Uhreja ahneuden alttarille

19.01.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 3/2007.

Matkapuhelimien kuoria valmistava Perlos aikoo lopettaa tuotantonsa kokonaan Suomessa ja aloittaa koko Suomen henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Työvoiman vähennystarpeeksi ilmoitetaan 1 200 henkeä. Yhtiöllä on Suomessa 1 400 työntekijää.


Samalla Perlos arvioi matkapuhelinmarkkinoiden kasvun jatkuvan Aasiassa edelleen ja se jatkaa käynnissä olevia tehdasinvestointejaan Kiinassa ja Intiassa suunnitelmien mukaisesti.


Perloksen tehtaiden lopettaminen Suomessa on julma osoitus siitä, miten työntekijöiden toimeentulo ja työpaikat uhrataan globaalissa kapitalismissa pääoman voittojen turvaamiselle.


Perloksen ja muiden alihankkijoiden omistajilla riittää ahneutta itselläänkin, mutta taustalla on yhtiöjätti Nokian kyltymätön voitontavoittelu. Se kilpailuttaa alihankkijoita ja sanelee niille millä hinnalla ja missä kännykänkuoria ynnä muuta valmistetaan sen kannalta edullisimmin.


Niinpä tuotantoa lopetetaan Suomessa ja sitä siirretään kiihtyvästi halpatyövoiman maihin, jotta niin Nokian kuin Perloksenkin osakkeenomistajille voitaisiin varmistaa suuremmat voitot. Esimerkiksi Perlos ei siis turvaudu Suomessa joukkoirtisanomisiin toiminnan kannattamattomuuden vaan suurempien voittojen takia.


Onhan se selvä, että kun Perlos maksaa Kiinan-tehtaillaan työläisilleen 60–90 euron minimipalkkaa kuussa, kun lähes puolet työvoimasta on vuokratyövoiman välittäjältä hankittavaa väliaikaista ja vähän väliä seuraavaa tuotantopiikkiä työttömänä odottavaa työvoimaa ja kun työntekijöiden sosiaaliturva on samaisen vuokratyöyhtiön vastuulla, niin osakkeenomistajille liikenee suuremmat voitot.


Pääoman ahneudella ei ole mitään rajoja. Ja pääoman ahneus on myös sokea ja koko yhteiskunnalle tuhoisa. Nyt ovat pahimman iskun kohteina Pohjois-Karjala ja sen työläiset. Maakunnassa on ennestäänkin paha työttömyys, ja nyt se uhkaa nousta 17 prosentin tasolle.


Totta kai valtiovallalla on nyt välitön päävastuu hädässä olevien ihmisten edessä. Pohjois-Karjalaan tarvitaan SKP:n mielestä nyt ennen muuta uusia työpaikkoja. Valtiovallan pitää nyt luvatun tukipaketin lisäksi kehittää alueelle uutta teollisia ja palvelualojen työpaikkoja pahenevan työttömyyden torjumiseksi. Pelkkä muutosturva ei riitä, tarvitaan uusien työpaikkojen luomista, tukea uudelleenkoulutukseen ja työllistämistakuuta. Tilanne alleviivaa myös välttämättömyyttä luopua kuntien määrärahojen ja henkilöstön vähentämiseen tähtäävästä kunta- ja palvelurakennemuutoksesta.


Samalla on kuitenkin myös tehtävä pääomalle ja yhtiöille mahdollisimman vaikeaksi toimia vastuuttomasti. SKP vaatii työntekijöiden työsuhdeturvan parantamista niin, että lailla kielletään voittoa tekevissä yrityksissä taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin vedoten tapahtuvat irtisanomiset. Lisäksi on korjattava nykyinen tilanne, jossa irtisanominen tulee työnantajille Suomessa halvemmaksi kuin keskimäärin muissa EU-maissa. Tuotantoaan muihin maihin siirtäviltä yhtiöiltä, kuten Perlokselta, on myös perittävä takaisin sen valtiolta saamat tuet.(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli