Valkoisten heteroiden yhteiskunta ylläpitää erilaisten syrjintää
Suomalainen yhteiskunta on yhä valkoisen, lisääntymiskykyisen ja -haluisen heteron yhteiskunta. Erilaisuuksia ja eroja vieroksutaan ja rasistiset, trans- ja homofobiset sekä naisvihamieliset mielipiteet kuuluvat niin kaduilla, internetin keskustelupalstoilla kuin eduskunnassakin.
Vaikka heterous ei ole enää yhtä oletusarvoista kuin viime vuosituhannella eikä homous ole enää sairaus saati rikos, elävät normit vahvasti kulttuurissamme. Onko normaalia heteroutta kuitenkaan edes olemassa? Ketkä asuttavat noita ihanneruumiita, jotka esityksellisesti saatetaan yhteen tuottamaan jälkeläisiä? Mihin asettuu vinksahtanut, viisto, outo ja kiero heterous?
Leena-Maija Rossintuore teos Muuttuva sukupuoli (Gaudeamus 2015) pohtii outouden ja erilaisuuksien kohtaamista valkoisuuden, sukupuolen ja seksuaalisuuden risteyksissä.
Rossi on sukupuolen ja visuaalisen kulttuurin tutkija. Hänen erityisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat identiteettejä muotoilevien erojen yhteisvaikutukset ja niiden kuvalliset esitykset niin mediakulttuurissa kuin nykytaiteessa. Rossi on sekä Helsingin yliopiston että Turun yliopiston dosentti. Hän on toiminut Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtajana vuodesta 2011.
Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden, identiteettien ja syrjinnän kysymyksiä ratkottaessa on otettava sukupuolen ja seksuaalisuuden ohella huomioon myös ihonväri, ikä ja yhteiskuntaluokka sekä näiden kaikkien risteymät ja leikkauspinnat. Sukupuolen merkitykset muuttuvat kulttuurissamme koko ajan. Oudon tai vieraan kohtaamisen lisäksi myös valkoisuutta on välttämätöntä ajatella ja tutkia suomalaisessa kulttuurissa – juuri siksi, että maailma ei ole valkoinen.
Muuttuva sukupuoli pohtii outouden ja erilaisuuksien kohtaamista valkoisuuden, sukupuolen ja seksuaalisuuden risteyksissä. Se tutkii rasismia, sukupuolioletuksia, hetero- ja homonormatiivisuutta ja erilaisuutta ylläpitäviä asenteita. Kirja on feministinen ja antirasistinen, yhteiskuntaluokan kysymyksiin tarttuva tutkijan puheenvuoro.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Alkusyksystä 2021 käynnistetty Tiedonantajan printtilehden palstauudistus on loppusuoralla ja vapuksi tilaajat saavat kotiin uudistuneen lehden. Uudistusta varten pyydettiin lukijapalautetta ja sitä saatiinkin syksyn aikana nettilomakkeella, kirjepostina ja suoraan sähköpostitse runsaasti.
Osuuskunta Tradekan edustajiston vaalin tulos julkistettiin tänään. Kommunistien ja sitoutumattomien listalta valittiin edustajistoon helsinkiläinen Yrjö Hakanen. Äänioikeuttaan käytti noin 51 000 jäsentä.
Vasemmistoliiton äänenkannattaja Kansan Uutiset muuttuu maaliskuussa viikkolehdestä kuukausilehdeksi. Ilmestymiskertojen väheneminen on jatkoa rajulle muutokselle, jossa kaupallinen lehdistö on keskittynyt ja puolueita lähellä olevien lehdistö supistunut.
- 1 / 317
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Kulttuuri
Ihmisoikeusrikos. Näin määrittelee muusikko Sepi Kumpulainen suomalaisen vanhustenhoidon tilan Susanna Helken ohjaamassa tuoreessa Armotonta menoa elokuvassa. Elokuvassa nähtävä hämeenlinnalainen lähihoitaja Tiina Mollberg oli ensimmäisiä työntekijöitä, joka toi esiin ongelmia ympärivuorokautisessa hoivassa. Kritiikki johti siihen, että Mollberg joutui mustalle listalle.
Kiasman tukisäätiön jäsen Chaim “Poju” Zabludowicz on perustanut jo vuonna 2002 viestintätoimiston, joka pyrkii kiistämään väitteet, joiden mukaan Israelin toimet olisivat yhteneväisiä apartheid-hallintojen kanssa.
Evitaa on monesti kutsuttu köyhien kuningattareksi, vaikka yhden köyhän sosiaalinen nousu kapitalismin sisällä ei tarkoita samoja mahdollisuuksia kaikille köyhille. Eero Suorsa analysoi Eva Perónia ja Che Guevaraa klassikkomusikaalin näkökulmasta.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.