Työttömiä patistetaan vuokratöihin

03.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 27/2007

Työministeriö antoi toukokuussa ohjeistuksen, joka patistaa työvoimatoimistoja osoittamaan työttömiä myös vuokratyöfirmojen palvelukseen sekä osa-aikaisiin töihin. Ministeriön ohjeessa todetaan, että "palkkatyön tulee aina olla ensisijaista työttömänä olemiseen verrattuna."


Jos työhönosoituksen saanut työtön ei neljässä päivässä ota yhteyttä sopiakseen työhaastattelusta, asiasta pyydetään selvitystä. Mikäli selvitystä ei kuulu, työtön menettää korvauksensa määräajaksi.


Ohjeistus on saanut työvoimaviranomaisilta pääasiassa myönteisen vastaanoton. Työttömien etujärjestöt ja ay-liike sen sijaan suhtautuvat vuokratyövoiman lisääntyvään suosimiseen kielteisesti.


Esimerkiksi Rakennusliitto kaipaa vuokratyöfirmoille tiukempia pelisääntöjä, ennen kuin työttömiä voidaan ohjata niiden palvelukseen. Rakennusfirmoista reilu 40 prosenttia käytti viime vuonna vuokratyövoimaa.


Myös SAK suhtautuu ohjeistukseen varauksella. Sen mukaan epävarmojen vuokratyösuhteiden lisääminen ei ole kestävää työllistämistä vaan lähinnä työttömyystilastojen kaunistamista.
Koulutusta kepin sijaanTyöttömien etujärjestöt muistuttavat, että vuokratyö on usein taloudellisesti epävarmaa eikä saadulla palkalla välttämättä tule toimeen. Keppikannustamisen ja vuokratyöfirmojen suosimisen sijasta tarvittaisiin esimerkiksi työvoima- ja aikuiskoulutukseen kipeästi lisää rahaa valtiolta. Nykyään aikuiskoulutusmäärärahat loppuvat useassa työvoimapiirissä kesken jo vuoden puolivälissä.


Hallituksen ensi vuoden kehysbudjetissa ei koulutusmäärärahoja ole luvassa lisää. Sen sijaan esimerkiksi kolmannen sektorin tukityöllistämiseen varattua pottia pienennetään tuntuvasti. Hallituksen linjaus on, että työllisyyspolitiikka jätetään enemmän ja enemmän markkinoiden varaan.


Työministeriö kiistää, että ohjeistuksessa olisi kyse mistään sinänsä mullistavasta uudistuksesta. Työvoimatoimistoilla on aikaisemminkin ollut mahdollisuus osoittaa työttömille työnhakijoille vuokratöitä, ja uudella ohjeistuksella halutaan kannustaa tätä menettelyä.
Joustavaa työvoimaaVuokratyöfirmojen määrä on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Vuokratyövoiman osuus on suurin hotelli- ja ravintola-aloilla, joilla työskentelevistä lähes kahdeksan prosenttia on vuokrattua.


Taloudellisen tulevaisuuden epävarmuuden lisäksi vuokratyöläisten rasitteena ovat työ- ja palkkaehtojen kirjavuus. Myös järjestäytymisaste jää vuokratyöläisten kohdalla vähäiseksi. (MK)
* * * * *


F A K T A


* * * * *


Henkilöstöpalveluala


- Vuonna 2006 alan liikevaihto noin 750 miljoonaa euroa


- Nopeimmin kasvava palveluala Suomessa


- Kasvua vuodesta 2005 noin 21 prosenttia


- Alalla toimii 300-400 vakiintunutta yritystä


- Vuonna 2007 kasvun odotetaan olevan 10-15 prosenttia

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli