Vahva hyvinvointivaltio ja hyvä sosiaaliturva lisäävät ihmisten vapautta

23.11.2012 - 14:18
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Oikeisto puhuu usein hyvinvointivaltiosta ”holhousvaltiona”. Väitetään, että julkiset palvelut ja sosiaaliturva vähentävät ihmisten vapautta valita ja passivoivat väkeä.

Jonkinlaiseen ”köyhäinapuun” oikeistokin on suostuvainen, mutta erityisen vastustettava asia on työsuhdeturva ja siihen liittyvät etuudet. Viimeksi pääministeri Jyrki Katainen ja Elinkeinoelämän keskusliitto ovat vaatineet lasten kotihoidontuen leikkauksia. Tätä on jopa perusteltu äitien aseman parantamisena ja vapauden lisäämisenä.

Itse asiassa tilanne on juuri päinvastainen kuin mitä oikeisto väittää: vahva hyvinvointivaltio, julkiset palvelut ja sosiaali- sekä työsuhdeturva lisäävät ihmiset vapautta.

Tämän nostaa esille Ha-Joon Chang, eräs maailman tunnetuimmista taloustieteilijöistä. Changin vastikään suomennettu kirja 23 tosiasiaa kapitalismista murtaa kapitalistiseen talousjärjestelmään sisältyviä myyttejä, joista eräs on juuri kysymys valtiosta ja vapaudesta.

Itse Etelä-Koreasta kotoisin oleva Chang ihmetteli nuorempana, miksi niin moni opiskelutoveri valitsi alakseen lääketieteen. Syyksi paljastui, että lääkärin ammatti on hyvin työllistävä ja hyväpalkkainen ammatti, jolle on kysyntää suhdanteista huolimatta. Etelä-Korean olematon sosiaaliturva pakotti ihmiset valitsemaan mahdollisimman riskittömän ammatin, joka takaisi työpaikan ja toimeentulon taantumankin aikana. Yhteiskunnan kokonaiskehityksen kannalta tämä johtaa siihen, että kyvykkyys jakautuu väärin ja talouden tehokkuus ja dynaamisuus kärsivät.

Suomessa vahva hyvinvointivaltio ja hyvä sosiaaliturva lisäävät ihmisten vapautta valita ammattinsa, vaihtaa sitä kesken työuraa ja tehdä pienemmällä riskillä elämän suuria ratkaisuja, kuten perheen perustaminen.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.