USA ja Nato jatkavat Venäjän saartamista

13.03.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 10 / 13.3.2009

Yhdysvaltain varapresidentti Joseph Biden sanoi Münchenissä helmikuun alkupuolella pidetyssä turvallisuuskonferenssissa, että Venäjän-suhteissa "on aika painaa reset-nappulaa" Hän korosti, että Barack Obaman hallinto haluaa tehdä yhteistyötä Venäjän kanssa, vaikka erimielisyyksiä onkin. Sisällöllisellä ja tekojen tasolla Washington ei kuitenkaan ole peruuttanut mitään Venäjän vastaisia hankkeitaan.


Diplomatiaa on kylläkin lisätty. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat äskettäin, ja Obaman on määrä tavata venäläinen virkaveljensä Dmitri Medvedev Lontoossa ensi kuun alussa.


Venäjä on antanut USA:lle ja Natolle luvan alueensa kautta tapahtuviin ei-sotilaallisiin huoltokuljetuksiin Afganistaniin, vaikka Nato laajentaa sotilastukikohtiensa ketjua Venäjän ympärille Itämereltä Mustallemerelle ja Kaspianmerelle.


Kuinka USA ja Nato siis osoittavat päättäneensä parantaa suhteita Venäjään paitsi sanoissa myös teoissa?




Arktisen alueen militarisointi



Jos katsotaan Venäjän luoteisrajaa, niin USA ja Nato aikovat kääntää kelloa taaksepäin seuraavalla tavalla:


Nato järjestää 16.–25. maaliskuuta kymmenpäiväisen sotaharjoituksen nimeltä Cold Response 2009 Pohjois-Norjassa ja Norjanmerellä, lähellä Barentsinmerta ja Venäjän rannikkoa.. Harjoitukseen osallistuu 7 000 sotilasta 13:sta valtiosta. Se tulee olemaan täyden spektrin harjoitus maa-, meri- ja ilmavoimineen. Harjoituksessa simuloidaan odottamatonta sotilaallista interventiota.


Sotilaista 700 on erikoisjoukkoja. Kuvitteellinen konflikti paisui vuonna 2008, kun "Northland" hyökkäsi ja miehitti "Midlandin". Aselevon jälkeen "Nordland" vetää joukkonsa pois, ja Naton on täytettävä syntynyt valtatyhjiö.


USA ja Nato ovat myös laajentamassa sotilaallista läsnäoloaan arktisella alueella. Barentsinmerellä USA on aloittanut ICEX 2009 -harjoituksen sijoittamalla ydinsukellusveneitä simuloituja sotaharjoituksia varten Alaskan rannikon edustalle sekä Beringinmerelle ja Pohjoiselle Jäämerelle. Edellisessä sellaisessa harjoituksessa vuonna 2007 amerikkalaiset ja brittiläiset ydinsukellusveneet manoveroivat napajäätikön alla.


Venäjän asevoimien yleisesikunnan päällikkö, kenraali Nikolai Makarov varoitti, että "Venäjä tulee vastaamaan mihin tahansa yrityksiin militarisoida arktinen alue. ...



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli