Valtava ympäristökatastrofi Talvivaarassa

15.11.2012 - 10:43
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Helsingissä osoitettiin keskiviikkona mieltä Talvivaaran kaivosta vastaan. / Suvi Auvinen |

Kohu Talvivaaran kaivoksen myrkkyvuodon ympärillä ei laannu, vaikka kaivosyhtiö saikin – valtiolta apua pyytäen – uudet varoaltaat viimein alkuviikosta rakennettua ja vuodon ympäristöön loppumaan. Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) sanoma oli karu, kun hän saapui Talvivaaran kaivoksen porteille pitämään lehdistötilaisuutta ja kuulemaan paikallisten mielenilmaisijoiden viestiä.

Ministeri kertoi tuolloin luontoon päässeen jo 20 000 kuutiometriä uraanipitoista, saastunutta vettä. Kainuun ELY-keskus antoikin suosituksen lähialueiden asukkaille olla juomatta ja käyttämättä vettä mahdollisten terveyshaittojen takia. Tiistaina tiedotettiin useiden haitallisten metallien pitoisuuksien Talvivaaran Lumijoessa nousseen jo eliöille myrkylliselle tasolle.

Loput vuotaneesta vedestä on viime vuodon aikana kyhättyjen varoallasrakennelmien varassa. Suomen Luonto paljasti, ettei niissä ole pohjarakenteita lainkaan, vain moreenikerros. Raskasmetallit ja muut aineet menevät suoraan moreeniin. On vain moreenin vedenläpäisevyydestä kiinni, kuinka nopeasti neste etenee.

– Lopullinen tuho selviää vasta myöhemmin. Talvivaara on jatkanut toimintaansa huomautuksesta huomautukseen ilman, että mitään on korjattu, Juha Aromaa Greenpeacesta muistuttaa.

Ministeri Niinistö kertoi, että ympäristöhallinnon – siis ennen kaikkea Kainuun ELY-keskuksen –toimintaa asetetaan tutkimaan ulkopuolinen selvitysryhmä. Myös Kainuun ELY-keskuksen kohdalla ylijohtaja Kari Pääkkösen kytköksiä tutkii oikeuskansleri.

– Pääasia on kuitenkin, että ympäristörikolliset joutuvat kantamaan vastuun. Talvivaara ei voi jatkaa toimintaansa nykyisillä lupaehdoilla lupaa jatkuvasti rikkoen. Yhtiön haluun ja kykyyn estää uusi vielä karmeampi katastrofi ei voi uskoa, Aromaa painottaa.

Hänen mukaansa Talvivaaran ympäristölupa on käsiteltävä uudestaan. Laiminlyönneistä on otettava kaikissa ympäristölupa-asioissa oppia. Ympäristöluvan saajille on asetettava uhkasakko lupaehtojen laiminlyömisestä. Rikkomuksesta on seurattava välitön rangaistus eikä vain tyhjiä huomautuksia. 

Kenen etua poliisi ajaa?

Kainuun poliisilaitoksen toiminta Talvivaaran tapauksen yhteydessä on nostanut esiin kysymyksen siitä, kenen etua poliisi ajaa. Alueen poliisilaitos on keskittynyt estämään kaivosalueelle ja sen lähiympäristöön pääsyn. Näin tapahtui esimerkiksi viime viikolla, jolloin Greenpeacen aktiivi oli pyrkimässä katsomaan kipsisakka-altaita metsässä sijaitsevalla näköalapaikalta.

Kenttäjohtaja Hannu Rönkkö Kainuun poliisilaitokselta perusteli tätä turvallisuuden takaamisella. Rönkkö kiistää silti kaivosalueen eristämisen ja muistuttaa sen valvonnan olevan jo käytännössä mahdotonta, sillä alue on hänen mukaansa Helsingin kokoinen. Alueella kuulemma voi liikkua. Tästä huolimatta poliisi on ollut hyvin tietoinen alueella ympäristötuhoja tutkimassa olleista ihmisistä. Poliisi on myös puuttunut heidän kulkuunsa Talvivaarassa aktiivisesti.

Sen sijaan Oulun poliisilaitoksen talousrikosyksikkö on oma-aloitteisesti aloittanut esitutkinnan koskien Talvivaaran kaivosalueella tapahtunutta kipsisakka-altaan vuotoa. Rikosnimikkeenä on ympäristön turmeleminen.

Lässytykselle loppu

Kainuussa kasvanut Tero Toivanen muistuttaa paikallisten ihmisten olevan syystäkin vihaisia.

– Saisivat olla vielä paljon paljon vihaisempia. Yhtiön johto pitäisi pistää lakitupaan, ELY-keskuksen johdolle antaa kenkää ja laittaa hallinnon alat sekä vastuusuhteet uusiksi. Yhtä kaikki, minusta on ollut absurdia kuunnella nämä kuluneet päivät vihreiden poliitikkojen ja asiantuntijoiden lässytystä ELY-keskuksen ensisijaisesta vastuusta, saati kauniita määritelmiä oikeusvaltiosta, jossa ”asiat eivät vain mene niin, kun on tällainen etenemisjärjestys”.

Toivanen kysyy samalla, mitä tekee hallitusvastuussa oleva vasemmisto.

– Mussuttaa jotain sekavaa siinä vihreiden sivussa. Tällaisissa kuvioissa pitäisi kiinnostaa politiikka, joka pistää nöyristelemättä ja välittömästi kuriin teknokraattiset virkamiesjuntat sekä ympäristölle ja demokratialle keskisormea näyttävät suuryritykset, hän painottaa.

– Kun ELY ei suostu toimimaan, niin poliitikkojen pitäisi pakottaa se toimimaan. Tällaisiin asioihin pitää puuttua pakolla. Vai mitä muuta akuutin hyödyllistä sillä valtiolla tai hallituspositioilla sitten ajateltiin tehtävän?

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (7 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.