USA:n vaalit

03.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 40/2006.

Yhdysvalloissa pidetään kongressivaalit 7. marraskuuta. Mielipidekyselyjen mukaan demokraattinen puolue saa selvän enemmistön ainakin edustajainhuoneessa. Epävarmempaa on tarvittavan kuuden lisäpaikan saaminen senaatissa. Mutta se, että demokraateilla on edes mahdollisuus hallita kongressin molempia kamareita, osoittaa, kuinka dramaattisesti suunta on kääntynyt republikaanista puoluetta vastaan.


Vaaleista on tulossa Irakin sotaa ja republikaanien komentoa koskeva kansanäänestys. Mutta demokraatit ovat tehneet parhaansa varmistaakseen, että tämä "kansanäänestys" koskee puhtaasti republikaaneja, ei demokraattien esittämää vaihtoehtoa. Demokraattisen puolueen johtajat ja ehdokkaat käyvät puolueen historian oikeistolaisinta kampanjaa. Kampanjan olennainen sisältö on sitoutuminen jatkamaan George W. Bushin hallinnon militaristista politiikkaa ulkomailla ja yhteiskunnallisen taantumuksen politiikkaa kotimaassa. Kuvaavaa on, että tätä linjaa edustaa myös maailmalla tietämättömyyden takia turhaan ihannoitu Hillary Clinton.


Pitkin tätä vuotta on kuiskailtu Bushin hallinnon "lokakuun yllätyksestä", jolla on tarkoitettu milloin masinoitua terrori-iskua ja uutta hyökkäyssotaa, milloin jotain muuta. Sellaista ei ole tullut. Nyt jännitetään, tuleeko "marraskuun yllätystä" vielä ennen vaaleja. On viitattu muun muassa sotavoimien keskittämiseen Persianlahdelle ja Saddam Husseinille juuri ennen vaalipäivää mahdollisesti julistettavaan kuolemantuomioon. Jokin dramaattinen käänne voisi vielä vaikuttaa vaalien tulokseen republikaanien hyväksi....



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli