Vapaaehtoisina järjestyspartiossa

05.01.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 1/2006.

Kgotatso ja Tshepo odottavat joulua aina hieman pelonsekaisin tuntein. Etelä-Afrikassa lomapyhien aikana rikosten määrä tuppaa kääntymään kasvuun. Ehkäpä syynä ovat kesäinen keli, pitkät lomat ja perheiden harteille kasatut ylisuuret odotukset: pitäisi käyttää tavallista enemmän rahaa ja ostaa jotain mukavaa. Mutta joulukuu on ikävä kuukausi maassa, jossa tilastoitujen ryöstöjen määrä on muutenkin maailman suurimpia.




Ryöstelevät jengit



Teini-ikäisillä Kgotatsolla ja Tshepolla ei ole ollut paljoa tekemistä sen jälkeen, kun koulu päättyi kuukausi sitten. Nyt he kuitenkin ovat liikkeellä jo aamunkoitteessa.


Pojat asuvat Mamelodin townshipissä Pretorian lähellä. Apartheidin aikana Mamelodiin pakkosiirrettiin mustia, joiden haluttiin asuvan lähempänä kaupunkia. Nyt se on noin 500 000 asukkaan koti. Mamelodille tuo kyseenalaista kunnia se, että siellä tapahtuu enemmän murhia ja raiskauksia kuin muualla Pretorian ympäristössä.


– Me olemme tottuneet siihen, sanoo Tshepo, mutta se ei tarkoita, että tuntisimme olomme paremmaksi tai turvalliseksi.


– Ihmisiä ryöstetään mistä tahansa syystä – kännykän, käteisen rahan tai kenkien vuoksi, sanoo Kgotatso. Kaikkialla pyörii pieniä jengejä. Myös paikallisten on oltava varuillaan, ei vain ulkopuolisten. On parasta ettei vastustele, vaan antaa ryöstäjille mitä ne haluavat. Ei ole järkeä tulla ammutuksi parinkymmenen randin (noin 2,50 euroa) vuoksi.


Pahimmat rikokset -autoryöstöt - sattuvat aamunkoitteessa risteysalueilla, juuri kun ihmiset ovat matkalla töihin mutta väkeä ei ole liikkeellä liikaa.




Vapaaehtoiset partiot



Mamelodin White City -alueen asukkaat ovat saaneet tarpeekseen. He päättivät yhteistyössä paikallisten päättäjien kanssa järjestää valvontaa pahimmille riskipaikoille. Kgotatso ja Tshepo ovat ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi. Pojat ja heidän ystävänsä tuntevat White Cityn ja sen vaarallisimmat nurkat kuin omat taskunsa.....



MARK WALLER

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!