”Vasemmiston annettava kasvot finanssimarkkinoille ja avattava tie ulos kriisistä”

19.01.2012 - 10:41
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Euroopan unionin joulukuun huippukokouksen päätökset, kurjistamispolitiikka ja autoritaarinen komento ovat vieneet EU:n kriisin uuteen vaiheeseen, arvioi Euroopan vasemmiston hallitus Berliinissä viime viikonloppuna hyväksymässään lausumassa.

Kansat joutuvat kärsimään finanssikapitalismin kriisistä ja umpikujasta, johon EU:n uusliberalistiset sopimukset ovat vieneet.

Mercozy-sopimus hylättävä

Saksan ja Ranskan johtajat Angela Merkel ja Nicolas Sarcozy haluavat mennä vielä pidemmälle ja kovempaan politiikkaan. He esittävät EU:n sopimusten muuttamista maaliskuun alussa hallitusten välisellä sopimuksella talousunionista.

Sopimus merkitsisi autoritaarista poliittisen vallan keskittämistä EU:n tasolle, jäsenmaiden budjettien alistamista EU-komission ohjaukseen, perustuslakeihin kirjattavaa ”kultaista sääntöä” automaattisista leikkausohjelmista ja rangaistuksista niitä rikkovia maita vastaan. Se olisi vakava hyökkäys kansallista itsemääräämisoikeutta, työläisten oikeuksia ja julkisia palveluja vastaan. Samalla se veisi jäsenmailta keinot selviytyä ulos kriisistä.

Euroopan vasemmisto vastustaa ”Mercozy-duon” sopimusta ja vaatii sen alistamista kansanäänestyksiin EU-maissa.

Vaihtoehto kurjistamiselle

Euroopan vasemmiston lausumassa esitetään kolme pääsuuntaa tien avaamiseksi ulos kriisistä:

  • Kurjistamispolitiikkaa vastaan, sosiaalisen ja solidaarisen kehityksen puolesta. Tämä merkitsee mm. työpaikkojen luomista sekä palkkojen ja sosiaaliturvan nostamista. Julkisten palvelujen rahoitusta on vahvistettava voittoja ja pääomia verottamalla.
  • Rahoitusmarkkinat on alistettava demokraattiseen ohjaukseen ja osa valtioiden veloista on mitätöitävä. Euroopan keskuspankin on annettava edullisia lainoja suoraan valtioille julkisten investointien vapauttamiseksi finanssimarkkinoiden otteesta. On luotava kansalaisten kontrollissa oleva julkinen pankkisektori ja muutettava Euroopan keskuspankin tehtävät.
  • On pelastettava ja kehitettävä demokratiaa. Kaikki Euroopan tulevaisuutta sitovat päätökset on tehtävä kansalaiskeskustelujen, kansanäänestysten ja eduskuntien päätösten kautta.

Eurooppalainen kansalaisaloite

On aika koota voimat vastaiskuun, vetoaa Euroopan vasemmiston hallitus. Se kutsuu taisteluun ”Mercozy”-sopimusta vastaan ja kehottaa jäsenpuolueiden kansanedustajia vastustamaan sopimusta.

Se esittää myös keskusteluja kaikkien niiden poliittisten, sosiaalisen, ay-liikkeen, kansalaisjärjestöjen ja sivistyneistön edustajien kesken, jotka vastustavat kurjistamista ja haluavat toisenlaista tietä ulos kriisistä. Euroopan vasemmisto ehdottaa vaihtoehtoisen huippukokouksen järjestämistä 30.-31.maaliskuuta.

Samalla Euroopan vasemmisto haluaa avata kansalaisille väyliä vaikuttaa Eurooppalaisiin ratkaisuihin. Joukkoliikkeiden ohella se esittää eurooppalaista kansalaisaloitetta, jonka tavoitteena on vastustaa kurjistamista ja finanssimarkkinoiden valtaa. Aloitteessa esitetään eurooppalaista sosiaalisen, ekologisen ja solidaarisen kehityksen rahastoa. Se olisi julkinen, demokraattisesti valvottu eurooppalainen pankki, jonka tarkoituksena on tukea julkisia investointeja sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviin tarkoituksiin sekä edistää julkisia palveluja. Aloite on tarkoitus valmistella niin, että siihen ryhdytään toukokuussa keräämään miljoonaa allekirjoitusta.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (12 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.