata tehdä asioita joiden suhteen ei voi olla kannattajilleen rehellinen, Ravela kirjoittaa blogissaan.

Turkulainen vasemmistoliiton puolueosasto Työn ja tutkimuksen vasemmistoyhdistys otti kehysriihen tuloksiin vielä kovasanaisemman kannan. Maanantaina Kansan Uutisten verkkosivuilla julkaistussa kannanotossa puoluejohtoa syytettiin valehtelusta.

– On anteeksiantamatonta, että vasemmisto paitsi hyväksyy oikeiston etuja palvelevan politiikan, antaa kannattajilleen tarkoituksella valheellisen kuvan politiikan seurauksista, Turusta todetaan.

Työtuvas vaatii "tuhon tiellä" olevaa puoluettaan lähtemään hallituksesta ennen kannatuksen romahtamista. 

– Kun voimaa vasemmistopolitiikan tekemiseen hallituksessa ei ole, on siirryttävä oppositioon sitä hankkimaan.

Kommunistit esittävät vaihtoehtoja 

Hallituksella olisi ollut mahdollisuus tehdä toisenlaisia valintoja. Se olisi voinut hylätä leikkauspolitiikan, etenkin kun Suomen julkinen talous on kokonaisuutena ottaen ylijäämäinen.

– Jos halutaan todella panostaa työllisyyteen, pitää luoda uusia työpaikkoja esimerkiksi kuntien palveluihin ja valtion yritystoiminnalla ympäristöteknologian alalla. Näin voitaisiin luoda ekologisesti kestävämpää kasvua, SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen esittää.

Oikeudenmukaisuutta voidaan edistää rajoittamalla yritysten verohelpotukset vain pienyrittäjiin ja lopettamalla pääomatulojen verovapaus kunnallisverotuksessa. Oikeudenmukaisuutta voi edistää myös hylkäämällä lähipalveluja heikentävän suurkuntahankkeen ja karsimalla erilaisia tukia yksityiselle terveys- ja hoivabisnekselle.

Jyväskylän SKP:n mukaan hallituksen verohelpotusten työllistävästä vaikutuksesta ovat tyhjän päällä, koska pääomalla ei kapitalistisessa talousjärjestelmässä ole isänmaata. Iso osa miljardilahjoituksesta valuu väistämättä ulkomaille ja yritysjohtajien mielettömiin palkkoihin. 

Vaihtoehdoksi Jyväskylän piirijärjestö ehdottaa yhteiskunnallisessa omistuksessa olevaa ja demokraattisesti valvottua pankkijärjestelmää.

– Rähmällään olo rahapiirien edessä on syytä lopettaa. EU:n laajeneva pankkikriisi osoittaa, mihin pääoman vapaus ja finanssipääoman herruus ovat johtamassa.

SKP:n Kuopion piirijärjestö vaatii yhteisöverotuottojen alenemisen korvaamista kunnille täysimääräisesti. Kuntaliiton arvion mukaan kyse on 200 miljoonan menetyksestä. Hallitus aikoo myös siirtää työmarkkinatuen maksamisen kuntien niskaan. 

– Tarvitaan kuntien rahoituksen vahvistamista valtionosuuksia lisäämällä ja saattamalla pääomatulot kunnallisverotuksen piiriin, Kuopiosta esitetään.

Tulevissa palkkaneuvotteluissa työn ja pääoman välistä tulonjakoa on kommunistien mukaan muutettava työntekijöiden hyväksi nostamalla palkkoja, lyhentämällä työaikaa ansiotasoa alentamatta ja töitä jakamalla.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (8 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.