Väärää tietoa Irakin "väkivaltaisuuksista"

11.05.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 19/2007.

Helsingin Sanomat julkaisi 5. toukokuutta ulkomaansivullaan laajan artikkelin "Irakin väkivaltaisuuksista". Jutun yhteydessä oli havainnekuva ja taulukko "suurimmista yksittäisistä iskuista Irakissa huhtikuun aikana". Juttu antoi perusteellisesti harhaanjohtavan kuvan siviilien kuolemista Irakissa.


Jutussa lueteltiin vain "autopommi-iskut" ja "itsemurhaiskut" ja niissä kuolleet. Näin jätettiin kertomatta siviilien kuolemien pääasialliset aiheuttajat, USA:n johtamien miehittäjien sekä USA:n alaisuudessa toimivien kuolemanpartioiden suorittamat siviilien joukkomurhat.


Kaiken lisäksi jutussa jätettiin ottamatta huomioon, että suuri, kenties suurin osa autopommi-iskuista ja "itsemurhaiskuiksi" luokitelluista terrori-iskuista on miehittäjien erikoisjoukkojen suorittamia. Tästä on paljon todisteita.


Tällainen kirjoittelu jatkaa konkreettisella tasolla sitä disinformaatiota, jota Helsingin Sanomat harjoittaa terminologian alalla. Miehittäjien sotilaallinen toiminta kuvataan "rauhoittamisoperaatioiksi" ja kaikki muu "väkivaltaisuuksiksi", joihin ovat syypäitä terroristit ja keskenään tappelevat irakilaiset uskonryhmät.
UhrimäärähuijausSamaan aikaan Helsingin Sanomat jatkaa (mm. 3.5.07) itsepintaisesti väärien tietojen antamista neljän miehitysvuoden siviiliuhrien kokonaismäärästä samoin kuin USA:n miestappioista.


Iraq Body Countin täysin harhaiseen laskentaan nojautuen lehti esittää siviiliuhrien määräksi 60 000–70 000 (toki lisäten alibiksi, että "on esitetty myös huomattavasti suurempia lukuja"). Kuitenkin useimpien asiantuntijoiden pätevänä pitämä Johns Hopkins -tutkimus arvioi jo viime syksynä siviiliuhrien määräksi jopa 650 000. Nyt yli puoli vuotta myöhemmin uhriluku on varovaisenkin arvion mukaan lähellä yhtä miljoonaa, sillä jokainen päivä, viikko ja kuukausi on ollut erittäin verinen.


Helsingin Sanomat toistaa USA:n omaa ilmoitusta miestappioista, viimeksi lukua yli 3 350. Tämäkin on harhauttavaa. Kun otetaan lukuun sotilassairaaloissa ulkomailla haavoihinsa kuolleet, green cardilaisina eli ei-kansalaisina Irakissa sotineet ja kaatuneet sekä toiseksi suurimman Irakissa toimivan ulkomaisen sotajoukon eli yksityisten amerikkalaisten palkkasoturikaartien kaatuneet, luku on todennäköisesti moninkertainen. Vähintäänkin pitäisi Vietnamin sodan suuren tappiolukuhuijauksen opettamana vahvasti kyseenalaistaa USA:n itse ilmoittama tappioluku.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!