Uusia paljastuksia myrkytysjutun taustoista

12.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 2/2007.

Mario Scaramella, myrkytetyn venäläisen ex-vakoojan Aleksandr Litvinenkon ja venäläis-israelilaisen mafiaruhtinaan Boris Berezovskin italialainen yhteistyökumppani, on nyt Rooman, Napolin ja Bolognan syyttäjien tutkittavana kansainvälisestä aseiden ja radioaktiivisten aineiden salakuljetuksesta, salaliitosta ja vaarallisen jätteen dumppaamisesta. Italian poliisi pidätti Scaramellan viime kuussa.


Kuten Tiedonantajassa 15.12.06 kerrottiin, Scaramellan–Litvinenkon tapauksella on yhteys myös Italiassa valmisteltavaan oikeusjuttuun CIA:n agentteja vastaan imaami Abu Omarin sieppaamisesta Milanossa. Helsingin Sanomat julkaisi Omarin tapauksesta jutun 9. tammikuuta, mutta ei maininnut mitään tästä kytkennästä.
Scaramella ja "Perry"Italian media on julkaissut kopioita Scaramellan ja kahden entisen yhdysvaltalaisen tiedusteluvirkailijan puhelinkeskusteluista. Yhdysvaltalainen tutkiva journalisti Wayne Madsen käsitteli asiaa laajassa jutussaan (www.onlinejournal.com 4.1.07).


La Repubblica -lehden julkaisema keskustelu tammikuun 25. päivältä 2006 on keskustelu Scaramellan ja itsestään nimeä "Perry" käyttävän CIA:n ex-agentin välillä.


Keskustelussa Scaramella korostaa Perrylle, että hänen toimintansa ei ole "vain minun toimintaani, vaan organisaation toimintaa". Käy selväksi, että "organisaatio", johon Scaramella viittaa, on yksityinen ja maailmanlaajuinen tiedustelujärjestö, johon kuuluu entisiä KGB:n ja Venäjän tiedustelupalvelun SFB:n jäseniä (kuten Litvinenko), yksityisiä sotilas- ja tiedustelualan yhtiöitä sekä entisiä CIA:n ja Britannian tiedustelupalvelun virkailijoita.


Scaramella keskustelee poliittisesta "likaisesta tempusta", jota he valmistelevat Iralian keskustavasemmistolaisen johtajan Romano Prodin päänmenoksi, ja keskustelun perusteella on selvää, että Perry antaa Scaramellalle käskyjään. Scaramella on pessimistinen ja toteaa: "Luultavimmin Prodi tulee voittamaan, vaikka me aloitammekin hyökkäyksemme."


"Hyökkäys" on avainsana keskustelussa. Madsen esitti ensimmäisenä (U.S. Link to Litvinenko affair, www.onlinejournal.com 18.12.06) sen mahdollisuuden, että Scaramellan–Litvinenkon juttu oli "likaista pommia" koskenut salajuoni, joka meni myttyyn, ja että Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedustelupalvelut ovat saattaneet suistaa juonen raiteiltaan.
Scaramella ja GuzzantiCorriera della Sera -lehti kertoi myös puhelinkeskustelusta Scaramellan ja Paolo Guzzantin, italialaispoliitikkojen KGB-yhteyksiä tutkineen Mitrohin-komitean puheenjohtajan, välillä 28.1.2006. Siinä Scaramella väittää, että Prodi oli "KGB:n hoitama" ja mainitsee lähteekseen entisen KGB:n everstin Oleg Gordijevskin. "Tuo riittää. En halua tietää mitään muuta", Guzzanti vastaa.


On myös paljastunut, että puhuessaan Perrylle Scaramella väitti vastaanottaneensa Gordijevskiltä nauhoitetun todistuksen Prodia vastaan ja että todistus oli annettu "Lou Palumbon" läsnäollessa. "Lou Palumbo" on nyt tunnistettu CIA:n veteraaniksi Louis F. Palumboksi. Britannian tiedustelupalvelujen suojeluksessa elävä Gordijevski on sen jälkeen syyttänyt Scaramellaa huijauksesta.


Italialaismedian mukaan on myös selvää, että Scaramellan tehtävänä oli etsiä käsiinsä venäläisiä loikkareita ja puijata heitä esittämään valheellisia syytöksiä Prodin kaltaisia vasemmistopoliitikkoja vastaan.
Organisaatioiden ja agenttien ryteikköMadsen selostaa jutussaan yksityiskohtaisesti laajaa turvabisneksen ja ympäristönsuojelun peitteen alla toimivaa organisaatioverkostoa, jonka useisiin osiin niin Scaramellalla kuin entisillä tiedusteluagenteilla on kiinteät suhteet.


Organisaatioita ovat muun muassa Special Research Monitoring Center (SRMC), Securitydirector LLC, Incident Management Group (IMG), Ackerman & Palumbo, Permanent Intergovernmental Conference for Environmental Crime Prevention (ECPP) ja Kroll Associates.


Erityisen mielenkiintoinen on IMG, jonka konsultti on ollut Filippo Marino, jonka liikekumppani Lous F. Palumbo puolestaan oli Scaramellan toimeksiantaja yrityksessä mustata Prodi. Palumbon kumppaneihin IMG:ssä puolestaan kuuluvat entinen CIA:n salaisten operaatioiden agentti Daniel Donahue, FBI:n ja USA:n salaisen palvelun "oikeushypnoosin" asiantuntija Harley Stock ja aiemmin Lontoon poliisissa työskennellyt Christopher Hagon.


Sekä Scaramelli että Marino on merkitty ECPP:n perustajajäseniksi.


Myös yllä mainittu "Perry" eli Curtis Perry on listattu IMG:n konsultiksi. Hän palveli kymmenen vuotta CIA:ssa eri puolilla Kaukoitää." Perryn kehutaan suorittaneen lukuisia, muun muassa kidnappauksiin, kiristyksiin ja tuotteiden radioaktiiviseen myrkyttämiseen liittyviä tutkimuksia Kaukoidässä ja Australiassa.
Kroll, Enron ja WTCKroll Associates on Jules Krollin perustama arvoituksellinen "turvapalveluyhtiö", jolla on läheiset yhteydet CIA:han. Kroll ei ole vain aktiivinen yksityisessä sotilasurakoinnissa Irakissa, vaan se on ollut kauan tekemisissä USA:n hämärien tiedustelupuuhien kanssa kotimaassa ja ulkomailla.


Krollilla on yhteys myös konkurssistaan kuuluisaan Enron-yhtiöön. Heinäkuussa 2004 Marsh-McLennan osti Kroll Associatesin. Marsh-McLennania johtaa Jeffrey Greenberg, AIG:n Maurice Greenbergin poika. AIG ja MacArthur Foundatian ostivat Chase and Citibankin osakkeet Enronin johtajalta Kenneth Laylta toukokuussa 2001.


Kroll vastasi World Trade Centerin turvallisuudesta 11.9.2001. Firma oli palkannut FBI:n terrorisminvastaisen huippuagentin John O\'Neillin WTC:n turvallisuusjohtajaksi hänen jäätyään eläkkeelle FBI:stä O\'Neill kuoli syyskuun 11. päivän iskuissa.
Nevzlin ja Jukosin johtajatEdellä mainitut kytkennät johtavat takaisin Scaramellan ja kumppanien venäläis-israelilaisiin mafiayhteyksiin. Tällainen on muun muassa Berezovskin ystävä, entinen öljy-yhtiö Jukosin osaomistaja Leonid Nevzlin, joka asuu Tel Avivissa. Venäjä haluaa hänet oikeuteen veronkierrosta ja lahjonnasta.


Tällä hetkellä Nevzlin on USA:ssa. FBI suojelee häntä Venäjän ja Interpolin pidätysmääräyksiin perustuvalta pidätykseltä. Tämä ei ole Nevzlinin ensimmäinen vierailu USA:han. Vuonna 2005 hän ilmestyi USA:n kongressin Helsinki-komitean eteen arvostelemaan Putinin hallitusta ja vaati Venäjän karkottamista G8:sta.


Kaksi entistä Jukosin osaomistajaa, oligarkit Mihail Brudno ja Vladimir Dubov, jotka ovat Venäjällä syytettyinä samoista rikoksista kuin vangittu entinen puheenjohtaja Mihail Hodorkovski, kutsuttiin 5. helmikuuta 2005 presidentti George W. Bushin luo "kansalliselle rukousaamiaiselle". FBI vakuutti heille, että se jättäisi huomiotta heitä koskevat pidätysvaatimukset.


Mihail Gorbatshov tukee Putinin yrityksiä saattaa venäläis-israelilaiset oligarkit oikeuden eteen. Hän kertoi brittilehti Sunday Timesille, että maanpaossa olevien oligarkkien uskotaan piilottaneen rahaa vähintään triljoona dollaria.
Jäävuoren huippuNevzlinin ja Berezovskin puuhat Litvinenkon kanssa ovat Wayne Madsenin mukaan valtavan yksityisen tiedustelujuonittelun jäävuoren huippu. Siihen kuuluu joukko luovutettavaksi vaadittuja venäläisiä maanpakolaisia, Nevzlinin ja Berezovskin lisäksi muun muassa entinen mediamagnaatti Vladimir Gusinski, Mihail Tshernoi, Roman Abramovitsh ja Tshetshenian "ulkoministeri" Ahmed Zakajev sekä Berezovskin (ja Litvinenkon) puhemies Aleks Goldfarb.


He operoivat vapaasti sekä Lontoosta että New Yorkista käsin ja ovat sekaantuneet yrityksiin horjuttaa Venäjää Bushin hallinnon uuskonservatiivien ja Israelin hallituksen avulla.


Toinen ympyrä on Tel Avivin ja Italian välillä: entinen Menatepin sijoituksista vastannut johtaja Aleksei Globuvitsh sanoi sen jälkeen kun hänet oli pidätetty viime keväänä Italiassa, että Nevzlin on saattanut yrittää myrkyttää hänet ja hänen perheensä. Elohopeaa oli löytynyt hänen toimistostaan, kodistaan ja autostaan. Globuvitsh sanoi, että hän oli uhka, koska hän tiesi, mihin Jukosin ja Menatepin varat oli piilotettu.


Pian sen jälkeen Scotland Yardin virkailija luovutti brittiläiselle turvapalvelufirmalle ISC Globalille Britannian hallituksen suunnitelmat luovuttaa joukko venäläis-israelilaisia maanpakolaisia Venäjälle. ISC Global on ollut osa Menatepia ja Nevzlin oli yksi sen pääasiakkaista.
Italialais-venäläiset tutkimuksetISC Globalin, nykyisen RISC Managementin, Lontoon-toimistossa vierailivat marraskuussa 2006 Litvinenko sekä liikemiehet Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun, ja sieltä löytyi jälkiä polonium-210:stä Sunday Timesin mukaan Venäjän poliisi on myös tutkimassa, ovatko Litvinekon myrkytys ja yritys myrkyttää Globuvitsh yhteydessä Roman Tsepovin kaksi vuotta sitten tapahtuneeseen radioaktiiviseen myrkytyskuolemaan.


Tsepov oli Putinin henkivartija tämä ollessa Pietarin varapormestari ja osallistui Jukosin varojen jäljittämiseen.


Kiinnostavia ovat myös yhteydet Forbes-aikakauslehden venäläisen painoksen päätoimittajan Paul Klebnikovin kesäkuussa 2004 tapahtuneeseen salamurhaan. Klebnikov oli USA:n kansalainen, joka kirjoitti murskaavia paljastuksia Berezovskista. Samaan venäläis-israelilaiseen gangsteriorganisaatioon on kiinnitetty huomiota myös Anna Politkovskajan murhan tutkimuksissa.


Venäjän pääsyyttäjänvirasto on todennut: "On tarkasteltu sellaista versiota, että ne jotka määräsivät nämä rikokset [polonium-myrkytykset ym.] voisivat olla samoja ihmisiä, jotka ovat kansainvälisellä etsintäkuulutettujen listalla vakavista ja hyvin vakavista rikoksista, yksi heistä on... Leonid Nevzlin."


Italialaisten ja venäläisten tutkijoiden nyt löytämät yhteydet entisten tiedusteluagenttien ja miljardöörigangsterien muodostaman verkoston välillä viittaavat Madsenin mielestä siihen, että suoritetut "vakavat rikokset" voivat olla jotain enemmänkin kuin joidenkuiden myrkyttämistä. Tällä hän viittaa siihen, että tutkijat penkovat yhteyksiä yhdysvaltalaisiin tiedustelufirmoihin ja entiseen CIA:n henkilökuntaan, joka on ollut mukana turvatoimissa ennen syyskuun 11. päivää.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!