Vaaleihin vasemmistolainen vaihtoehto EU:lle

03.04.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 13 / 3.4.2009

Suomen kommunistinen puolue lähtee EU-vaaleihin selkeästi Euroopan unionia vastustavalla ohjelmalla, jossa korostetaan talouskriisin, irtisanomisten, suurtyöttömyyden ja julkisten palvelujen leikkaamisen olevan seurausta EU:n ajamasta markkinoiden ja pääoman vapaudesta. SKP haluaa rakentaa toisenlaista Eurooppaa ja maailmaa, jossa ihmistä ja luontoa ei alisteta ahneudelle ja riistolle.


– SKP:n listalla ei ole ketään EU:n perussopimusten kannattajaa, kuten valtapuolueilla. Ehdokkaamme eivät myöskään pelaa Timo Soinin tavoin kaksilla korteilla, korostaa SKP:n pääsihteeri Arto Viitaniemi.


SKP:n valtakunnallinen vaalikampanjan varsinainen avaus on lauantaina 18.huhtikuuta, jolloin ehdokkaat ovat tavattavissa ympäri Suomen järjestettävissä tilaisuuksissa.




Kutsu mukaan kampanjaan



Sunnuntaina kokoontunut SKP:n keskuskomitea keskusteli kampanjasta kolmen ehdokkaan, Juha-Pekka Väisäsen, Lena Huldénin ja Tommi Lievemaan puheenvuorojen pohjalta. SKP:llä on monia kampanjan kärkiä vaaliohjelmassa, Euroopan vasemmiston ja kommunistien yhteisissä ohjelmissa ja kunkin ehdokkaan aloitteissa.


Keskustelussa korostettiin, että kampanja ei ole eikä voikaan olla vain ehdokkaiden asia. Toreilla ja ostareilla näkymisen ohella tärkeä merkitys on blogeilla ja internetillä. Lisäksi muistutettiin, että osana eurooppalaista liikettä on kommunisteilla jo edustus EU-parlamentissa.


SKP ei saa kampanjaan senttiäkään EU:n eikä valtion tukea, toisin kuin eduskuntapuolueet. Jäsenten ja kannattajien tuki ratkaisee siksi paljon.




SKP:n vaaliohjelma



Keskuskomitean hyväksymässä SKP:n vaaliohjelmassa vaaditaan pääoman vallan rajoittamista ja laman laskujen osoittamista talouskriisin aiheuttajille. SKP vaatii sulkua joukkoirtisanomisille ja työntekijöiden sopimusturvan vahvistamista. Ohjelmassa esitetään rikkaiden, pääomatulojen ja suuryhtiöiden verotuksen kiristämistä julkisten palvelujen ja sosiaaliturvan parantamiseksi.


SKP vaatii tekoja ilmastopäästöjen vähentämiseksi rikkaissa teollisuusmaissa 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Ydinvoiman lisärakentamiselle ja uusien uraanikaivosten avaamiselle sanotaan "ei".


Lisäksi SKP vastustaa Natoa ja vaatii suomalaisten joukkojen vetämistä pois Afganistanista.




Euroopan vasemmisto



Ainoana puolueena Suomesta SKP on mukana Euroopan vasemmistossa. Sen vaaliohjelmassa vaaditaan 35 tunnin työviikkoa ja eurooppalaista minimipalkkaa, joka on vähintään 60 % kunkin maan keskipalkasta. Euroopan vasemmisto korvaisi Emu-kriteerit solidaarisuussopimuksella, jossa etusijalla ovat työllisyys, sosiaaliturva ja ympäristönsuojelu. EU:n puolustusvirasto halutaan korvata aseidenriisuntavirastolla ja EU irrottaa Natosta.


Lisäksi SKP on mukana valmistelemassa laajempaa EU-maiden kommunististen ja vasemmistolaisten puolueiden yhteistä vaalijulistusta.



* EU-parlamentin vaalipäivä on 7.6.(ennakkoäänestys 27.-30.5. ja 1.-2.6.)


* SKP:n vaaliohjelma kokonaisuudessaan www.skp.fi

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli