Työnantajien röyhkeys uudella tasolla – Ay-kentältä vastatoimia

11.12.2014 - 14:22
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
ABB:n irtisanottu pääluottamusmies Terho Laitila Tiedonantajassa 32/2014. / TA |

Syyskuussa Tiedonantaja kertoi lähes 500 työntekijän ulosmarssista ABB:n Pitäjänmäen tehtaalla. Syynä oli johdon omavaltainen paikallisen sopimuksen purkaminen, joka toteutuessaan olisi tarkoittanut työntekijöille törkeää 2-3 euron tuntipalkan alennusta. 

Jo tuolloin pääluottamusmies Terho Laitila kertoi tehtaan työilmapiirin ja neuvottelukulttuurin olleen pitkään tulehtunut. Tämän viikon maanantaina ABB ilmoitti yksipuolisesti päättäneensä Laitilan työsuhteen "luottamuspulaan" vedoten. 

– Pääluottamusmies on ymmärtänyt asemansa täysin väärin. Hän on jatkuvasti käynnistänyt laittomia lakkoja, puolessa vuodessa jopa kolme kertaa, kommentoi asiaa Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.

Työnantajapuoli siis erotti työntekijöiden valitseman pääluottamusmiehen, vedoten siihen, ettei tehtaan henkilöstö taipunut uhkailun edessä vaan käytti lakko-oikeuttaan.

– Ei työrauhan turvaaminen silloin onnistu, kun työnantaja itse provosoi ja yrittää väkisin saada huononnuksia läpi, kommentoi Laitila itse syyskuussa.

Liitolta jyrkkä tuomio

Metalliliitto tuomitsi jyrkästi Laitilan mielivaltaisen työsuhteen päättämisen. 

– Pääluottamusmiehen perusteeton työsuhteen päättäminen on jo sinällään vakava ja täysin käsittämätön teko järjestäytyneeltä työnantajayritykseltä, sanoi Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Erityisen törkeäksi teon tekee se, että työryhmä käy parhaillaan neuvotteluja työrauhajärjestelmän uudistamisesta. Vastalauseena Aalto päätti vetäytyä työryhmän jäsenyydestä.

– Työnantajat yrittävät saada luottamusmiehet henkilökohtaiseen vastuuseen työtaistelutoimista. Nyt työnantaja näköjään käyttäytyy ikään kuin tällainen sanktio olisi jo olemassa, Aalto ihmetteli.

Samalla Metalliliitto ilmoitti vievänsä laittomana pitämänsä työsuhteen päättämisen välittömästi työtuomioistuimen käsittelyyn. Keskiviikkona kiistan osapuolet kuitenkin yllättäen ilmoittivat päässeensä sopimukseen työsuhteen päättämisestä.

Koska sopimus on salainen, jäävät tapauksen yksityiskohdat väistämättä epäselväksi. Niin tai näin, yksi asia on varmaa: jälleen yhdeltä työpaikalta on saatu pelattua pois suoraselkäinen pääluottamusmies, joka uskalsi pitää työntekijöiden puolta.

Jos tällaisten tapausten annetaan jatkua, vaakalaudalla on koko luottamusmiesjärjestelmä ja työntekijöiden tärkein edunvalvontakeino – lakko ja sen uhka.

26 vuotta osa-aikaisena

Samaan aikaan Tampereen suunnalla on käynnissä toinen oikeusmurha.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi kuun alussa kahden K-Citymarketin kassatyöntekijän, Tuija Hanhisalon ja Nadja Nurmisen kanteen työnantajaansa vastaan. Myyjiä oli pitkään pidetty vastentahtoisesti osa-aikaisina, vaikka tavarataloihin palkattiin kymmeniä uusia kassamyyjiä. 

Hanhisalo on työskennellyt kyseisellä työnantajalla vuodesta 1988 lähtien ja hänellä on edelleen osa-aikainen työsuhde, joka takaa viikossa 31 tuntia. Tällä tuntimäärällä ja palkalla ei perhettä elätetä. 

Kaksikko haki tuhansien eurojen korvauksia, mutta sen sijaan käräjäoikeus tuomitsi molemmat maksamaan oikeudenkäyntikuluja lähes 30 000 euroa. Palvelualojen ammattiliitto Pam ja työntekijät ovat valittaneet päätöksestä, mutta kaikki tuki on nyt tarpeen.

Mielenosoitusten aalto

Sekä Helsingin että Tampereen tapahtumat kertovat karulla tavalla, kuinka häikäilemättömästi työntekijöiden oikeuksia rikotaan ja pyritään rajoittamaan. Työväenliikkeen solidaarisuus ja yhteistyö vaatii nyt tekoja, ja niihin on ay-liikkeen ruohonjuuritasolla ryhdytty. Ympäri Suomea järjestetään tukimielenosoituksia tulevina viikkoina.

Perjantaina 12.12. klo 12 ABB:n Helsingin tehtaan pääportilla järjestetään mielenilmaus työnantajien mielivaltaa vastaan, järjestäjänä Strömbergin tehtaan työntekijäin ammattiosasto ry. Mielenilmaukselle ovat ilmaisseet tukensa lukuisat Metallin ammattiosastot.

 Pääoman röyhkeys kasvaa jos se sallitaan. Ei sallita! Jokainen työntekijä on työnantajan uhan alla jos puolustaa oikeuksiaan tai toisten työläisten oikeuksia. Tätä ay-liikkeen aktiivit eivät hyväksy. Oikeudet työpaikoilla ovat osa oikeusvaltiota. Tule mukaan vastustamaan mielivaltaa, kehottavat Metallin osasto 41:n pääluottamusmies Ilpo Haaja, ja Metallin osasto 5:n puheenjohtaja Kari Pekkarinen.

Myös Tornion Metallityöväen ammattiosasto 81:n mukaan ABB:n hyökkäys luottamusmiesjärjestelmää vastaan on täysin tuomittava. Se katsoo että kyseessä on jatko toiminnalle jolla teknologiateollisuus ajaa työelämää takaisin torppariaikaan. Ammattiosasto 81:n mukaan on erittäin tärkeää lähettää viesti niin ABB:n johdolle kuin työantajaliitolle, että Metallin kenttä puolustaa omiaan.

Vastavoima-kansanliike kutsuu puolestaan jokaisen työntekijöiden oikeuksia arvossa pitävän ottamaan osaa  perjantaina 19.12 klo 17 Helsingin Rautatientorille kokoontuvalle marssille. Marssi kulkee Keskon pääkonttorin kautta Eteläranta 10:n eteen.

 Huolimatta neuvotteluratkaisusta potkuihin liittyen pidämme mielenosoituksen. Kassatyöntekijät ovat edelleen vailla oikeutta, ja neuvotteluratkaisu ei poista luottamusmiesjärjestelmää vastaan kohdistetun hyökkäyksen törkeyttä, muistuttaa Vastavoiman Markus Heikkinen.

Samana päivänä 19.12. klo 17 alkaen järjestetään Tampereella tukimielenosoitus Tuija Hanhisalon puolesta. Kokoontumispaikka on K-Citymarket Lielahden edessä.

 Kokoaikaisia työsuhteita pystytään luomaan, kyse on vain tahdosta ja työntekijöiden arvostuksesta. Mikäli tyydymme vain tilanteeseen, tulevat osa-aikaiset työsuhteet entisestään lisääntymään työmarkkinoilla, toteaa Metalliliiton nuorisotoimitsija Jussi-Pekka Ahonen.

 Osallistu tapahtumaan ja osoita solidaarisuutta rohkeille työntekijöille. Suurella joukkovoimalla asiat muuttuvat!

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (11 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.