Vallilan valtaus on avoin toimintakeskus

07.09.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 32/2007

Talonvaltaukset eivät Suomessakaan ole mikään uusi ilmiö. Monet tuntevat Helsingin Lepakon valtauksen 1970-luvun lopulta sekä Oranssin hankkeet, joiden kautta saatiin monelle nuorelle asuntoja. Nyt Lepakko on historiaa ja Oranssi vakiinnuttanut asemansa virallisluonteisena asunnon tarjoajana.


Viimeaikaisilla talonvaltauksilla niin Helsingissä, Turussa kuin Tampereella on pyritty asuntojen sijasta ennen kaikkea hankkimaan tiloja omaehtoista kulttuuri- ja kansalaistoimintaa varten. Valtaajien tavoitteena on ollut autonominen sosiaalikeskus, joita löytyy monesta Euroopan kaupungista.




Vallilan valtaus



Helsingissä valtaajat ja viranomaiset ovat leikkineet kissa ja hiiri -leikkiä pitkin vuotta. Elokuun alussa vallattiin Helsingin Vallilassa osoitteessa Elimäenkatu 15 sijaitseva entinen ravintola. Valtaajat muistuttavat, että sosiaalikeskukset ovat ympäri Eurooppaa vakiintunut osa kaupunkikulttuuria.


– Haluamme, että Elimäenkadun sosiaalikeskus on tila myös lähialueen asukkaille. Talo ei ole erityisesti nuorten juttu, vaan kaikenikäisille avoin toimintakeskus, sanovat valtaajat.


Helsingin edellisiä häätöjä on puolusteltu sillä, että valtaajien haltuunottamat tilat olisivat olleet kaupungille liian kalliita.


– Samaan aikaan kaupunki kuitenkin käyttää valtavia summia tukeakseen hankkeita, jotka palvelevat vain yksityisiä taloudellisia etuja. Sosiaalikeskusten mahdollistama omaehtoinen ja yhteisöllinen toiminta taas ei ole rahalla mitattavissa.




Yksityistämistä ja kaupallistamista vastaan



Keskiviikkona päiväsaikaan Vallilan valtauksella on hiljaista. Juha ja Samu toivottavat tervetulleeksi ja kertovat mielellään, mistä koko hommassa oikein on kyse.


Miesten mukaan valtausten tavoitteena on ollut saada tilaa omaehtoiselle ja autonomiselle toiminnalle. Valtaukset ovat myös nostaneet esiin taistelun siitä, hallitaanko kaupunkitilaa pääoman vai ihmisten ehdoilla. Talonvaltaukset ovat ruohonjuuritason vastarintaa kaupunkitilan yksityistämistä ja kaupallistamista vastaan.


Vaikka valtaajat onkin aiemmista kohteista häädetty, tilanne näyttää nyt hyvältä. Kaupungin kanssa käydään neuvotteluja toiminnan jatkamisesta. Käytännössä esteenä on rakennuksen kunto. Eniten kustannuksia voi aiheutua, mikäli taloon joudutaan tekemään putkiremontti.


Juha kertoo autonomisen sosiaalikeskuksen periaatteista. Keskuksen käyttöä ei säätele kapitalistinen voitontavoittelun logiikka.


– Keskuksen pyörittämisestä ja säännöistä päättävät tilojen käyttäjät yhdessä. Päättävä elin on kaikille valtaajille avoin talokokous, joka Vallilan squatissa on kahdesti viikossa, sanoo Juha. Esimerkiksi Nuorisokeskuksella ei ole valtaa sanella, kuka tiloissa toimii ja mitä siellä tehdään.




Erilaiset toimijat tervetulleita



Sosiaalikeskuksissa ympäri Eurooppaa järjestetään monenlaista toimintaa. Myös Vallilan valtauksessa on jatkossa tarkoitus järjestää muun muassa kansankeittiö, lukupiirejä, erilaisia infotilaisuuksia sekä tietysti kulttuuriohjelmaa.


– Pari teatteriryhmää on jo tiedustellut tiloja, sanoo Juha.


Myös erilaiset kansalaisjärjestöt ja yhdistykset ovat tervetulleita, mikäli ne sitoutuvat noudattamaan sosiaalikeskuksen antiautoritäärisiä periaatteita.


Juha kertoo, miten sosiaalikeskuksessa toimiminen ei muuten edellytä yhteistä ideologiaa, vaan aatteiden kirjo on sallittu. Valtaajien omat poliittiset näkemykset vaihtelevat kommunismista anarkismiin.


Sosiaalikeskuksen tähän astisesta toiminnasta eniten julkisuutta on saanut Pirate Cinema, joka pyöritti luvatonta elokuvateatteria muutamana iltana. Poliisi ratsasi sen näyttävästi pari viikkoa sitten, ja nyt filminpyörittäjiä uhkaavat oikeustoimet.


Juha ja Samu itse kannattavat kulttuurin vapaata jakamista. Heidän mielestään Pirate Cineman toiminta herättää nyt keskustelua piratismista ja elokuvien verkkolataamisesta, joka on kuitenkin aika monen suomalaisen hupia.




Sinnikkyys palkitaan



Valtaajat ovat joutuneet pitkään tuskailemaan kaupungin byrokratian kanssa. He arvelevat, etteivät viranomaiset osanneet odottaa, että ryhmä näin sinnikkäästi etsii uusia kohteita ja on jatkanut toimintaansa häädöistä huolimatta. Vallilan valtauksen nykyinen hyvä tilanne onkin eräänlainen työvoitto.


Juha ja Samu korostavat, että Vallilan sosiaalikeskus on vain osa laajempaa, ruohonjuuritasolta lähtevää mutta kansainvälistä kamppailua omaehtoisen, kapitalismia haastavan kulttuurin ja elämän puolesta.


Kansainvälisyys ja solidaarisuus ovat muutenkin autonomisille sosiaalikeskuksille tärkeitä. Vallilan valtausryhmä on puuhaamassa bussikuljetusta Helsingistä Kööpenhaminaan, jossa vietetään 6. lokakuuta G13-valtauspäivää. Silloin on Kööpenhaminan nuorten tarkoitus vallata uudet tilat 24 vuotta toimineelle sosiaalikeskus Ungdomshusetille, jonka edelliset tilat Tanskan poliisi tyhjensi väkivalloin puoli vuotta sitten. Häätöä seurasivat maan historian pahimmat mellakat, jotka jatkuivat kolmen yön ajan.


Kööpenhaminan valtaajat toivovat nyt hankkeelleen tukea ja myös osallistujia ympäri Eurooppaa. Lokakuiselle bussimatkalle voi ilmoittautua osoitteeseen sosiaalikeskushki@gmail.com.



MARKO KORVELA




>> Vallilan Elimäenkadun valtauksen toimintakalenteri ja muuta infoa löytyy osoitteesta:


www.q-olio.net/valtaus

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli