USA kiinni rysän päältä

22.09.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 34/2006.

George W. Bushin hallinnon uuskonservatiivit jäivät jälleen kerran kiinni Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n Irania koskevien havaintojen vääristelystä. IAEA esitti USA:n hallitukselle ja USA:n kongressin pysyvälle tiedustelukomitealle vastalauseen komitean elokuun lopussa julkistamasta Iran-raportista. Raportissa esitettiin YK-järjestön mukaan "virheellistä, harhaanjohtavaa ja vahvistamatonta tietoa" Iranin ydinvoimaohjelmasta. IAEA kutsui osia raportista "törkeiksi ja epärehellisiksi".


Raportissa väitettiin muun muassa, että Iran jalostaisi 164 sentrifugillaan aseluokan uraania. Todellisuudessa IAEA:n mukaan koerikastuksessa tuotettiin erä 3,6-prosenttista uraania, kun "aseluokalla" tarkoitetaan U-235:n pitoisuuden yltävän 90 prosentin tasolle.


Kongressin raportin mukaan Iran myös valmisti "salaa" lyhytikäistä radioaktiivista poloniumia. IAEA huomauttaa, ettei sitä ole missään Iranin sopimuksessa kielletty.


Kongressin raportissa väitettiin myös, että yhden Iran-tarkastajaryhmän johtaja, belgialainen Chris Chartier joutui keväällä syrjään tarkastustyöstä, koska hän arvosteli Irania salailusta. IAEA muistuttaa, että Iranilla tarkastuskohteena on sopimusten mukainen oikeus hyväksyä tarkastajat, joita Irania varten on kaikkiaan yli 200...(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli