USA:n kansanmurha Lähi-idässä

17.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 29/2007

Suoraan ja epäsuorasti Yhdysvaltojen hyökkäyksestä Irakiin ja maan miehityksestä johtuvien irakilaisten kuolonuhrien määrä on noussut lähes yhteen miljoonaan eli 996 836:een. Määrä on suurempi kuin Ruandan ja Sudanin kansanmurhissa yhteensä. Tämä ilmenee yhdysvaltalaisen Just Foreign Policy -kansalaisjärjestön julkaisemasta uudesta raportista.


Luku nostaa USA:n Lähi-idässä aiheuttamien kuolemien määrän yli kolmeen miljoonaan ihmiseen, eikä tähän ole vielä laskettu mukaan kuolonuhreja Afganistanissa ja Palestiinassa. Suurin osa yli kahdesta miljoonasta aikaisemmasta kuolemasta on USA:n molemmin puolin rahoittaman Irakin ja Iranin sodan sekä Irakiin kohdistetun saarron aiheuttamia.


Just Foreign Policyn raportti on ajanmukaistettu versio kahdesta arvovaltaisen brittiläisen lääketieteellisen Lancet-lehden tutkimuksesta. Vuoden 2004 lokakuussa Lancet kertoi yli 100 000:sta ylimääräisestä, normaalikuolleisuuden ylittävästä kuolemasta Irakissa USA:n hyökkäyksen jälkeen.


Vuonna 2006 Lancet ajantasaisti tutkimuksensa ja tuli siihen tulokseen, että saman vuoden heinäkuuhun mennessä yli 600 000 irakilaista oli saanut surmansa.


Uudessa tutkimuksessa on otettu huomioon, että irakilaisia on vuoden 2006 heinäkuun jälkeen saanut surmansa kiihtyvällä vauhdilla. Lancetin tutkimuksen lisäksi tutkimuksessa on käytetty vertailupohjana Iraq Body Countin laskentaa, joka pelkkään kuolemien uutisointiin mediassa nojautuvana arvioi kuolonuhrit rajusti alakanttiin mutta jonka laskennan trendi on antanut implisiittisesti tukea Lancetin tutkimuksille.


Irakilaisten surmat USA:n hyökkäyksen jälkeen sisältävät USA:n asevoimien ylivoimaisten ilma- ja maavoimien aiheuttaman väkivallan, siviili-infrastruktuurin tuhoamisen aiheuttaman kuolemat sekä USA:n kouluttamien irakilaisten kuolemanpartioiden ja eri irakilaisten aseellisten ryhmien yhteenottojen aiheuttamat katoamiset ja murhat.
Jopa 30 000 irakilaisuhria kuukaudessaYhdysvaltalainen Lähi-idän asiantuntija, professori Michael Schwartz arvioi, että USA:n armeijan teurastamien irakilaissiviilien määrä kolmena ensimmäisenä miehitysvuotena nousi noin 10 000:een joka kuukausi, keskimäärin yli 300:een päivässä. Presidentti George W. Bushin määrättyä operaatioiden uuden aallon vajaat vuosi sitten uhrimäärä on Schwartzin mukaan noussut vielä tästä huomattavasti.


Jos Lancet-lehden lokakuussa 2006 julkaisema tutkimus pitää paikkansa, irakilaisia kuoli sodan ensimmäisinä 39 kuukautena noin 15 000 per kuukausi.


Eikä tässä kaikki, sillä kuolleisuusaste oli jyrkästi nouseva. Vuoden 2006 ensimmäisen puoliskon aikana kuukausittainen aste oli suunnilleen 30 000 kuukaudessa, ja aste on epäilemättä edelleen noussut nykyisen USA:n hyökkäysaallon aikana.


Schwartz muistuttaa, että USA:n ja Britannian hallitukset ovat nopeasti torjuneet ja leimanneet uhritutkimukset epäluotettaviksi ja liioitteleviksi. Näin siitä huolimatta, että tutkijat ovat käyttäneet standardimenetelmiä mitatessaan kuolleisuutta sodassa ja katastrofialueilla. Samalla nämä hallitukset ovat jättäneet huomiotta sen tosiasian, että ne itse olivat rahoittaneet vastaavia tutkimuksia eräillä muilla katastrofialueilla, kuten Darfurissa ja Kosovossa, ja että niiden tekijöinä olivat olleet osittain samat tutkijat.


Schwartzin mukaan syyt Irak-tutkimusten torjumiseen olivat ilmeiset: tulokset olivat yksinkertaisesti liian kauheat vastuussa olevien hallitusten hyväksyttäviksi. Vaikka arvossa pidetyt tutkijat ovat hyväksyneet Lancetin tutkimustulokset ilman vastalauseita, USA:n ja Britannian hallitukset ovat onnistuneet pitämään maidensa valtamedian talutusnuorassaan. Se on myötäillyt Bushin ja kumppanien väitteitä, joiden mukaan tutkimukset eivät ole "uskottavia". Tällaisen uutisoinnin takia useimmat amerikkalaiset uskovat, että Bushin joulukuussa 2005 esittämä luku 30 000 irakilaissiviilin kuolemasta (vähemmän kuin 10 % todellisesta määrästä) on lähinnä oikea arvio.


Kumma kyllä samaan ovat taipuvaisia uskomaan Helsingin Sanomat ja maamme muu valtamedia.


Schwartzin mukaan shokkitilasto irakilaiskuolemista on sitäkin kauheampi, kun tajutaan, että uhreista suurimman osan on tappanut USA:n armeija, eivät autopommit, kuolemanpartiot eivätkä väkivaltaiset rikolliset – eivät edes kaikki nämä yhteensä.ERKKI SUSI
Lähteitä mm.: One MILLION Iraqis dead due to the US Invasion (justforeignpolicy.org 9.8.07; Michael Schwartz: Is the United States Killing 10,000 Iraqis Every Month? Or Is It More? (globalresearch.ca 13.8.07)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli