Työläisten iskulauseet lämmittävät Ankaran öitä

16.02.2010 - 16:14
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Saman asian puolesta taisteleminen on lähentänyt eri etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä. / Murat Yiğit Paker |

60 päivää sitten 8000 ihmistä tuli Turkin pääkaupunkiin Ankaraan osoittamaan mieltään äskettäin yksityistetyn TEKEL:in tupakka- ja alkoholivarastojen lakkauttamista vastaan, jonka myötä 12000 ihmistä jäi työttömäksi tammikuun lopussa. Valtio yrittää saada työläiset siirtymään työlain 4-C pykälän alaisuuteen, joka tarkoittaa käytännössä melkein puolta pienempää palkkaa ja samalla vähemmän eläkettä tulevaisuudessa. Negatiivinen asia työläisten kannalta on se, että ammattiliitto on aikaisemmin jo hyväksynyt 4-C pykälää koskevan sopimuksen.

Ammattiliiton hallitukseen luottamuksensa menettäneet työntekijät valtasivat liiton päärakennuksen ja aloittivat mielenosoituksensa. Tällä hetkellä he ovat myös aloittaneet nälkälakon, koska Turkin hallitus teki poliisin raa’alla voimankäytöllä selväksi välinpitämättömyytensä tupakkatyöntekijöiden ongelmia kohtaan. Myöskään päivän kestänyt yleislakko ei auttanut torjumaan hallituksen toimia.

Mielenosoittajat taistelevat Ankarassa työtaistelun lisäksi pakkasta vastaan, koska suurin osa heistä asuu päärakennuksen eteen pystytetyissä teltoissa. Teltat on pystytetty kaupungeittain, joissa valitaan joka päivä eri valvojat vastaamaan asukkaiden tarpeista.

Saman asian puolesta taisteleminen on lähentänyt eri etnisiä ja uskonnollisia vähemmistöjä, jotka ehkä ennen taistelua katsoivat ennakkoluuloisesti toisiinsa. Solidaarisuus ei rajoitu mielenosoittajien kesken, vaan heitä tukevat monet muutkin ihmiset tuomalla mielenosoittajille ruoka-, lämmitys-, ja vaatetustarpeita.

Leirintäalue on vaikeuksista huolimatta verrattavissa festivaaleihin, sillä mielenosoittajat tanssivat erilaisia kansantansseja ja laulavat pitääkseen yllä taisteluhenkeä ja fyysistä lämpöä kylmien öiden läpi. Näppärät iskulauseet kaikuvat ympäri vuorokauden.

Päättäväiset mielenosoittajat pitävät taisteluaan ehkä myöhästyneenä mutta merkittävänä kipinänä Turkin työväen kamppailussa. Olipa mielenosoitusten tulos mikä tahansa, he toivovat tämän kipinän sytyttävän muita työläisiä ympäri Turkkia ja maailmaa.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.