USA yrittää balkanisoida Bolivian

26.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 35 / 26.9.2008

Taistelu Yhdysvaltain imperialismin ja Latinalaisen Amerikan itsenäisyys- ja vallankumousliikkeen välillä saavutti syyskuun alkupuolella uuden vaiheen, kun oikeistolaisten paikallishallinnon johtajien puolisotilaalliset joukot hyökkäsivät Evo Moralesin hallitusta vastaan Boliviassa.


Vakavin väkivallanteko sattui Pandon maakunnassa, jossa paikallisen kuvernöörin palkkaama rikollisjengi avasi 11. syyskuuta tulen talonpoikien kokousta vastaan. Kolmekymmentä talopoikaa sai surmansa.


Pondon, Santa Cruzin, Benin ja Tarijan maakunnat muodostavat Bolivian taantumuksellisen Media Lunan (Puolikuun) alueen. Se on saanut nimensä siitä, että näiden neljän maakunnan yhdistetty alue on puolikuun muotoinen. Tätä mineraali- ja energiarikasta aluetta hallitsevat edelleen eurooppalaissyntyiset ja USA:n imperialismin tukemat oligarkit.


Hyökkäys johti USA:n suurlähettilään karkottamiseen Boliviasta ja Latinalaisen Amerikan maiden valtionpäämiesten hätäkokoukseen Chilessä.


Karkotetun suurlähettilään Philip Goldbergin asemapaikka ei ollut sattumalta Bolivia. Hän sai Balkanilla kokemusta hajota ja hallitse -strategiasta, jota USA käytti Jugoslavian pirstomiseksi ja Kosovon irrottamiseksi Serbiasta. Monet asiantuntijat puhuvatkin nyt "Kosovo-optiosta" ja USA:n pyrkimyksestä "balkanisoida" Bolivia.


Jotkut varoittavat, että jo jonkin aikaa valmisteltu sisällissota Boliviassa on nyt alkanut. Venezuelan presidentti Hugo Chávez kohotti herätyshuudon kautta Latinalaisen Amerikan viittaamalla USA:n imperialismin interventioon ja vertaamalla viimeaikaisia tapahtumia Salvador Allenden hallituksen veriseen kukistamiseen Chilessä vuonna 1973.


Eivät vain radikaalit Latinalaisen Amerikan maat vaan myös "maltillisiksi" luetut Chile ja Brasilia antoivat hätäkokouksessa tukensa Moralesin hallitukselle, lupasivat kieltäytyä yhteistyöstä minkä tahansa vallankaappaushallinnon kanssa ja tuomitsivat oikeistoainesten väkivallan.


Edistyksellinen Bolivian presidentti ja hänen sosialistinen MAS-puolueensa tarvitsevatkin kaiken mahdollisen tuen naapureiltaan ja muun maailman solidaarisuusliikkeiltä. Silti nykyinen tilanne on kaukana tappiosta. Bolivian asevoimat ei ole ainakaan toistaiseksi asettunut vastavallankumouksen puolelle. On myös todennäköistä, että Bolivian alkuperäisasukkaiden suuret massat, jotka äskettäin antoivat täyden tukensa Moralesin hallituksen esitykselle perustuslakia koskevan kansanäänestyksen järjestämisestä, asettuvat nytkin puolustamaan hallitusta ja yhtenäistä Boliviaa.


Bolivian vasemmistolla ja kansanjoukoilla on voimaa vastustaa oikeistoa ja USA:n imperialismia ja puolustaa etujaan.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli