USA:n asetoimitusten tarkoitus

03.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 27/2007

Yhdysvallat tarjoaa Israelille ja ystävällismielisille Lähi-idän arabimaille jättiläismäistä sotilaallisen avun pakettia.


Israel saa ensi kymmenvuotiskautena aseapua noin 22 miljardia euroa eli vuositasolla neljänneksen enemmän kuin tähän asti. Egyptille USA lupaa 9,5 miljardia euroa. Saudi-Arabialle ja Persianlahden pikkuvaltioille tarjotaan noin 15 miljardia euroa.


Muistettaneen vielä, miten Bushin hallinto julisti tehtäväkseen demokratian viemisen Lähi-itään. Käytännössä se siis tarkoittaakin aseiden viemistä Lähi-itään. Lähes kaikissa vastaanottajamaissa on harvainvaltaiset hallinnot. Israel puolestaan miehittää laittomasti sille kuulumattomia alueita. Mutta eihän kukaan täysijärkinen ihminen kai ottanutkaan demokratiajulistuksia vakavasti.


Miehitykseen ja kaaokseen suistetun Irakin ohella tuore esimerkki demokratian viemisestä yhdysvaltalaiseen tapaan on Palestiina. USA on marionettiensa avulla tänä kesänä tehnyt kaikkensa tuhotakseen demokraattisilla vaaleilla valitun palestiinalaishallinnon ja hajottaakseen palestiinalaisten vastarintaliikkeen. Tässä operaatiossa on muun muassa rikottu törkeästi palestiinalaisten oman perustuslain jokaista kohtaa.


Jos ottaisi todesta USA:n "terrorisminvastainen sodan" ja terrorismihysterian, voisi myös ihmetellä, miten USA uskaltaa toimittaa Saudi-Arabiaan ja muihin Persianlahden maihin nykyaikaisia asejärjestelmiä. "Al-Qaidahan" voisi päästä niihin käsiksi ja uhata vapaata maailmaa. Mutta tämä ei tunnu aseita levitellessä USA:ta huolettavan. Ja bluffiahan sekin on ollut.


Mikä sitten on USA:n asetoimitusten tarkoitus?


Yksi tarkoitus on epäilemättä rintaman kokoaminen Irania vastaan ja mahdollinen hyökkäys Iraniin, ehkä myös Syyriaan. Jo jokin aika sitten Bushin hallinnon asennoitumisessa islamilaisiin uskonryhmiin tapahtui shiialaisen Iranin – ja vähemmässä määrin shiialaisen Hizbollahin ja Hamasin – takia käänne. USA on pyrkinyt lähestymään aiemmin päävastustajinaan pitämiensä sunnien "maltillista valtavirtaa" ja ottanut etäisyyttä shiioihin. Irakin nukkehallinnossa se tosin on toistaiseksi sietänyt Iraniin läheisissä suhteissa olevia shiiaryhmiä. Eikä kyse ole ollut vain sunnien "valtavirrasta". Kuten Seymour Hersh joitakin aikoja sitten paljasti, USA on alkanut rahoittaa radikaaleja, mahdollisesti al-Qaidaan yhteydessä olevia sunniryhmiä Libanonissa ja Iranin itäosassa. Eli tässä USA on tavallaan palannut perinteiselle linjalleen, onhan sen aikoinaan perustama, kouluttama ja rahoittama al-Qaidakin sunnipohjainen verkosto.


Toinen tarkoitus lienee painostuksen lisääminen Venäjää kohtaan Washingtonin ja Moskovan yhä jyrkempien geopoliittisten näkemyserojen vuoksi. Tällä on kytkentä myös Iraniin. Venäjä on toimittanut Iranille modernin ilmatorjuntaohjusjärjestelmän ja osallistuu Iranin rauhanomaisen ydinvoiman rakentamiseen. Mailla on muutenkin laajat kaupalliset suhteet. Washingtonissa tästä kaikesta ei varmaankaan pidetä.


Kolmas tarkoitus on ilman muuta aseavun saajamaiden lahjominen tukemaan USA:n Lähi-idän politiikkaa yleensä ja erityisesti antamaan USA:lle moraalisia kainalosauvoja Irak-katastrofissa.


Neljäs tarkoitus on näennäisesti Israelille ja arabimaille tasapuolisesti syydettävien aseiden varjolla lisätä entisestään Israelin sotilaallista potentiaalia – pelotteeksi ja tulevien sotien varalta. Onhan Israel USA:n pääliittolainen Lähi-idässä. Sitä paitsi aserahat arabimaille on helpompi saada läpi sionistimielisessä kongressissa, kun Israelin rahaa korotetaan reilusti.


Viides tarkoitus on luonnollisesti lihavien tilausten järjestäminen USA:n aseteollisuudelle, johon maan poliittinen eliitti ja kumpikin pääpuolue ovat tuhansin säikein sidoksissa. Tilaukset ovat myös tärkeä osa valmistautumista seuraaviin presidentin- ja kongressivaaleihin. Asefirmojen kotipaikkakunnilla ja -alueilla pyritään osoittamaan äänestäjille, että näin päättäjät kantavat vastuuta vauraudesta ja työpaikkojen turvaamisesta näillä alueilla.


Ei pidä unohtaa kuudettakaan tarkoitusta. Asetoimitusten avulla USA haluaa usuttaa saajamaiden epädemokraattisia hallitsijoita omia kansojaan vastaan. Vallanpitäjien korruptiota, tyranniaa ja orjamaisuutta USA:n imperialismin edessä vastustavat oppositioryhmät halutaan tukahduttaa.


Summa summarum: Bushin hallinto vastaa oman sotilaallisen aggressionsa synnyttämiin ongelmiin laajentamalla ja kiihdyttämällä väkivaltaa. Kun sitä uhkaa romahdus Irakissa, se valmistautuu Irania vastaan sotaan, joka voi temmata kurimukseensa koko Lähi-idän.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli