Turussa tehdään elokuvaa yhdessä

24.08.2010 - 14:25
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
– Klaffissa elokuvan tekoon normaalisti kuuluva odottelu jää minimiin. Teemme elokuvan ideasta ensi-iltaan kolmessa tunnissa, pajan vetäjä Piia Hirvensalo kertoo. / Emma Vartiainen |

Turku valmistautuu paljon parjattuun kulttuuripääkaupunkivuoteen, jonka toteutuksessa on jätetty huomiotta peruskulttuuripalveluista pitkälti kaikki.

Kulttuurivihamieliseksikin mainitun kulttuuripääkaupunkisäätiön ohjelmahankkeiden joukosta löytyy myönteisiäkin poikkeuksia: helsinkiläinen tuotantoyhtiö toi Turkuun elokuvatyöpaja Klaffin, jota on testattu jo tänä vuonna Casagranden talossa. Innokkaat elokuva-alan opiskelijat Turun taideakatemialta pyörittävät pajaa, jossa jokainen voi tehdä kolmessa tunnissa oman elokuvan. Kaikkien kaupunkilaisten on mahdollista päästä osalliseksi pientä rahallista korvausta vastaan.

Matalan kynnyksen elokuvia

– Klaffissa elokuvan tekoon normaalisti kuuluva odottelu jää minimiin. Teemme elokuvan ideasta ensi-iltaan kolmessa tunnissa, pajan vetäjä Piia Hirvensalo kertoo. Hän on taideakatemiasta juuri valmistuva elokuva-alan opiskelija. Hirvensalo haluaa viedä elokuvan ilosanomaa eteenpäin.

– Harkitun kuvan estetiikkaa tämän tosi-tv:n levottomana aikoina, hän painottaa.

Laadukkaan lyhytelokuvan tekemiseen ei siis välttämättä tarvita isoa budjettia ja kuukausia aikaa. Mikä on tärkein asia, jonka Hirvensalo haluaa opettaa lyhytelokuvasta?

– Normaalisti ihmisten ryhtyessä tekemään kotivideoita, he painavat nauhoituksen päälle ja vasta sitten rupeavat ajattelemaan. Meillä toimitaan toisinpäin: tehdään suunniteltuja kuvia. Kaikki on mahdollisimman valmista jo kuvausvaiheessa. Kohtaukset kuvataan järjestyksessä, editoidaan ja poltetaan ne dvd:lle, Hirvensalo kertoo innostuneena.

– Idea on siis siinä, ettei kuvattaisi turhaa vaan vain se, mikä kuvasuunnitelmaksi piirretään ja sovitaan. Kuitenkin niin, että se on hauskaa. Samalla kun elokuva tehdään, pidetään lystiä ja opitaan vahingossa, hän lisää.

Alhaalta ylöspäin

Elokuvatyöpajaan tulo ei vaadi mitään ennakkotietoa, edes ideaa ei tarvitse olla valmiina mielessä.

– Klaffi sopii siis kaikenlaisille ja –ikäisille ihmisille. Erityisesti niille, jotka ajattelevat etteivät ainakaan ole luovia, sillä heiltä löytyy yleensä hurjimmat ideat. Täällä asiat syntyvät vahingossa, ilman puserrusta tai pinnistystä. Meillä saa pysyä kameran takana tai edessä, miten haluaa ja mukaan saa vielä tiiviin tietopaketin eli lunttilapun mukaan - ja näin varmasti jatkossa kuvaa kotona paremmin.

Elokuvia on tehty monennäköisiä; yksin, kaksin, ryhmässä ja viiden koiran kanssa.

– Asetelma on se, että tapahtuu yllättävää. Yllättävät asiat kohtaavat, kahden tavallisen asian kohtaaminen voi olla yllättävä. Yksi elokuva esimerkiksi syntyi kolmen lapsen ja heidän isänsä kanssa siitä, että veimme pölynimurin puistoon. Syntyi Håll staden ren! (Pidä kaupunki siistinä!).

– Jos alkuideaa ei ole valmiina, listataan tapahtumapaikkoja, sitten tapahtumia ja toimintoja. Kummastakin valitaan parhaat ja näin yllätytään siitä, millainen yhdistelmä tulikaan. Kun on sovittu, mitä ja missä tapahtuu, piirretään käsikirjoitus elokuvaksi eli tehdään kuvakäsikirjoitus, jolloin toiminnot ja tapahtumat jaetaan kuviksi, Hirvensalo havainnollistaa.
Näin opitaan miten elokuvassa kerrotaan kuvalla, ei niinkään dialogilla. Klaffissa tehdään etupäässä kuvapainotteisia elokuvia, joissa dialogi on minimissä. Kerronnan välineenä on ensisijaisena kuva, ei sanat tai ääni.

– Opimme sen, että vaikka jo kolmella kuvalla saa aikaan elokuvan. Kuvankerronnan voima on niin valtava, ettei hyvään elokuvaan niitä tarvita paljon. Tämä toteuttaa lisäksi sitä johtoajatusta, ettei anneta ylhäältä alaspäin, vaan kaikki synnyttävät ja tekevät, ei ole erikseen tekijöitä ja kuluttajia vaan olemme yhtä. Näin valitettavan harvoin kulttuurinkentällä on.

Klaffi -elokuvatyöpaja

Linnankatu 3, Turku

31.8 sakka ke-su pajat kello 10 ja 14

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.