USA ei aio vetäytyä Irakista

19.08.2010 - 08:26
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Maailmalla on otettu kritiikittömästi vastaan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ilmoitus, jonka mukaan USA:n taistelujoukot vedetään pois Irakista tämän kuun loppuun mennessä. / Joshua Debner |

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on ilmoittanut pitävänsä kiinni vaalilupauksestaan, jonka mukaan USA:n taistelujoukot vedetään pois Irakista tämän kuun loppuun mennessä. Kuten Tiedonantajassa jo Obaman esittäessä vaalilupauksensa todettiin, mikään ei voisi olla kauempana totuudesta.

Mutta kun Irakin tilanne on jo pitkään peitetty Afganistanin varjoon taka-alalle, kaikki USA:n johdon suoltamat väitteet otettu todesta ja sodanvastainen liikekin seurannut tapahtumia mykkänä, on vain loogista, että läntinen valtamedia esitti Obaman uudenkin ilmoituksen tosiasiana. Otsikot juhlivat sodan ”loppua” ja “USA;n joukkojen lähtöä Irakista”.

Miehitys nimetään uudelleen

USA ei ole ollenkaan vetäytymässä Irakista, se on vain nimeämässä miehityksen uudelleen, sanovat muun muassa Irak-asiantuntijat Michael Schwarz ja Seumas Milne. Aivan kuten George W. Bushin ”terrorisminvastainen sota” nimettiin uudelleen ”merentakaisiksi satunnaisoperaatioiksi”, Obaman presidenttikaudella USA:n ”taisteluoperaatiot” tullaan ensi kuusta alkaen nimeämään uudestaan ”vakautusoperaatioiksi”.

USA:n armeijan tiedottaja Irakissa, kenraalimajuri Stephen Lanza kertoi New York Timesille, että ”käytännöllisesti katsoen mikään ei tule muuttumaan”. Tämän kuun vetäytymisen jälkeen Irakissa tulee yhä olemaan 50 000 yhdysvaltalaista sotilasta 94 sotilastukikohdassa ”neuvomassa” ja kouluttamassa Irakin nukkehallituksen armeijaa, ”tarjoamassa turvallisuutta” ja suorittamassa ”terrorisminvastaisia tehtäviä”. USA:n sotilaskielellä se kattaa aika hyvin kaiken mitä he saattaisivat haluta tehdä.

Tähtäimessä puolikoloniaalinen hallinto

Sodan hirveä lasku Irakin kansalle sekä arkielämän jatkuva pelko ja kurjuus saattavat naurunalaiseksi väitteet, että USA:n vuoden 2007 hyökkäysoperaatio eli ”surge” toimi ja että Irakin on käynyt loppujen lopuksi hyvin.

Irak on ollut USA:lle historiallinen, poliittinen ja strateginen epäonnistuminen. USA oli kyvytön tuottamaan sotilaallista ratkaisua saati istuttamaan maahan ”läntisiä arvoja”. Mutta pelaamalla uskonnollisilla ja etnisillä korteilla se esti riittävän vahvan kansallisen vastarintaliikkeen ilmaantumisen ja nöyryyttävän Vietnam-tyyppisen maasta lähdön.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että USA haluaa luoda uudenmallisen puolikoloniaalisen hallinnon pitääkseen jatkossakin otteensa maasta ja alueesta. Taistelu Irakin riippumattomuuden palauttamiseksi on siis vasta alkanut.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.