USA laajentaa sotaa

12.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 2/2007.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ilmoitti keskiviikkoiltana sikäläistä aikaa pitämässään tv-puheessa päätöksestään lähettää yli 20 000 sotilasta lisää Irakiin siellä jo olevien 150 000 sotilaan lisäksi. Kun muistetaan, että Irakissa toimii myös noin 100 000 yksityistä palkkasoturia, joukkojen määrä siis nostetaan yli 270 000:een. Tämä merkitsee verenvuodatuksen dramaattista lisäämistä Irakissa.


Samaan aikaan Bushin hallinto aikoo laajentaa sotaa Syyriaan, Iraniin ja muihin kohteisiin Lähi-idässä sekä Afrikassa. USA käy jo hyökkäyssotaa Somaliassa.


Viime päivinä julkisuuteen on tihkunut uusia tietoja USA:n ja Israelin valmistelemasta hyökkäyksestä Iraniin jo tämän vuoden aikana. Hyökkäyksessä Iranin maanalaisia ydinlaitoksia vastaan on tarkoitus käyttää taktisia ydinaseita. Seuraukset tästä olisivat Lähi-idän alueelle ja koko maailmalle arvaamattomat.


Tämä hyökkäys merkitsisi todennäköisesti sodan laajenemista kautta Lähi-idän ja tilanteen pahenemista entisestään Palestiinan miehitetyillä alueilla. Turkki on tiiviisti kytketty ehdotettuihin ilmahyökkäyksiin. Konflikti voisi helposti levitä myös Kaspianmeren altaalle ja vetää mukaansa Azerbaidzhanin ja Georgian, joihin kumpaankin on sijoitettu USA:n joukkoja. USA:n ja Israelin sotilaallinen toiminta Irania vastaan uhkaisi Venäjän ja Kiinan etuja. Kummallakin on geopoliittisia intressejä Kaspian altaalla ja kahdenvälisiä sopimuksia Iranin kanssa. Hyökkäys toimisi myös Euroopan öljyetuja vastaan Iranissa ja aiheuttaisi todennäköisesti suuria ristiriitoja länsiliittolaisten kesken, USA:n ja sen eurooppalaisten kumppanien kesken samoin kuin EU:n sisällä.


Natossa mukanaolonsa kautta Eurooppa tulisi, haluttomasti tai ei, vedetyksi mukaan Iran-operaatioon. Naton osallistuminen on paljolti Naton ja Israelin välisen sotilaallisen kumppanuussopimuksen varassa. Tämä sopimus sitoisi Naton puolustamaan Israelia Syyriaa ja Irania vastaan. Naton olisi siksi tuettava "ennaltaehkäisevää" hyökkäystä Iranin ydinlaitoksia vastaan ja se voisi joutua ottamaan aktiivisemman roolin, jos Iran kostaisi USA:n ja Israelin ilmaiskut. Tämä reaalinen vaara asettaa – jälleen kerran – myös Suomessa käytävän lapsellisen ja vastuuttoman keskustelun maamme Nato-jäsenyydestä uuteen valoon.


USA:n joukkojen lisääminen Irakissa on Irakin tilanteen ohella yhteydessä näihin suunnitelmiin sodan laajentamisesta.


USA:n lisäjoukoista viisi prikaatia aiotaan sijoittaa Bagdadiin ja yksi prikaati sunnivastarinnan keskukseen, Anbarin maakuntaan. Bush on myös lähettänyt yhden sadoilla ydinaseilla varustetun lentotukialussaattueen Persianlahdelle siellä jo olevien lisäksi.


Esitellessään kolossaalista verenvuodatussuunnitelmaansa Bush puhui orwellilaisittain "väkivallan vähentämisestä Bagdadissa". Hän syytti USA:n miehitysjoukkojen aikaisemmista epäonnistumisista liian vähäisiä joukkoja ja "liian monia rajoituksia" niiden toiminnassa. Toisin sanoen, lähes 700 000 irakilaisen siviilin kuoleman jo aiheuttaneessa, joukkomurhien ja kidutuksen täyteisessä sotilaallisessa kampanjassa aiotaan nyt "riisua hansikkaat".


Bush luonnehti voimakkaasti lisättävän sotilaallisen toiminnan suunnitelmia Bagdadissa siten, että amerikkalaiset ja irakilaiset joukot tulvivat kaupunkiin ja "kulkevat ovelta ovelle saavuttaakseen Bagdadin asukkaiden luottamuksen". Mitä se merkitsee käytännössä, nähtiin päivää ennen puhetta Haifa-kadulla Bagdadin keskustassa, kun USA:n joukot ja Irakin nukkehallitukseen kuuluvien shiiafundamentalististen puolueiden kuolemanpartiot ryntäsivät riehuen sunniasuinalueen läpi tappaen vähintään 50 siviiliä ja hajottaen kokonaisia kortteleita maan tasalle.


Operaation sanottiin puhdistaneen sunnien vastarintaliikkeen tärkeän tukialueen. Tapettujen siviilien kerrottiin olleen "vastarintamiehiä" ja kymmenien vangittujen joukossa kerrottiin olleen useita "terroristeja" muista arabimaista, muun muassa Sudanista. Todellisuudessa kyse oli sunnisiviileihin kohdistuneesta "etnisestä puhdistuksesta". Ja osa vangituista oli Bagdadissa jo pitkään asuneita ulkomaalaisia, muun muassa sudanilainen insinööriopiskelija, joilla ei ollut mitään tekemistä taistelujen kanssa.


Kun sunnien asuttamat kaupunginosat on nujerrettu, hyökkäys on tarkoitus suunnata shiia-alueille, erityisesti itäisen Bagdadin työläisalueelle Sadr Cityyn. USA:n joukkoja on tähän saakka estelty suorittamasta taisteluoperaatioita tässä osassa pääkaupunkia, mutta nyt joukoilla on Bushin mukaan "vihreä valo" ja nukkehallituksen pääministerin Nuri al-Malikin siunaus tunkeutua sinne.


Sadr City on shiiajohtaja Muqtada al-Sadrin vahvaa tukialuetta. Yhtenä syynä sille, että USA järjesti maailmalle Saddam Husseinin hirttämisestä kertovan, kännykkäkameralla kuvatun videon, jossa annettiin ymmärtää al-Sadrin kannattajien osallistuneen teloitukseen, pidetäänkin tulevaa hyökkäystä shiia-alueita ja al-Sadrin Mahdi-joukkoja vastaan. Toinen syy on USA:n uuskonservatiivien nimenomainen ja julkilausuttu tavoite lietsoa muslimien kahden uskonryhmän keskinäistä vihaa ja hajaannusta kaikkialla Lähi-idässä.


Pahentunut väkivalta Irakissa on vasta alkua. Bush syytti Irania ja Syyriaa Irakin vastarintaliikkeen aktiivisesta auttamisesta ja lupasi kostoa. Hän uhkasi sekä Irania että Syyriaa sotatoimilla ja antoi ymmärtää, että USA:n miehityshallinnon aseman huonontuminen Irakissa kompensoitaisiin laajentamalla sodan puitteita.


Maailma on nyt vaarallisessa tienhaarassa. (ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!