Vantaa yksityistää ja karsii palveluja

11.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 33/11.9.2009

Vantaan kaupunginvaltuuston kaikki ryhmät perussuomalaisia lukuunottamatta allekirjoittivat viime viikolla niin sanotun Vantaa-sopimuksen. Sopimuksen virallisena tarkoituksena on saattaa Vantaan talous kuntoon.


Tosiasiassa sopimus on kapitalistisen ajatusmaailman mukainen mallisopimus kunnallisten peruspalveluiden asteittaisesta ulkoistamisesta ja alasajamisesta. Sillä viedään porvarihallituksen politiikkaa kaytäntöön.


Käytännössä paperi sitoo valtuustoryhmät oikealta vasemmalle neljäksi vuodeksi palveluja supistavaan ja yksityistävään, työntekijöiden etuja polkevaan kurikampanjaan. Kyseessä on Kokoomuksen masinoima esitys, jonka muut ryhmät ovat nielleet karvoineen päivineen.


Sopimuksen mukaan Vantaa nostaa kunnallisveroaan 0,5 prosenttiyksikköä. Myös kiinteistövero nousee 0,1 prosenttiyksikköä ja nostetaan kaikkia kunnallisia masuja ja taksoja vuosittain. Näin siirretään verotuksen painopistettä rutkasti tasaveron suuntaan.
Työntekijöiden etuja poljetaanSopimukseen on kirjattu 100 kaupungin työntekijän vähennykset vuodessa viiden vuoden ajan. Muodollisesti ketään ei lomauteta taloudellisista syistä, mutta tuotannollisista syitä lomauttaminen voidaan toteuttaa silloin, kun kaupungilla ei ole tarjota henkilön koulutusta tai ammattitaitoa vastaavia tehtäviä. Sopimukseen on kirjattu myös työhönotto- ja sijaistenottorajoitus.


Valtuustoryhmät myös pakottavat säästösyistä työntekijöitä palkattomalle vapaalle sekä korvaamaan lomarahoja vapaalla siellä missä vain työehtosopimukset sen suinkin sallivat.


Lasten kotihoidon Vantaa-lisää nostetaan alle 2-vuotiaan lapsen perheelle nykyisestä 143 eurosta 215 euroon, mutta sitä maksetaan vain perheen nuorimmalle ja sillä ehdolla, että perheen kaikki alle kouluikäiset lapset hoidetaan kotona.
Yksityistäminen eteneeSosiaali- ja terveystoimen osalta lähiterveyspalvelut loppuvat vähitellen ja toiminnot keskitetään kolmeen suuryksikköön. Sosiaali- ja terveystoimessa myös lisätään erilaisten palveluseteleiden käyttöönottoa, mikä suomeksi tarkoittaa palvelutuotannon yksityistämisen lisäämistä.


Kaupungin omistamia asuntoja myydään. Konehuolto- ja korjausrakennusyksiköt yksityistetään. Ateria- ja siivous- ja kiinteistöhuotopalvelut yhtiöitetään. Sopimuksen mukaan kaupunki myy lisäksi yksityisille 40 000 neliötä omia toimitilojaan, ja vuokraa ne sitten takaisin käyttöönsä.


Suomen kommunistisen puolueen Vantaan kaupunkijärjestön sihteeri Juha Kovanen toteaa, että yksityistäminen on lyhytnäköistä ja tulee pitkässä juoksussa todella kalliiksi.


– Sopimus ei ole juridisesti sitova, ja siitä huolimatta jokainen lähiterveysaseman lakkautus päätetään valtuustossa yksitellen. Vantaan kommunistit tulevat kamppailemaan kaikkia yksityistämisiä ja lakkautuksia vastaan, huomauttaa Kovanen.
Uusliberalismia kerrakseenVantaalainen Hannu Väisänen ihmettelee, mikä sai demarit ja vasemmistoliiton mukaan historialliseen konsensukseen kunnan palvelurakenteiden rapauttamisesta, koko kuntaa ravistelevasta yksityistämisestä, omaisuuden hukkaamisesta ja ennen kaikkea omien julkituotujen tavoitteiden ja periaatteiden täydellisestä hylkäämisestä.


– Käsissä on historiallinen sopimus. Vastaavaa uusliberalistista yhteisymmärrystä ei Suomessa kuntatasolta tunneta. Tähän asti se on ollut luettavissa vain istuvan hallituksen ohjelmassa. Sopimus onkin kokoomuksen ja sitä tukevan vihreän puolueen voitto, niin orjallisesti se noudattaa maan hallituksen ohjelmaa, sanoo Väisänen.MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Arkiston arkiston artikkeli