Uraaniaseiden tuhoisat vaikutukset

18.12.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 47/18.12.2009

Äskettäin on julkaistu uutisia Irakin Fallujan synkistä sairaustilastoista.: epämuodostuneita vauvoja syntyy moninkertainen määrä verrattuna tilanteeseen ennen Irakin sotia 1991 ja 2003. Myös aivan uudentyyppiset syövät ovat lisääntyneet. USA teki vuonna 2004 kaksi hyökkäystä kaupunkiin käyttäen muun muassa köyhdytettyä uraania sisältäviä aseita ja ammuksia, joiden arvioidaan aiheuttaneen epämuodostumat ja uudentyyppiset syövät.


"Me olemme nähneet uraanikomponentteja sisältävien aseiden aiheuttamat hirvittävät seuraukset ihmiselämälle ja ympäristölle. Geneettisesti puhuen USA ja Britannia ovat tuhonneet irakilaisten DNA:n ja aiheuttaneet katastrofaaliset vaikutukset ympäristölle", sanoo asiaa tutkinut Lähi-idän asiantuntija Peter Eyre. Eyren mukaan näiden maiden presidenteillä ja pääministereillä on todella paljon vastattavaa, kun he aloittivat sodat Balkanilla, Kuwaitissa, Irakissa, Afganistanissa, Libanonissa, Gazassa ja nyt Pakistanissa.


"Se mitä me suuri yleisö emme ymmärrä on, että juuri nämä teot yksinään ja käytetyt aseet ovat aiheuttamassa miljoonien ihmisten joukkomittaisen kansanmurhan ympäri maailmaa. Siitä on tullut pahin kuviteltavissa oleva teko ihmiskuntaa vastaan.", Eyre toteaa. Köyhdytetyn uraanin puoliintumisaika on 4,5 miljardia vuotta, eli sen vaikutukset ihmisiin ja ympäristöön jatkuvat hamaan kaukaiseen tulevaisuuteen.


Eyre muistuttaa, että USA, Britannia ja muut Nato-maat sekä Israelin armeija käyttävät täyttä päätä näitä uraaniaseita edellä mainituilla konfliktialueilla. Jos näiden aseiden käyttöä laajennettaisiin Iraniin, seurauksena olisi koko Lähi-idän tuhoisa saastuminen viikon kuluessa ja muun maailman saastuminen kahden tai useamman viikon kuluessa riippuen tuulista ja muista sääilmiöistä.


Irak ja Afganistan ovat tämän rikollisen toiminnan keskus, ja siksi Eyre selostaa tämän jo tapahtuneen ja jatkuvasti tapahtuvan saastumisen monimutkaista vaikutusta paikallisesti ja laajemmin. Hän ottaa esimerkiksi maailman tärkeimmän Himalajan jokivesistön, jonka saastuminen tulee vaikuttamaan miljoonin ihmisiin ja heidän elinmahdollisuuksiinsa. Himalaja on suoraan Afganistanista ja jonkin verran myös Irakista puhaltavan tuulen ilmavirtausten kohteena.


Uraaniaseiden käyttö on ollut paljon kovempaa Afganistanissa kuin Irakissa. Päähyökkäys alkoi Tora Boran vuorten mattopommituksella Koillis-Afganistanissa ja uraaniaseiden käyttö on jatkunut tähän päivään asti, samoin rajan toisella puolella Pakistanissa.


Eyre toteaa, että uraaniaseiden käytön ensivaikutuksia ovat syövät, diabetes, aivovauriot, hedelmättömyys sekä lasten syntyminen kuolleina tai epämuodostuneina. Tämä ilmenee nyt tilastoissa sellaisissa paikoissa kuin Punjabissa. Mutta mitä tapahtuukaan taistelukentillä, Eyre kysyy.


Eyre muistuttaa Himalajasta alkavien jokien virtaavan Intiaan, Kiinaan. Indokiinaan ja Kaukoitään. Ne ovat monien maiden elinsuonia. Niinpä niiden saastuminen voisi johtaa ehkä miljoonien ihmisten välittömään kuolemaan, sosiaaliseen romahdukseen sekä ruokaturvallisuuden ja työpaikkojen menetykseen.


Eyre laskee, että esimerkiksi köyhdytettyä uraanien sisältävien aseiden erittäin myrkylliset ja radioaktiiviset hiukkaset eli nanopartikkelit voivat saavuttaa Britannian viikossa ja kattaa suurimman osan maapallosta parissa viikossa, jopa lyhyemmässä ajassa, jos ne sattuvat saaman vauhtia ilmavirtauksista. Hänen mukaansa tästä esimerkistä nähdään, että jos uraanikomponentteja sisältäviä aseita käytetään Gazassa, Irakissa tai Afganistanissa, myrkylliset hiukkaset voivat kulkeutua maapallon joka nurkkaan.


Peter Eyre kärjistää lopuksi sanomalla, että niin kauan kuin USA, Britannia, Nato ja Israel jatkavat uraanikomponentteja sisältävien aseiden ja ammusten käyttämistä, ei paljon auta edes kantaa huolta maapallon lämpenemisestä. Näiden aseiden saastuttavat hiukkaset tappavat joukoittain ihmisiä samoin kuin meille jokaiselle kuuluvia ekosysteemejä.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli