Työväenliikkeen veteraani

02.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 40/2007

Kuka?Ensio Laine, turkulainen poliitikko, joka toimi pitkään Suomen kansan demokraattisen liiton (SKDL), Demokraattisen vaihtoehdon (Deva) ja Vasemmistoliiton kansanedustajana sekä Turun kaupunginvaltuutettuna. Laineelle myönnettiin valtiopäiväneuvoksen arvonimi 1995.
Mitä?Kun Ensio Laine aloitti kansanedustajauransa, elettiin myrskyisää toukokuuta 1968. Vuonna 1995, Laineen jäädessä pois eduskuntatyöstä, aika oli tyystin toinen.


Laine arvioi, että Paavo Lipposen hallituskausi oli vasemmiston kannalta erittäin heikkoa aikaa. Matti Vanhasen hallitukset ovat jatkaneet samoja latuja, eikä suunta ole porvarihallituksen myötä kääntynyt ainakaan parempaan päin.


Laine seuraa edelleen tarkasti päivänpolitiikkaa. Nyt puhuttavat erityisesti Stora Enson suomalaisen paperiteollisuuden alasajoa jatkavat irtisanomisaikeet sekä hoitajien kamppailu paremman palkan puolesta.


– Tehyn taistelu on hyvä esimerkki muillekin ammattiliitoille, vaikka kamppailu onkin vaikea, sanoo Laine ja kertoo tukevansa vilpittömästi hoitajien palkkataistelua.


Erityisen huolestunut Ensio Laine on hyvinvointiyhteiskunnan kehityksestä ja julkisten palvelujen yksityistämisestä, jonka taakse on kunnissa saatu laaja rintama.


Viime aikoina on Laineen käsissä kulunut professori Heikki Patomäen uutuuskirja Uusliberalismi Suomessa, joka on hänen mukaansa tarkkanäköinen analyysi siitä, minkälaista politiikkaa Suomessa on harjoitettu jo pitemmän aikaa. Vasemmistolle riittää siis haasteita tänä päivänä.


– Vasemmisto-opposition pitäisi nyt ottaa paljon railakkaammin kantaa politiikkaan. Tarvitaan vasemmistovoimien linjakkaampaa yhteistoimintaa, summaa Ensio Laine.
Miksi?Ensio Laine täyttää perjantaina 2. marraskuuta 80 vuotta. Sunnuntaina 4. marraskuuta järjestetään Turussa Kärsämäen Rientolassa kaikille avoin yleisötilaisuus Kärsämäen työväen järjestötoiminnan 100-vuotispäivän merkeissä. Työväenyhdistys Valon, Kärsämäen Sos.dem. Yhdistyksen ja Kärsämäen SKP:n ja kansandemokraattien toimintahistoriaa valottavat Ensio Laineen lisäksi Pekka Paven ja Vuokko Aromaa.MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli