Työnantajat sotajalalla - missä viipyy vastaisku?

20.12.2012 - 16:20
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Timo Jantusen mielestä työväestöstä pyritään tekemään julkisuudessa syntipukkia. / TA |

Valtionyhtiöistä vastanneen kokoomusministeri Jyri Häkämiehen loikattua Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajaksi ovat työnantajien etujärjestön ja sen hengenheimolaisten vaatimukset hallinneet julkisuutta. Ensi vuoden syksyllä käynnistyviä palkkaneuvotteluja silmällä pitäen Häkämies ja marraskuussa EK:n puheenjohtajaksi edennyt vuorineuvos Ilpo Kokkila ovat yhteen ääneen esittäneet toinen toistaan kovempia toimia kansallisen kilpailukyvyn palauttamiseksi - viikkotyötuntien lisäystä, eläkeiän nostoa ja vapaiden vähennyksiä.  Suomen suistuttua taantumaan hallitusohjelmakin tulisi avata kevään puoliväliarvion yhteydessä.

Työnantajapuolen radikalisoituessa ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on puheenjohtajansa Lauri Lylyn johdolla pysynyt tutun vaatimattomalla linjallaan. Työnantajia on yritetty houkutella pysymään keskitetyn tuloratkaisun neuvottelupöydässä erilaisilla työntekijäpuolen maltillisuutta korostavilla tarjouksilla, kuten raamisopimuksen jatkamisella vuodella eteenpäin. EK on kuitenkin viitannut kintaalla jo edellisen raamin edellyttämille koulutuspäiville ja ilmoittanut suoraan tavoittelevansa nyt palkankorotusten nollalinjaa tai jopa palkanalennuksia.

Luokkataistelua käydään nyt avoimesti

Pääluottamusmies Timo Jantunen Posti- ja logistiikka-alan unionista pitää EK:n päänavauksia vain yhtenä merkkinä porvariston kasvavasta itsevarmuudesta oikeistohegemonian aikakaudella. Kokoomuksen hyökkäys sairasloma-ajan palkkaa vastaan kunnallisvaalien alla, työehtosopimusten rikkomukset ja EU-liittovaltiokehityksen voimistuminen ovat kaikki saman asian eri puolia.

– Ilmeisesti EK:n kypärälinja on saanut päähänsä, että nyt on otollinen aika tehdä ns. lopullinen ratkaisu ja hyökätä täysillä ay-liikkeen kimppuun.

Luokkataistelua työväkeä ja yleensä köyhempää kansaa vastaan uskalletaan nyt käydä avoimemmin kuin koskaan, sillä vasemmalta laidalta vahvat haastajat puuttuvat. Jantusen mukaan työväestöstä pyritään tekemään julkisuudessa syntipukkia kaikkeen mahdolliseen, joka on EK:n mielestä rasite työmarkkinoilla.

– Näin voidaan isänmaan pelastamisen nimissä lohkaista sopiva siivu etenkin SAK:n matalapalkkaisten alojen "ylimitoitetusta" palkkapotista Jersey-saarten veropakolaisklaanille.

Jantunen rinnastaa EK:n ulostulot Kokoomusnuorten puheisiin heikomman aineksen kitkemisestä yhteiskunnasta.

– Tässä tavoitellaan uutta talonpoikaistorppariluokkaa, joka ilomielin valjastetaan palvelemaan kokoomuslaisen herrarodun ydintä, pääluottamusmies kärjistää.

Ole realisti - vaadi mahdotonta

Palvelualojen ammattiliitto PAMin Hämeen ja Pirkanmaan aluepäällikkö Niina Koivuniemi sanoo oikeistolaisia aloitteita tulevan sellaisella taajuudella, että Kriittinen ay-verkosto voisi ruveta pitämään top ten-listaa synkimmistä porvarikyykyttäjistä.

– Kymmenen kärkeen pääsisi esimerkiksi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen, joka taannoin esitti taulukkopalkkojen ja yleiskorotusten poistamisen itsestäänselvyytenä.

Porvariston tykittäessä jatkuvia heikennysesityksiä työväki ei voi jäädä tuleen makaamaan. Koivuniemi patistaa vastaamaan mahdottomiin esityksiin omilla aloitteilla.

– Esimerkiksi matalapalkkaisella kaupan alalla 100% palkanlisä aatto- ja viikonlopputöistä olisi täysin mahdollinen. Nämä ajat ovat yleensä työntekijöille hyvin kuormittavia erilaisten väkeä vetävien alennusmyyntien ja kampanjoiden johdosta.

Kokoomuslaisiin haaveisiin irtisanomissuojan heikentämisistä ja paikallisista sopimisista Koivuniemi vastaisi kolmella kovalla vaatimuksella.

– Ay-liikkeelle joukkokanneoikeus, työnantajille sanktiot sopimusrikkomuksista ja osa-aikatyölle työpaikkakohtainen katto. Näillä ratkaistaisiin moni omassa työssäni vastaan tuleva ongelma. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (42 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.