Uudenlainen raikas tulkinta Pohjantähdestä

16.06.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 24/2006.

Keskusvalta antaa asetuksen, jolla suomalaisten oikeuksia edelleen kavennetaan. Kansalaiset keräävät adressia päätöksen torjumiseksi, mutta maan nöyräselkäiset vallanpitäjät ovat valmiita hyväksymään huononnukset.


On myös tekeillä laki, jonka nojalla suomalaisia sotilaita voitaisiin – pitkästä aikaa – lähettää taistelutehtäviin maan rajojen ulkopuolelle.


Työn ja elämisen epävarmuus lisääntyy. Yhä useammat painavat töitä nälkäpalkalla varhaisesta aamusta iltamyöhään. Väkeä heitetään maantielle kun isännät katsovat sen "taloudellisista ja tuotannollisista syistä" tarpeelliseksi.


Mielenosoituksiakin järjestetään, ja ne äityvät poliisin kovien otteiden takia mellakoiksi.



o o o



Ei, tämä ei ole kuvaus nyky-Suomesta, vaikka voisi olla. Ei EU:n perustuslaista, EU:n taistelujoukoista ja kriisinhallintalaista, ei työläisten joukkoirtisanomisista ja yhä lisääntyvistä pätkätöistä eikä viime aikojen mielenosoituksista ja yhteenotoista poliisin kanssa.


Kyse on tapahtumista 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa ja siitä eteenpäin. Tsaarin antamasta helmikuun manifestista ja sen vastaisesta adressista. Uudesta asevelvollisuuslaista, jonka mukaan suomalaisia olisi voitu käyttää Suomen rajojen ulkopuolellakin. Torpparien työvelvollisuuksien kiristämisestä. Torpankontrahtien irtisanomisista ja torppariperheiden häädöistä. Mielenosoituksista häätöjä ja muuta mielivaltaa vastaan.


Kun KOM-teatterin uuden Täällä Pohjantähden alla -näytelmän tekijät puhuivat ennakolta näytelmän kuvaamien tapahtumien ja nyky-Suomen yhtäläisyyksistä, he eivät puhuneet pötyä. Yhtäläisyyksiä totisesti löytyy.


Senkin takia uusi tulkinta Väinö Linnan Pohjantähdestä piti tehdä.....



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!