Vasemmiston ja oikeiston välillä on eroja

19.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 3/2007.

Vuoden ensimmäinen maanantaiklubi oli vahvasti yleisövetoinen, kun keskustelemaan asettui kaksi sanankäytön ammattilaista: rap-artisti Seppo Lampela alias Steen1 ja radiojuontaja, stand-up -koomikko Lotta Backlund. Molemmat ovat ehdolla Arkadianmäelle seuraavaksi nelivuotiskaudeksi, Lampela SKP:n ja asukaslistan sitoutumattomana ehdokkaana, Backlund puolestaan kokoomuksen riveissä.


Illan aikana keskuteltiin oikeiston ja vasemmiston eroista ja kuultiin kummankin ehdokkaan näkemyksiä ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä.




Vaaliteemat esiin



Ehdokkaiden taustat ovat varsin erilaiset. Siinä missä Backlund kolkutteli kokoomuksen ovea jo 13-vuotiaana mietti Lampela pitkään omaa asemaansa ja on edelleen sitoutumaton, vaikka kokeekin SKP:n olevan lähellä omaa poliittista linjaansa.


Alle kolmikymppinen Backlund oli huolissaan nuorten oikeuksista keski-ikäistyvässä yhteiskunnassa. Hän keskittyy vaaliteemoissaan koulutuksen, työllisyyden ja kehitysyhteistyön parantamiseen, tosin esimerkiksi korkeakoulutettavien määrää hän vähentäisi rutkasti.


Lampela vastustaa vahvasti Natoa. Hän myös parantaisi työntekijöiden ja erityisesti pätkätyöläisten asemaa.


Backlundin mukaan oikeiston ja vasemmiston ero paikantuu yksilönvapauteen. Lampela huomautti, miten yksilönvapaus on vain näennäistä tilanteessa, jossa julkisia palveluja leikataan ja kameravalvonta ulottuu kaikkialle.




Vaihtoehdottomuus vallitsee



Keskustelussa nousivat esiin niin kouluverkon kattavuus kuin ilmastonmuutos. Pohdintaa herätti erityisesti valtapoliittisen kentän vaihtoehdottomuus. Vasemmiston ja oikeiston väliset näkemyserot eivät pääse valtamediassa esiin.


Backlundin ja Lampelan väliset erot sen sijaan saatiin illan aikana näkyviin. Backlund veisi Suomen Natoon ja luottaa siihen, että talouskasvu ja yrittäjyyteen kannustaminen ovat ratkaisuja työttömyyteen. Lampela puolestaan haluaa kyseenalaistaa koko jatkuvalle talouskasvulle ja kulutukselle perustuvan talousjärjestelmän.


Backlundin kommentit saivat yhden jos toisenkin keskustelijan epäilemään, josko nuori nainen on oikeassa puolueessa. Hän ilmoitti kannattavansa muun muassa kehitysyhteistyömäärärahojen nostamista YK:n suosituksen mukaiseen 0,7 prosenttiin BKT:sta sekä pääoman progressiivista verotusta. Molemmat ovat asioita, jotka emopuolue kokoomus on useaan otteeseen tyrmännyt.




Hyvä tahto hukkuu



Klubin laajemmaksi teemaksi nousi puheiden ja tekojen välinen ristiriita. Varsinkin vaalien alla yksittäiset ehdokkaat puoluekannasta riippumatta lupailevat milloin mitäkin. Jokainen haluaa puolustaa pienen ihmisen oikeuksia ja hyvinvointipalveluja.


Poliittinen arki on usein toista. Yksittäiset mielipiteet ja hyvä tahto hukkuvat uusliberalistisen talouden realiteetteihin.


Molemmat keskustelijat kaipasivat politiikkaan enemmän rehellisyyttä. Tuomalla avoimesti esiin oikeiston ja vasemmiston ideologiset ja poliittiset erot saataisiin ehkä suurempi osa ihmisistä kiinnostumaan politiikasta aivan uudella tavalla.



(MK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli