USA ja Nato keskittävät sotavoimia

27.10.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 39/2006.

Kolme Yhdysvaltain merivoimien iskuryhmää on nyt Persianlahdella vastapäätä Iranin rannikkoa. Niitä ovat Tiedonantajassa aiemmin ( 20.10.06) mainitut USS Eisenhower -iskuryhmä ja USS Enterprise -iskuryhmä sekä Iwo Jima -iskuryhmä. Iwo Jima -ryhmä koostuu maihinnousutelakka-alus USS Nashvillesta, ohjushävittäjä USS Colesta, ohjushävittäjä USS Bulkeleysta, ohjusristeilijä USS Philippine Seasta, hyökkäyssukellusvene USS Albuquerquesta sekä maihinnousulaiva USS Whidbey Islandista.


Iranin rannikolle on nyt siis keskitetty valtava määrä meri- ja ilmavoimia sekä merijalkaväkeä. Kyse on joko tavattoman kalliiksi tulevasta pullistelusta tai Iraniin tehtävän hyökkäyksen valmistelusta.


Asevoimien keskittämistä tapahtuu samaan aikaan itäiselle Välimerelle lähinnä Nato-maiden toimesta.




Naton ja Israelin sopimus



Nato ja Israel allekirjoittivat 16. lokakuuta puitesopimuksen, jolla Israelin ja sotaliiton välille rakennetaan läheinen yhteistyö Nato-johtoisen "terrorismin torjunnaksi" naamioidun "Operaatio Aktiivisen ponnistuksen" (Operation Active Endeavour) puitteissa.


Käytännössä tämä operaatio sattuu samaan aikaan ja sopii yhteen Naton merivoimien Libanonin ja Syyrian rannikolle keskittämisen kanssa. Tämä keskittäminen esitetään suurelle yleisölle YK:n turvallisuusneuvoston valtuuttamana "rauhanturvaoperaationa".


Israelin ja Naton puitesopimuksella ei ole vain suora yhteys itäisellä Välimerellä tapahtuvan sotilaallisten voimien keskittämisen kanssa, joka suuntautuu käytännössä Syyriaa ja Libanonia vastaan. Se liittyy myös USA:n merivoimien massiiviseen sijoittamiseen Persianlahdelle vastapäätä Irania.


Samaan aikaan esiintyy toisaalta arvioita, joiden mukaan USA:n katastrofi Irakissa ja Bushin hallinnon umpikuja ovat nostaneet "realistisemmat" voimat niskan päälle suhteessa uuskonservatiiveihin, eikä Iraniin hyökätä. Nämä arviot ovat kuitenkin vähemmistössä.


Hyökkäystä todennäköisenä pitävät muistuttavat, että samanlaisia vastakkaisia spekulaatioita esitettiin myös syksyllä 2002 ja talvella 2003 ennen USA:n hyökkäystä Irakiin.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!