USA keskittänyt laivastoaan Iranin rannikolle

01.06.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 22/2007

Yhdysvallat on keskittänyt vuosiin suurimman määrän sotalaivastoaan Persianlahdelle lähelle Iranin aluevesiä. Laivastoa johtaa kaksi ydinkäyttöistä lentotukialusta, USS John Stennis ja USS Nimitz.


USA:n laivasto väittää, että kyse on vain sotaharjoituksesta, joka ei suuntaudu Irania vastaan. Tarkkailijoiden mukaan tarkoitus on kuitenkin lähettää Iranille selvä viesti siitä, että sotilaallinen optio on edelleen Washingtonin keinovalikoimassa.


Viime tammikuussa USA ilmoitti, että se on suunnitellut pitävänsä kahden lentotukialuksen johtamat taisteluryhmät Persianlahdella kuukausien ajan. Tämä on ensimmäinen sellainen keskitys vuoden 2003 jälkeen.
Peiteoperaatioita Iranissa laajennetaanCIA on saanut presidentti George W. Bushilta salaisen luvan uuden "mustan" peiteoperaation käynnistämiseen Iranin hallituksen horjuttamiseksi, kertoivat nykyiset ja entiset tiedusteluvirkailijat ABCNewsille.


Nimettöminä pysytelleiden lähteiden mukaan CIA:n suunnitelma sisältää koordinoidun propaganda- ja disinformaationkampanjan sekä Iranin kansainvälisen rahaliikenteen manipuloinnin.


Jo ainakin vuosi sitten USA:n salaisten operaatioiden ryhmät aloittivat toiminnan Iranin maaperällä mahdollisten iskukohteiden kartoittamiseksi ja islamistihallinnon vastaisten aseellisten ryhmien aktivoimiseksi.


Yksi tällaisista ryhmistä on sunnilainen al-Qaida-verkostoon kuuluvaksi sanottu terroristiryhmä Jundullah. Presidentti George W. Bush on henkilökohtaisesti valtuuttanut CIA:n rahoittamaan ja aseistamaan tätä ryhmää.


Jundullah on tehnyt hyökkäyksiä Iraniin Pakistanissa sijaitsevista tukikohdista käsin. Ryhmää on syytetty lukuisista pommi-iskuista Iranin maaperällä.


USA:n yhteistoiminta al-Qaida-ryhmän kanssa vahvistaa sen mitä on tiedetty jo aiemmin: CIA:n ja Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n aikoinaan Afgainstanissa luoma ja sittemmin muun muassa Jugoslavian hajottamissodissa ja Tshetsheniassa käyttämä al-Qaida verkosto on edelleen USA:n ohjauksessa. Sitä käytetään edelleen välineenä sellaisten valtioiden horjuttamiseksi, joissa USA:n uuskonservatiivit haluavat saada aikaan "hallinnon vaihdoksen".


Jundullah ei ole ainoa Iranin vastainen terroristiryhmä, joka USA rahoittaa ja aseistaa. USA:n hallitus suorittaa Iranissa salaisia sotilaallisia operaatioita, joissa se käyttää useita "sissiryhmiä". Yksi tällaisista on oikeistolainen terroristijärjestö nimeltä Mujahedeen-e-Khalq eli MEK.
USA:n syytöksetViime päivinä USA ja Iran ovat käyneet kahdenvälisiä neuvotteluja Irakin tilanteesta Bagdadin vihreällä vyöhykkeellä. Näissä neuvotteluissa USA on syyttänyt Irania Irakin kapinallisryhmien tukemisesta.


Syytökset ovat hassunkurisia tai vähintään vahvasti liioiteltuja sen vuoksi, että Iran on shiialainen valtio, ja Irakin vaikutusvaltaisimmat shiiaryhmät asekaarteinen ovat mukana Irakin nukkehallinnossa ja siis USA:n liittolaisia.


Eräät asiantuntijat katsovat, että yhtenä tekosyynä USA:n mahdolliseen hyökkäykseen Iraniin voidaan käyttää näitä Irakiin liittyviä syytöksiä.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli