Vappuna leikkauspolitiikkaa ja EU-komentoa vastaan

30.04.2012 - 12:00
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Jontti esiintyy Vappuna Helsingissä Tokoinrannassa. / www.myspace.com/jonttiku |

Toukokuun ensimmäinen päivä on työväenliikkeen perinteinen kansainvälinen mielenosoituspäivä. Tänä vuonna vappua vietetään keskellä euroalueen ja kapitalismin kriisiä, jota oikeisto käyttää työväenliikkeen taistelulla saavutettujen sosiaalisten ja demokraattisten oikeuksien alas ajamiseen. Sota Afganistanissa ja väkivalta Lähi-idässä jatkuvat.

Suomessa Jyrki Kataisen kuuden puolueen hallitus leikkaa miljardeilla julkisia palveluja, kiristää pienituloisiin raskaimmin iskeviä arvonlisäveroja ja ajaa useimpien kuntien, lukuisten lähipalvelujen ja kymmenien tuhansien kunta-alan työpaikkojen lopettamista. Työnantajille hallitus on antanut vapaat kädet irtisanoa työntekijöitä ja alentaa työntekijöiden reaalipalkkoja samaan aikaan kun johtajat keräävät jättibonuksia.

Suomen kommunistinen puolue järjestää vappuna tilaisuuksia ja on mukana työväen yhteisissä vappumarsseissa ja tilaisuuksissa eri puolilla maata.

Kristiina Halkola ja Jontti Helsingissä

Helsingissä on jo useana vuonna ollut SAK:n paikallisjärjestön ja vasemmiston yhteinen marssi, mutta sen jälkeen kolme eri juhlaa. Tänäkin vuonna marssitaan yhdessä, mutta juhlia on vain kaksi. Työväen ja nuorison vappujuhla Tokoinrannassa järjestetään entistä laajemmalla pohjalla.

Tokoinrannassa esiintyvät poliittisen laulun ja rap-musiikin huippunimet: Kristiina Halkola säestäjänään Juha Mäntylä sekä voimakkaasti sotaa ja eriarvoisuutta vastustavalla levyllään viime vuonna levylistoille noussut Jontti yhdessä C-Kassun kanssa. SKP:n edustajan puhuu kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen.

Vappumarssi lähtee tällä kertaa Kansalaistorilta, Musiikkitalon ja Helsingin Occupy-leirin vierestä, jonne kokoonnutaan kello 10 alkaen.

Turussa laajempi marssi

Myös Turussa on koottu laajemmin voimia vapun valmisteluissa. Viime vuosien kolmen erillisen marssin sijasta on tänä vuonna kaksi marssia. Demareille on omansa, mutta SKP ja Vasemmistoliitto marssivat yhdessä Puutorilta, josta lähdetään klo 11.30.

Juhlia on Turussa kolme. SKP:n piirin juhlassa Liljan patsaalla klo 12 esiintyvät Vapaat radikaalit ja Yleislakko. Juhlapuhe Demokraattisen naisverkoston puheenjohtaja Kaija Kiessling.

SKP:n pääsihteeri JP Väisänen puhuu Raaseporissa Pohjan nuorisotalolla.

Nokialla yhteinen marssi

Tampereella ay-väki ja vasemmisto marssivat yhdessä Sorin aukiolta klo 11.30. Marssin jälkeen on kello 13 SKP:n piirin järjestämä juhla Vanhan kirjastotalon edessä, jossa esiintyy muun muassa Flags of Unity ja puhuu kaupunginvaltuutettu Jari Heinonen.

Nokialla vasemmisto on yhdistänyt voimansa. SDP, VAS ja SKP järjestävät yhteisen vappujuhlan Pirkkalaistorilla.

Aiempien vuosien tapaan on SAK:n paikallisjärjestöjen kokoamia yhteisiä marsseja ja juhlia myös useilla muilla paikkakunnilla. Lisäksi Lahdessa, Oulussa ja eräillä muilla paikkakunnilla on eri järjestöjen edustajien toimikunta, jotka järjestävät marsseja.

Lista vapputilaisuuksista SKP:n sivuilla >>>

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (26 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.