Valevetäytyminen Irakista

04.01.2012 - 13:24
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

USA:n presidentti Barack Obama ilmoitti äskettäin, että Irakin sota on päättynyt ja että ”kaikki joukkomme tullaan vetämään pois Irakista”. Samalla hän kehaisi, että “Yhdysvaltojen armeija on hienoin taisteluvoima maailmanhistoriassa”. Lausunto on pöyristyttävän irvokas. Tilastot antavat jonkinlaisen käsityksen USA:n armeijan aiheuttaman hävityksen mittasuhteista.

– Noin 1,5 miljoonaa irakilaista on saanut hyökkäyksen ja miehityksen tuloksena surmansa. YK arvioi vuonna 2008, että 4,7 miljoonaa ihmistä, noin 16 prosenttia väestöstä oli ajettu pakolaisuuteen. Irakin sota muistetaan myös irakilaisten joukkovangitsemisesta ja kiduttamisesta Abu Ghraibissa ja muissa vankiloissa, Fallujahin kaupungin tuhoamisesta, siviilien joukkomurhasta Hadithassa, 14-vuotiaan tytön raiskaamisesta ja murhaamisesta perheineen Mahmudiyahissa sekä rutiinitapoista tarkastuspisteillä, yöllisistä ratsioista sekä pommi- ja ohjushyökkäyksistä.

– Maan infrastruktuuri mukaan lukien sähköjärjestelmä tuhottiin. YK:n vuosia 2010-2011 käsittelevän raportin mukaan sen Irakin slummeissa elävän kaupunkiväestön määrä, jolta puuttuivat sellaiset perushyödykkeet kuin sanitaatio ja vesi, nousi 20 prosentista vuonna 2003 53 prosenttiin vuonna 2010.

– Työttömyys on 50 prosenttia ja inflaatio yli 50 prosenttia. Lääkärien ja muiden ammattitaitoisten henkilöiden, joiden määrä maassa ennen sotaa oli arviolta 40 prosenttia, joukkopako tapahtui hyökkäyksen ja miehityksen jälkeen. Koulujärjestelmä raunioitettiin.

– Irak on kokenut vauva- ja lapsikuolleisuuden järkyttävän lisääntymisen. Vuoden 2007 raportti arvioi, että 28 prosenttia lapsista kärsi kroonisesta aliravitsemuksesta. Irakin hallituksen virasto raportoi, että vuonna 2007 35 prosenttia (noin 5 miljoona lasta) oli orpoja. Kokonainen sukupolvi on nähnyt vanhempiensa tappamisen tai katoamisen.

– Yli 4500 yhdysvaltalaista sotilasta sai surmansa sodan ja miehityksen aikana ja yli 30000 haavoittui. Kymmeniä tuhansia kotiutettiin Irakista vakavasti psyykkisesti sairaina.

– Sota Irakissa oli rikollinen seikkailu sanan täydessä merkityksessä. Se kaupattiin kansainväliselle yleisölle valheella Irakin “joukkotuhoaseista”. Se oli aggressiivinen sota, joka käynnistettiin ilman vähäisintäkään provokaatiota ja piittaamatta yhdysvaltalaisesta ja maailmanlaajuisesta joukkomittaisesta vastustuksesta.

Barack Obama valehtelee myös sanoessaan osin seuraavan presidenttikilvan tarpeisiin, että ”kaikki joukkomme tullaan vetämään pois Irakista”. Vaikka tavanomaiset taistelujoukot ainakin toistaiseksi lähtevät, Washington on tekemässä kaikkensa säilyttääkseen otteensa Irakista. USA korvaa univormujoukot 17000 miehen armeijalla, jota johtaa muodollisesti USA:n ulkoministeriö. Siihen kuuluu 5500 yksityistä palkkasoturia, massiivinen CIA:n asema sekä erikoisoperaatiojoukot, jotka toimivat peitetysti ilman univormuja. Toiminnan keskus on muutama vuosi sitten valmistunut USA:n suurlähetystö Bagdadin sydämessä, lajissaan maailman suurin.

Lisäksi kymmeniä tuhansia USA:n sotilaita pidetään paikoillaan pitkin Irakin rajoja Kuwaitissa ja muualla Persianlahdella sijaitsevissa tukikohdissa, kun taas USA:n sotalaivasto ja ilmavoimat jäävät valvomaan Irakin rannikoita ja ilmatilaa. USA on myös saanut Irakin nukkehallitukselta suostumuksen siihen, että Irak sallii USA:n miehittämättömien lentokoneiden eli Predator Dronesien jäädä. USA:n tavoite on selvästi hallita Irakia määräämättömän ajan siirtomaaisännän ottein. Onhan sillä myös ote Irakin öljyvaroista, jotka ovat maailman toiseksi suurimmat.

Ei ole myöskään täysin pois suljettua, että Irakin varapresidentti Tareq al-Hashemista annettu pidätysmääräys terroriepäilyjen vuoksi ja Bagdadissa parin viime viikon aikana tehdyt al-Qaidan nimiin pannut terrori-iskut ovat tilaustyötä USA:n asevoimien jäämiseksi ja jopa vahvistamiseksi nukkehallituksen ”pyynnöstä”.

Sellaista on ”vetäytyminen” USA:laiseen tapaan. Ja koko Nato matkii tätä tapaa. Naton esikuntapäällikkö Euroopassa, kenraali Manfred Lange ilmoitti äskettäin, että Nato on päättänyt pitää noin 15000 sotilasta Afganistanissa sen jälkeen kun se ”vetäytyy” maasta vuonna 2014.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (4 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.