Uutta Litvinenkon tapauksesta

30.03.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 13/2007.

Keskellä valtavaa kohua, jonka entisen venäläisen tiedusteluagentin ja oligarkki Boris Berezovskin kumppanin Aleksandr Litvinenkon myrkytyskuolema aiheutti viime marraskuussa, uutinen erään helikopterin maahansyöksystä jäi lähes huomaamatta. Kun on tutkittu viitteitä siitä, kuka ja mikä oli Litvinenkon myrkytyksen ja italialaisten oikeistopoliitikkojen Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ja Italian pääministeri Romano Prodiin kohdistettujen mustamaalausyritysten takana, uuden tarkastelun kohteena ovat Berezovskiin ja hänen entiseen Jukos Oil -liikekumppaniinsa, Tel Avivissa majailevaan Leonid Nevzliniin sidoksissa olevan salaperäisen firman toiminnot.


Tammikuun 2. päivänä 2007 yhdysvaltalainen tutkiva journalisti Wayne Madsen kertoi seuraavaa:


Menatepin (Group Menatep, Gipraltarilta käsin toimiva firma Jukosin takana) entinen sijoitustoiminnan johtaja Aleksei Glubovitsh sanoi jouduttuaan pidätetyksi viime keväänä Italiassa, että Nevzlin on saattanut yrittää myrkyttää hänet ja hänen perheensä. Hänen toimistostaan, kodistaan ja autostaan oli löydetty elohopeaa. Glubovitsh sanoi olevansa uhka, koska hän tiesi, minne Jukosin ja Menatepin varat oli sijoitettu. Pian sen jälkeen eräs Scotland Yardin virkailija kertoi brittiläiselle turvallisuusfirmalle ISC Globalille Britannian hallituksen suunnitelmista luovuttaa joukko Britanniassa olevia venäläis-israelilaisia maanpakolaisia Venäjälle. ISC Global on ollut osa Menatepia, ja Nevzlin oli yksi sen pääasiakkaista.


Litvinenko ja venäläiset liikemiehet Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun vierailivat marraskuussa 2006 ISC Globalin, nykyiseltä nimeltään RISC Management, toimistossa, ja jälkiä polonium-210:stä löytyi sieltä. Lontoon Sunday Timesin mukaan Venäjän poliisi on myös tutkimassa, ovatko Litvinenkon myrkytys ja Glubovitshin myrkytysyritys yhteydessä kahden vuoden takaiseen Roman Tsepovin radoaktiiviseen myrkytyskuolemaan. Tsepov toimi Putinin henkivartijana, kun tämä oli Pietarin varapormestari, ja osallistui Venäjän hallituksen yrityksiin jäljittää Jukosin varoja.


Madsenin mukaan kiinnostavia ovat myös yhteydet kesäkuussa 2004 tapahtuneeseen Forbes-lehden Venäjän-painoksen päätoimittajan ja USA:n kansalaisen Paul Klebnikovin salamurhaan. Klebnikov kirjoitti murskaavia paljastuksia Berezovskista. Samaa venäläis-israelilaista rikosrengasta tarkastellaan myös tutkittaessa Anna Politkovskan murhaa.


Lontoon Times kertoi 14.5.2005, että brittiläinen asianajaja ja ISC Globalin puheenjohtaja Stephen Curtis lentäjineen kuoli helikopterin maahansyöksyssä maaliskuussa 2004 lähellä Bournemouthin lentokenttää. He olivat matkalla Dubliniin.


Times kertoi ISC Globalin, vangittuna olevan Jukosin omistajan Mihail Hodorkovskin ja Nevzlinin jamesbondmaisesta salaisesta suunnitelmasta aloittaa kansainvälinen mustamaalauskampanja Putinia ja muita Venäjän hallituksen jäseniä sekä valtion energiayhtiöiden virkailijoita vastaan.


ISC:n oli määrä hankkia luksusjahti, Constellation, josta aiottiin maanpaossa olevien venäläis-israelilaisten oligarkkien päämajaa. Jahdilla oli määrä olla oma aseistettu turvaryhmä ja kaikkia hyökkäyksiä torjumaan kykenevä miehistö. Jahti oli määrä varustaa luodinkestävillä ikkunoilla ja salakuuntelun estolaitteilla. "Luotettavan toimiston" oli määrä tutkia alukselle kutsuttavat prostituoidut.


Nevzlin antoi hyväksyntänsä Putinin vastaiselle suunnitelmalle 12-sivuisessa muistiossa, joka oli varustettu merkinnällä "salainen". Asiakirjassa Putiniin viitattiin "X:nä".


Timesin mukaan Curtis, joka hoiti Menatepin 16 miljardin punnan osakesalkkua, oli tarkkailun alla ja häntä oli uhkailtu hänen kuolemaansa edeltäneinä viikkoina. Curtis kertoi eräälle omaiselleen: "Jos jotain tapahtuu parin seuraavan viikon aikana, se ei ole onnettomuus." Curtisin kuolinsyytutkimuksessa paljastui, että tämä oli ollut yhteydessä brittipoliisiin "monissa tapauksissa", jotka koskivat venäläisten asiakkaiden toimintoja.


Tämän vuoden tammikuun 11. päivänä Juri Golubjov, 64, yksi Jukosin perustajista ja entisen Jukosin varapuheenjohtajan Nevzlinin kollega, löydettiin kuolleena vuoteestaan Lontoossa. Poliisi totesi kuolinsyyn "luonnolliseksi". Wayne Madsenin brittilähteet väittävät, että pääministeri Tony Blairia ja hänen hallituksensa avainministereitä ympäröivät skandaalit ovat kiinteä osa sitä tosiasiaa, että venäläis-israelilaiset gangsterit ovat onnistuneet sekoittamaan hallituksen juoniinsa.



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli