Valtapolitiikka syrjäyttää journalismin

02.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 9/2007.

Valtamediassa on valiteltu vaalikeskustelun latteutta. Esimerkiksi Helsingin sanomien vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen kirjoitti (HS 25.2.), miten vaalitaistelu on laimeaa ja keskustelusta puuttuvat puolueiden väliset ristiriidat.


Pata kattilaa soimaa, voisi sanoa.


Vaalikeskustelun laimeuden taustalla on kaikkien eduskuntapuolueiden hallitushalukkuudesta johtuva konsensushakuisuus sekä keskeisten, valtakunnallisten tiedotusvälineiden päätös rajata eduskunnan ulkopuoliset puolueet lähes tyystin vaalikeskustelujen ja -uutisoinnin ulkopuolelle.




SKP:n aloitteita ei huomioida



Helsingin sanomat on mediakentän valtakunnallinen mielipidejohtaja, jonka uutisoinnissa on parlamentaristinen valtapolitiikka syrjäyttänyt journalistiset periaatteet. Lehti keskittyy vain eduskuntapuolueisiin, jotka kaikki ovat ilmoittaneet pyrkivänsä hallitukseen ja kenen kanssa tahansa.


Uskottavat, radikaalit vaihtoehdot löytyvät siis eduskunnan ulkopuolelta. Tästä huolimatta Hesari ei ole huomioinut SKP:n poliittisia puheenvuoroja eikä aloitteita.


Esimerkiksi voidaan ottaa SKP:n perusturva-aloite, joka on herättänyt kiinnostusta muun muassa alan tutkijoiden parissa. Toinen vaalien keskeinen teema on kuntien ja julkisten palvelujen tulevaisuus. Hesaria ei silti kiinnosta SKP:n jo viime keväänä julkaistu Kuntapamfletti, joka esittelee vaihtoehtoja muun muassa kuntapuitelaille.




Annetaan tilaa oikeistopopulismille



EU-kriittisyys on eurooppalaisen vasemmiston piirissä laajaa. Suomessa kommunistit ovat ainoita, jotka tuovat tätä kritiikkiä esille. Helsingin sanomat esittelee kyllä perussuomalaisten unionikritiikkiä ja pelaa näin muukalaisvihamielisen oikeistopopulismin pussiin. Vasemmistolaiselle äänelle ei haluta antaa tilaa.


HS on myös moittinut sitä, miten helsinkiläiset ehdokkaat eivät pidä pääkaupungin asioita tärkeinä (23.2.). Tarkastelussa oli kuitenkin mukana vain viisi eduskuntapuoluetta, mikä ei vastaa kaupungin valtuustoryhmäpohjaa.


SKP on jo pitkään kampanjoinut näkyvästi Helsinki-teemoilla. Jälleen kerran valtalehti vaikeni SKP:n muista poikkeavasta roolista, vaikka kaupunginvaltuustossa istuu SKP:n ja asukaslistan valtuutettu.


Oma lukunsa on valtakunnallisen mainostelevision omaksuma totaalinen pieniä puolueita syrjivä linja. MTV3 keskittyy kolmeen suureen "pääministeripuolueeseen". Kanavan viihteellinen, asiasisällöistä tinkivä ote saa ihmiset kokemaan, että heitä aliarvioidaan




Vaihtoehtoista politiikkaa ruohonjuuritasolla



Kaikesta huolimatta SKP on päässyt julkisuuteen esimerkiksi useissa maakuntalehdissä.


Toreilla ja turuilla tapahtuu nyt muutakin kuin valtamediasta voisi päätellä. Ihmiset ovat kiinnostuneita vaihtoehtoisesta politiikasta. SKP:n vaalityötä tehdään kentällä, ja tieto kulkee ruohonjuuritasolla, ihmisten välittömässä elinpiirissä.



(MK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli