Ukrainan vaalitulos

05.10.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 36/2007

Pääministeri Viktor Janukovytshin johtama Alueiden puolue nousi suurimmaksi puolueeksi Ukrainassa viime sunnuntaina järjestetyissä ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa.. Kun hitaasti edennyt ääntenlaskenta oli lähes kokonaan suoritettu, puolue oli saanut 34,25 prosenttia äänistä eli pari prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2006 ja 174 paikkaa.


"Oranssin vallankumouksen" tukipuolueista Julija Tymoshenkon puolue keräsi 30,80 prosenttia äänistä ja 157 paikkaa ja presidentti Viktor Jushtshenkon johtama ryhmittymä 14,21 prosenttia ja 72 paikkaa.


Ukrainan kommunistinen puolue sai 5,37 prosenttia ja 27 paikkaa ja entisen parlamentin puhemiehen Volodymyr Lytvynin puolue 3,96 prosenttia ja 20 paikkaa. Sosialistinen puolue keräsi 2,87 prosenttia, mutta näytti jäävän ilman paikkoja.


Tymoshenkon ja Jushtshenkon tukiryhmät näyttäisivät siis saavan yhteensä 229 kansanedustajaa, kun enemmistöön 450-paikkaisessa parlamentissa tarvitaan vähintään 226 edustajaa. Jos tähän saakka korttejaan paljastamaton Lytvyn asettuisi kommunistien ohella tukemaan Alueiden puoluetta, koalitiolla olisi yhteensä 221 paikkaa. Enemmistön saamisen kannalta ratkaisevaksi osoittautui se, ettei Janukovytshin liittoutumaan kuulunut sosialistinen puolue nähtävästi saa edustajiaan parlamenttiin.


Jushtshenko näyttäisi siis saavuttaneen kanssaan välillä riitaantuneen Tymoshenkon ansiosta täpärästi sen mitä hän ennenaikaisilla vaaleilla tavoittelikin. Todellisuudessa se on kahdessakin mielessä Pyrrhoksen voitto. Kunnianhimoinen Tymoshenko nousi voitollaan "oranssin" rintaman ykköshahmoksi ja todennäköiseksi presidenttiehdokkaaksi seuraavissa presidentinvaaleissa. Ja Jushtshekon toivoman vaalitappion sijasta Alueiden puolue vahvisti suurimman puolueen asemaansa.


Kaiken lisäksi ero kahden ryhmittymän välillä on niin pieni, että hyvinkin saattaa tapahtua sama kuin viime vaalien jälkeen, jolloin "oranssista" leiristä tapahtuneet loikkaukset vahvistivat Janukovytshin koalitiota yli 20 edustajalla ja johtivat hallitusvaihdokseen.


Ukrainassa tärkein taistelu koskee ulkopoliittista linjaa, käytännössä Nato-jäsenyyttä. "Oranssin" leirin niukka voitto ja sen mukainen hallitusratkaisu lisäävät tässä suhteessa vaaraa. Mutta opposition vahvuus, kansan enemmistön selvä Nato-vastaisuus ja mahdolliset vaalien jälkeiset siirtymät mutkistavat Nato-suunnitelmia.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli