USA:n miestappiot

28.09.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 35/2007

Yhdysvaltain veteraaniasioiden osaston virallisen raportin mukaan vuosien 1990–91 Persianlahden sodassa ja sen seurauksena on kuollut enemmän amerikkalaissotilaita kuin Vietnamin sodassa. Raportin mukaan 73 846 sotilasta ja sodasta palannutta veteraania on saanut surmansa ja 1 620 906 sotilasta ja veteraania on pysyvästi vammautunut.


USA:n hallituksen esittämät viralliset luvut Irakissa nykyisen neljä ja puoli vuotta kestäneen miehityssodan aikana kuolleista, haavoittuneista ja vammautuneista sotilaista ovat tämän valossa täysin epäuskottavia. Esimerkiksi tuorein kuolleiden luku on alle 4 000. Alhainen luku johtuu muun muassa siitä, että kuolleiksi lasketaan vain sotilaat, jotka kuolevat toiminnassa ennen kuin heidät saadaan helikopteriin tai ambulanssiin. Ketään, jotka saadaan helikopteriin tai ambulanssiin ennen kuolemaa, ei lasketa.


On monia muitakin syitä, miksi viralliset tappioluvut ovat harhaanjohtavia. Esimerkiksi USA:n kansalaisuutta odottaneita kaatuneita greencardilaisia sotilaita ei lasketa, ei myöskään yksityisten palkkasoturifirmojen palveluksessa olleita kaatuneita. Heitä on Irakissa kaikkiaan lähes 200 000.


Tärkein tekijä, joka on nostanut vuosien 1990–91 sodan uhrilukuja ja tulee nostamaan nykyisen miehityssodan muutenkin suuria uhrilukuja dramaattisesti, ovat köyhdytetyn uraanin pitkällä aikavälillä, jopa vuosikymmenien päästä, aiheuttamat syöpäkuolemat.


Bushin hallinnon rikollinen sotapolitiikka niittää karmeaa satoa.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli