UUTUUSKIRJA: SKP:n historiaa kommunistien itse kertomana

08.08.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 28 / 8.8.2008

Moni kokee puolueet tavallisten ihmisten arjesta ja tarpeista etääntyneiksi valtakoneistoiksi, jotka ajavat pienten piirien etuja. Eikä syyttä.


Elokuun lopulla ilmestyy kirja, joka kertoo toisenlaisesta puolueesta. Se kertoo naisista ja miehistä, jotka eivät ole alistuneet eriarvoisuuteen ja vääryyteen. Parahiksi SKP:n 90-vuotisjuhlaan ilmestyvä kirja kertoo kommunisteista, jotka ovat vaikeissakin oloissa puolustaneet työväen ja vähävaraisten etuja, sosialismin ja ihmisyyden asiaa.


SKP:n historiasta on viime vuosina julkaistu etupäässä muiden kuin kommunistien arvioita. Kolme kirjainta on kirja, jossa puhuvat kommunistit itse. 256-sivuiseen kirjaan on koottu kommunistien puheenvuoroja, valokuvia, runoja ja tapahtumia SKP:n yhdeksältä vuosikymmeneltä.




Arkistojen aarteita



Yrjö Hakasen ja Emmi Tuomen toimittamaan kirjan lähes 50 artikkelin joukossa on myös monia turhaan unohdettuja arkistojen aarteita. Veikko Koivusalo on koonnut kirjaan lähes 200 valokuvaa eri vuosikymmeniltä. Mukana on myös runoja ja laaja tapahtumakalenteri.


Kolme kirjainta. SKP:n yhdeksän vuosikymmentä kuljettaa lukijaa 1900-luvun alusta 2000-luvulle. Samalla piirtyy kuva paitsi SKP:n linjan ja toiminnan kehityksestä myös kommunisteista ihmisinä erilaisine töineen ja harrastuksineen.




"Teoin luotu on historia"



Kirjan ensimmäiseen lukuun SKP:n perustamisesta ja alkuvaiheista sisältyvät Otto Wille Kuusisen, Aura Kiiskisen, Yrjö Sirolan ja Inkeri Lehtisen kirjoitukset. Toisessa luvussa sodan ja fasisminvastaisesta toiminnasta 30-luvulla kertovat Esa Rauteen, Toivo Karvosen, Arvo Turtiaisen, Nestori Parkkarin, Mauri Ryömän ja Martta Koskisen tekstit.


Kolmannen luvun otsikkona on Uusi suunta ja se sisältää Elvi Sinervon, Hertta Kuusisen, Raoul Palmgrenin, Ville Pessin ja Timo Kallisen tekstejä.


Kirjan neljäs luku kertoo SKP:n toiminnasta yhteiskunnan uudistamiseksi vuoden 1954 Työväki yhteistoimintaan –vetoomuksesta aina 80-luvun lopun ympäristön saastuttajakartoitukseen asti. Näiden vuosikymmenten kirjoituksia on Irma Rosnellilta, Oili Suomelta, Seppo Toiviaiselta, Erkki Rauteelta, Luokkaprojektilta, Ensio Laineelta ja Risto Uljakselta.


SKP:n hajotusta ja hajaannusta valottavat seuraavassa luvussa Aarne Saarisen ja Taisto Sinisalon kirjoitukset sekä kalenteri SKP:n hajotuksesta uudelleenrekisteröimiseen.


Kuudes luku Työstä ja taistelusta sisältää mm. Aulikki Oksasen, Marja-Leena Mikkolan, Yrjö Enteen, Ilmari Niemisen, Mauri Perän, Kristiina Halkolan ja Mervi Vitelin tekstejä. Kansainvälisyydestä kertovassa luvussa kerrotaan niin Helsingin festivaaleista 1962, Harjavallan työläisten Chile-boikotista (Matti Rossi) ja rauhantyöstä kuin EU:n vastustamisesta ja Neuvostoliiton hajoamisen opetuksista.


Kirja päättyy Erkki Suden ja Yrjö Hakasen puheenvuoroihin ihmisestä kommunistien toiminnan lähtökohtana ja 2000-luvun sosialismista.



* Kolme kirjainta. SKP:n yhdeksän vuosikymmentä, toim. Yrjö Hakanen ja Emmi Tuomi, 256 sivua, 29 euroa (SKP:n järjestöistä 25 euroa), TA-Tieto Oy (ilmestyy 30.8.)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli