Vaikuttaminen kannattaa aina

06.06.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 23 / 6.6.2008

Tuusulanjärven luonnonkauniit maisemat ovat vetäneet puoleensa taiteilijoita aina kirjailija Juhani Ahosta taidemaalari Pekka Haloseen asti. Kansainvälisesti tunnetuin alueen asukki lienee ollut säveltäjämestari Jean Sibelius, joka eli ja kuoli Järvenpäässä, lähellä Tuusulanjärven rantatien pohjoispäätä sijaitsevassa Ainolassa.


Myös järvenpääläinen Erkki Haavisto viihtyy mielellään Tuusulanjärven maisemissa. Virkeä eläkeläinen kiertää lähes päivittäin polkupyörällä järven ympäri reilun 20 kilometrin matkan.


Liikunnan lisäksi Haavisto seuraa aktiivisesti politiikkaa ja toimii monessa järjestössä. Hän on pitkäaikainen Rakennusliiton aktiivi ja mukana myös liiton veteraanitoiminnassa.


Erkki Haavisto on huomannut, että yhteiskunnallisten asioiden hoitoa ei parane jättää pelkästään poliitikkojen huomaan, ei valtion eikä kunnan tasolla. Järjestöjen kautta voi tuoda esiin kannanottoja sekä aloitteita ja vaikuttaa konkreettisella tavalla päätöksentekoon. Parannettavaa eläkeläisten asemassa löytyy.




Palvelumaksujen korotukset



Järvenpäässä toimii tällä hetkellä yhdeksän eri eläkeläisjärjestöä, joista Erkki Haavisto toimii aktiivisesti niistä vanhimmassa, Järvenpään Eläkeläiset ry:ssä. Tällä hetkellä eläkeläisten päällimmäiseksi huolenaiheeksi ovat Haaviston mukaan nousseet porvarihallituksen metkut ja etenkin sosiaali- ja terveyspalvelujen maksujen korotukset, ne kun tuntuvat pahiten pienituloisten eläkeläisten kukkarossa.


Viime vuosien aikana ovat elinkustannukset nousseet Suomessa huomattavasti. Inflaatio on syönyt erityisesti pelkän kansaneläkkeen varassa elävien toimeentuloa. Tänä vuonna eläkkeisiin saatu 20 euron korotus on jo nyt pitkälti käytetty kohonneen hintatason aiheuttamiin kuluihin.


Tähän päälle ovat vielä kasautumassa keskimäärin melkein 17 prosentin terveyspalvelujen korotukset. Monen pienituloisen eläkeläisen kannalta yhtälö on mahdoton.


Järvenpään yhdeksän eläkeläisjärjestön yhteistyöelin, Järvenpään Eläkeläisyhdistysten Neuvottelukunta, päätti toukokuun alussa tehdä kaupunginhallitukselle esityksen, jossa vaaditaan pelkällä kansaneläkkeellä sinnittelevien vapauttamista terveyskeskusmaksusta sekä mahdollisesti muistakin palvelumaksuista.


Haavisto huomauttaa, että kuntien ei ole mikään pakko periä palvelumaksuja. Käytännössä niitä kaikkialla Suomessa silti peritään.


– Monelle tuntuu olevan outo ja uusi asia, että kunnilla on päätösvaltaa tämänkaltaisissa asioissa, tuumii Haavisto.


Hänen mukaansa Järvenpään terveyspalveluita vaivaavat pitkälti samat ongelmat kuin muuallakin: henkilökunnalla on jatkuva kiire ja potilaspaikoista pulaa. Uhkaava maksujen nosto ei kuitenkaan tuo kaivattua lisärahaa palvelujen järjestämiseen, siitä pitää hallitus huolen pienentämällä kuntien valtionosuuksia ja sitä kautta myös sosiaali- ja terveydenhuollon resursseja.




Vasemmiston eläkevirheet



Viime eduskuntavaalien jälkeen ihmeteltiin erityisesti demarileirissä, mistä puolueen rökäletappio vaaleissa johtui. Erkki Haavisto löytää ainakin yhden selkeän syyn puolueen harjoittamasta eläkepolitiikasta.


Pieni- ja keskituloisten eläkeläisten asema heikkeni selvästi sen jälkeen kun aikaisemmin kaikille eläkkeensaajille tasasuuruisena myönnetty kansaneläkkeen pohjaosa poistettiin eli kansaneläke muutettiin kokonaisuudessaan työeläkevähenteiseksi. Päävastuussa olivat silloisen pääministerin Paavo Lipposen (sd.) luotsaamat hallitukset vuosina 1996 – 2001. Vuosien ja vuosikymmenten mittaan tehdyt eläkejärjestelmän heikennykset ovat Haaviston mukaan vaikuttaneet ratkaisevasti siihen, että melkoinen osa eläkeläisistä elää tänä päivänä suuressa köyhyysriskissä. ....



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli