USA:n dollari jatkaa putoamistaan

23.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 43/2007

USA:n dollari on edelleen virallisesti maailman varantovaluutta. Mutta ei ole salaisuus, että USA:n dollari on syöksyssä alaspäin. Sen arvo putoaa, eikä USA:n keskuspankki Fed voi tehdä paljonkaan tilanteen muuttamiseksi.


Seitsemän maata harkitsee parhaillaan dollarista luopumista. Nämä maat ovat Saudi-Arabia, Etelä-Korea, Kiina, Venezuela, Sudan, Iran ja Venäjä.




Saudi-Arabia



Jos Saudi-Arabia irtautuu dollarikytkennästä, se luo asiantuntijoiden mukaan "hyvin vaarallisen tilanteen dollarille", koska yksin Saudi-Arabialla on hallinnassaan 800 miljardia dollaria. Vielä pahempaa seuraisi, jos irtautuminen laukaisisi joukkopaon dollarista koko Lähi-idässä, jolla on hallussaan 3 500 miljardia dollaria.




Etelä-Korea



Etelä-Korea ilmoitti vuonna 2005 aikeistaan vaihtaa investointinsa muiden maiden kuin USA:n valuuttoihin. Nyt kuiskitaan, että Etelä-Korean keskuspankki suunnittelee myyvänsä miljardin dollarin arvosta yhdysvaltalaisia velkakirjoja lähitulevaisuudessa.




Kiina



Kiina irtautui jo vuonna 2005 dollarikytkennästä, ja sillä on lisää takataskussaan. Kiina voisi vastata mahdollisiin yuanin revalvointiin painostaviin kauppapakotteisiin iskulla dollaria vastaan. Vaikka Kiina ei halua mitään epätoivottavaa ilmiötä globaalissa finanssijärjestyksessä, sen suuri USA:n dollarien määrä antaa sille mahdollisuuden viedä tuulen dollarin purjeista. Toisaalta dollarin romahdus voisi vahingoittaa. Kiinankin etuja.




Venezuela



Venezuala ei tunne mitään lojaalisuutta kohtaan. Se on luonut vaihtokauppasopimuksia öljyä varten. Nämä sopimukset antavat Venezuelalle mahdollisuuden käydä öljykauppaa 12 Latinalaisen Amerikan maan ja Kuuban kanssa käyttämättä dollareita. Chavez on julkisesti rohkaissut muita omaksumaan samanlaiset järjestelyt. Vuonna 2000 Chavez suositteli Opecille, että se käyttäisi hyväkseen kahdenvälistä vaihtokauppaa kehitysmaa-asiakkaidensa kanssa, toisien sanoen lakkaisi käyttämästä dollaria tai edes euroa öljykaupassa. Syyskuussa Hugo Chávez määräsi Venezuelan valtiollista öljy-yhtiötä vaihtamaan dollari-investointinsa euroiksi ja muiksi valuutoiksi riskien pienentämiseksi.




Sudan



Sudan suunnittelee taas kerran dollariensa muuntamista euroiksi ja muiksi valuutoiksi. Lisäksi se on suositellut, että kaupalliset pankit, hallituksen virastot ja yksityinen liike-elämä tekisivät samoin. Päätöksellä irtautua dollarista on tarkoitus antaa maalle mahdollisuus kiertää USA:n tämänhetkisiä ja tulevaisuudessa toimeenpanemia pakotteita.




Iran



Iran on ehkä todennäköisin ehdokas luopumaan lähitulevaisuudessa dollarista. Äskettäin Iran pyysi, että sen toimituksista Japaniin maksettaisiin yanilla dollarin sijasta. Lisäksi Iranilla on työn alla suunnitelmia luoda avoin tavaranvaihtopörssi nimeltä Iranin öljypörssi. Tämä pörssi tekisi mahdolliseksi myydä öljyä ja kaasua muilla valuutoilla kuin dollarilla, erityisesti eurolla. Vaikka öljypörssi on myöhästynyt ainakin kolme kertaa ilmoitetusta avaamisajankohdastaan, se tekee selväksi Iranin aikomukset dollarin suhteen. Tämän vuoden lokakuusta lähtien Iran ottaa 85 prosentista öljyviennistään muita valuuttoja kuin dollareita, ja sillä on suunnitelmia muuttaa jäljellä olevat 15 prosenttia Yhdistyneiden Arabiemiraattien dirhamin kaltaisilla valuutoilla käytäväksi.




Venäjä



Venäjällä on keskusteltu öljyn hinnoittelusta euroissa, liike, joka voisi synnyttää suuren siirtymän pois dollarista, koska Venäjä on maailman toiseksi suurin öljynviejä. Vuonna 2004 Venäjän keskuspankin ensimmäinen varajohtaja Aleksei Uljukajev huomautti: "Suurin osa varannoistamme on dollareissa, ja se on huolen aihe." Vuonna 2005 Venäjä päätti siirtyä dollarista kohti eurosuuntausta. Vuonna 2006 Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaisi kiinnostuksensa muodostaa venäläinen pörssi, joka mahdollistaisi öljyn, kaasun ja muiden tavaroiden maksamisen ruplilla.



o o o



Monet maat ovat entistä kyllästyneempiä menettämään putoavan dollarin takia rahaa. Ne haluavat suojella finanssietujaan ja osa niistä haluaa lopettaa dollarin käytöstä seuraavan USA:n valvonnan. Vaikka ei ole selvää, kuinka monet näistä maista tulevat todella luopumaan dollarista, on selvää, että sen asema maailmanvaluuttana horjuu pahoin.


Dollarin vahva asema on elintärkeä USA:lle. Tämän aseman menettäminen voisi horjuttaa USA:n taloutta ja merkitä jopa koko imperiumin romahdusta.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli