USA käytti Afganistanin siviilien joukkomurhassa FOSFORIAMMUKSIA

18.09.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 34/18.9.2009

Helsingin Sanomat kertoi viime maanantaina, että saksalaisjoukkojen komentajan tilaamassa USA:n ilmaiskussa Kunduzissa 4. syyskuuta kuoli 30 siviiliä ja 69 taleban-taistelijaa, ja yhdeksän siiviiliä ja 11 talebania haavoittui. Väitteen sanottiin perustuvan iskua Afganistanin nukkehallituksen puolesta selvittäneen Mohammadullah Baktashin tietoihin.


Näiden väitteiden kanssa jyrkässä ristiriidassa on Afganistanin islamilaisen emiraatin tutkimuskomission raportti, joka perustuu pelkästään paikallisten asukkaiden ja uhrien omaisten kertomuksiin ja sisältää myös luettelon uhrien nimistä. Raportin mukaan yli sata ihmistä Char Daran ja Ali Abadin alueiden kylistä sai surmansa ilmaiskussa. Tapahtumapaikan silminnäkijät ja siellä vierailleet toimittajat kertoivat, että kaikki uhrit olivat siviilejä. Nato ja Kabulin hallinto sen sijaan väittivät, että uhrit olivat aseistettuja taleban-taistelijoita.



Tapahtumien kulku


Torstaina 3. syyskuuta taleban-taistelijat väijyivät polttoainetta kuljettaneita säiliöautoja valtatiellä Ali Abadin alueella. Säiliöautot kuljettivat Keski-Aasian maista polttoainetta sotilasajoneuvoille.


Talebanit suorittavat tavallisesti tällaisia hyökkäyksiä, mutta tällä kertaa Nato-joukot jättivät kaksi säiliöautoa ehjinä taistelunäyttämölle. Taistelijat yrittivät ajaa autot Char Daran alueelle, mutta toinen autoista juuttui mutaan Ali Abadin ja Char Daran alueen välissä kulkevalla joella. Talebanit yrittivät tyhjentää polttoaineen säiliöautosta. Auton silminnäkijät, ympäröivien kylien asukkaat, jotka olivat Ramadanin vuoksi vielä hereillä, lähestyivät kuitenkin talebaneja ja pyysivät heiltä lupaa ottaa polttoainetta kotiinsa.


Talebanit antoivat heidän ottaa polttoainetta, mutta nähdessään vihollisen tiedustelukoneita ilmassa, he käskivät ihmisten lopettaa polttoaineen ottamisen. Mutta siihen mennessä paikalle oli jo kerääntynyt satoja ihmisiä. Jokainen halusi vielä polttoainetta kotiinsa. Talebanit eivät pystyneet estämään kaikkia ihmisiä ottamasta polttoainetta.. He pysäyttivät joitakin heistä, mutta monet muut tulivat uudestaan ottamaan polttoainetta. Paikalla olleet talebanit sanoivat yrittäneensä kovasti käskeä ihmisiä menemään koteihinsa, mutta eivät olleet onnistuneet pakottamaan heitä tekemään niin.



Kaikki uhrit siviilejä


Täsmälleen klo 1.45 yöllä yhdysvaltalaiset hävittäjät pommittivat säiliöautoja. Pommituksen alkaessa jotkut talebanit ja paikalliset ihmiset olivat jo lähteneet, mutta silti paljon ihmisiä oli vielä paikalla. Afganistanin islamilaisen emiraatin tutkimuskomission raportissa luetellaan nimeltä useita lähikyliä, joiden asukkaita haastateltiin ja jotka sanoivat, että uhrit olivat heidän poikiaan, veljiään ja muita tavallisia kyläläisiä. Monet heistä olivat lapsia ja nuoria.


Ihmiset kiistivät jyrkästi USA:n, Kabulin hallituksen ja eräiden muiden intressipiirien väitteet, joiden mukaan uhrit olivat aseistettuja talebaneja. Samoin he todistivat, että kymmenet haavoittuneet olivat kyläläisiä.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli