Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio etsii tekstejä

09.12.2011 - 09:36
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Muun muassa Maailmojen sota - ja Aikakone-kirjoistaan tunnettu brittiläinen tieteiskirjailija H.G Wells (oik.) vieraili vallakumouksen jälkeen Venäjällä tapaamassa Leniniä. / Arkisto |

Kiinnostaako tieteis-, kauhu- tai fantasiatarinoiden kirjoittaminen? Onko sinussa aineksia uudeksi Jules Verneksi, H.G. Wellsiksi, Risto Isonmäeksi tai Stephen Kingiksi? Nyt on tullut tilaisuutesi loistaa.

Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio etsii perinnetietoisia ja konstailemattomia tieteis-, fantasia- ja kauhukertomuksia, joissa pääosassa on hyvä tarina. Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio, lyhyemmin URS, on alan kirjoittajien verkosto. Termi 'uusrahvaanomainen' on lainattu M.A. Nummiselta, joka aikanaan teki "uusrahvaanomaista jatsia". Verkosto julkaisee erilaisia tekstejä ja omaa Kultakuoriainen-verkkolehteä.

Kisan tuomaristoon kuuluva Tuomas Saloranta kertoo, että teksteissä ei tarvitse pitäytyä alan kliseissä.

– Aiheisiin saa ottaa modernimpaakin näkökulmaa, mutta toteutukseltaan kokeellisemmat tekstit kannattaa varata muihin kilpailuihin.

Tieteiskirjallisuudessa on pitkät perinteet poliittisista ja yhteiskunnallisista aiheista, ja Salorannan mukaan yhteiskunnalliset tekstit ovat enemmän kuin tervetulleita kisaan.

– Esimerkiksi 1980-luvulla niin sanotussa cyberpunk-kirjallisuudessa jo käsiteltiin sitä, mihin moderni kapitalismi äärimmillään voi johtaa. Toisaalta voidaan kuvata jonkinlaista utopiaa siitä, miten asioiden pitäisi olla, tai sitten toisaalta dystopiaa siitä, miten pahasti asiat voivat mennä pieleen. Varsinkin klassisessa scifissä oli tuo visioiva puoli hallitsevampi, mutta nykyään kai harrastetaan enemmän näitä synkkiä tulevaisuusvisioita, kertoo Saloranta.

Vaikka URSissa painotetaan ennen kaikkea viihdyttäviä tarinoita, niin ohessa on Salorannan mukaan toki mahdollista käsitellä kaikenlaisia teemoja ja sanoa jotain maailmasta. Raskaitakin aiheita voi käsitellä kevyesti, se voi helpottaa tärkeiden asioiden perille menemistä.

– Koska olemme poliittisesti sitoutumattomia, käsittelemme kaikensuuntaiset visiot tasa-arvoisesti, lupaa Saloranta.

Novellien tulee olla aiemmin julkaisemattomia ja suomenkielisiä. Suositus enimmäispituudeksi on 20 liuskaa, fontti Times New Roman 12 pt, rivinväli 1,5. Jokaiselle sivulle on merkittävä osallistujan nimimerkki, novellin nimi sekä sivu/kokonaissivumäärä.

Novellit lähetetään 2. huhtikuuta 2012 mennessä osoitteeseen kilpailu [ at ] urs.fi. Sähköpostin otsikoksi nimimerkki sekä novellin nimi, viestin leipätekstiin osallistujan nimi ja yhteystiedot, novelli sähköpostin liitteeksi rtf-tiedostona.

Palkinnonjakotilaisuus on Tampereen Finnconissa heinäkuussa 2012.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.