Vaietaan rasismi ja fasismi kuoliaaksi

01.10.2016 - 14:15
Kreikan Syrizan maahamuuttoasiantuntija, antifasisti Olga Athaniti (keskellä) ei kannata ääriliikkeiden kieltämistä, vaan demokratian ja solidaarisuuden vahvistamista.

Suomessa syyskuussa tapahtunut uusnatsien väkivallanteko vaati nuoren antifasistin hengen. Kreikan vasemmistopuolue Syrizan maahanmuuttoasiantuntijalle ja Euroopan vasemmiston hallituksen jäsenelle Olga Athanitille uutinen on liiankin tuttu. Kreikassa äärioikeistolainen Kultainen Aamunkoitto on viime vuosina kasvattanut kannatustaan. Puolueen jäsenet ovat syyllistyneet vakavaan väkivaltaan, ja muutama vuosi sitten tunnettu muusikko surmattiin uusnatsien iskussa.

– Tapaus oli valitettava, mutta se nosti esille äärioikeiston uhkan vakavuuden, toteaa Vastavirta-festivaalin vieraana Helsingissä puhunut Athaniti.

Äärioikeistolaiset liikkeet eivät vastusta kapitalismia

Olga Athaniti näkee suoran yhteyden eurooppalaisen talouskuri- ja leikkauspolitiikan sekä äärioikeiston nousun välillä. Sama ilmiö nähtiin maailmansotien välillä 1920-1930-luvuilla.

– Äärioikeistolaiset, populistiset liikkeet eivät vastusta uusliberalistista kapitalismia. Ne ovat kapitalismin hyvä liittolainen: osa ongelmaa, eivät ratkaisua, muistuttaa Athaniti.

”Avainasemassa on laajojen kansanosien yhdistäminen rasismia, fasismia ja natsismia vastaan.”

Hän ei näe tehokkaana keinona äärioikeiston kieltämistä. Se voi päinvastoin tehdä liikkeistä entistä vahvempia.

– Avainasemassa on laajojen kansanosien yhdistäminen rasismia, fasismia ja natsismia vastaan. Meidän on vahvistettava demokratiaa, tasa-arvoa ja solidaarisuutta. Sitä kautta voimme viedä elintilan äärioikeistolaiselta ajattelulta. Vaietaan rasismi ja fasismi, tungetaan ne marginaaliin.

Aito vasemmistolainen ei Athanitin mielestä voi olla nationalisti, joka asettaa oman maansa työläiset tai vähäosaiset muiden edelle.

– Vasemmistolaisuuteen kuuluu oleellisena internationalismi. Marxin ja Engelsin sanoin: kaikki maailman työläiset, liittykää yhteen! Työväenluokan välillä ei voi olla kansallisia rajoja, jotka jakaisivat ihmisiä ja asettaisivat heidän etuja toisiaan vastaan.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.