Turussa kajahtelevat kumouksen äänet!

30.03.2017 - 12:15

Kalle Niskanen (s. 1989) on turkulainen rap-artisti, kommunisti, SKP:n Turun piirin varapuheenjohtaja ja kevään kuntavaaliehdokas. Räppärinä Niskanen tunnetaan parhaiten taiteilijanimellä MC Kajo. Kajo on kolminkertainen rapin Suomen mestari ja miestä pidetään yhtenä Suomen parhaista battle-artisteista. Niskanen on lajissaan ainoa, joka on rapin saralla seppelöity kolmella mestaruudella. Tämän lisäksi hänen palkintokaapistaan löytyy kaksi pronssi- ja kaksi hopeamitalia. Niskanen kertoo taiteilijuudestaan, taiteen ja yhteiskunnan välisestä suhteesta sekä siitä, miksi hän taiteilijana kokee tärkeäksi osallistua politiikkaan ja yhteiskunnan muuttamiseen.

Kulttuurin- ja taiteentekijöiden on osallistuttava!

Niskasen kiinnostus rapmusiikkia kohtaan heräsi ala-asteen lopulla 90- ja 2000-lukujen taitteessa muun muassa Eminemin ja suomirapin uuden aallon vanavedessä.

– Rap tempaisi mukaansa ja halusin itse ryhtyä tekemään sanoituksia ja musiikkia. Inspiroidun monista asioista ja jos minua esimerkiksi risoo jokin asia, niin haluan ottaa epäkohtaan kantaa sanoitusteni kautta. Teen myös sanoituksia täysin fiilispohjalta ja silloin ryppyotsaisuus on lyriikoistani kaukana.

Milloin koet tärkeäksi tarttua kynään, eli minkälaisia teemoja ja aiheita sanoituksissa käsittelet?

– Pyrin rapissani monipuolisuuteen: sanoituksissani on syvällisiä, mutta myös arkisempia tasoja. Sanoitusteni punainen lanka on positiivisuus ja kannustava sanoma.

Oletko mielestäsi poliittinen rap-artisti?

– Olen sitä monien mielestä varmasti hyvin selvästikin jo pelkästään kuntavaaliehdokkuuteni ja puoluetoimintani kautta. Biisieni tekstit eivät kuitenkaan välttämättä ole niin suoraviivaisen poliittisia kuin voisi olettaa.

– Poliittisuus on kuitenkin vahvasti läsnä rapmusiikin juurissa: rap on lähtöisin köyhistä oloista ja se on historiallisesti työväenluokkaisten musiikkia. Yhteiskuntakriittisyys, yhteiskunnallisten ongelmien esille nostaminen ja rasisminvastaisuus ovat aina kuuluneet oleellisena osana rappiin ja hip hoppiin.

– Itseäni ei haittaa, mikäli minut mielletään poliittiseksi taiteilijaksi, vaan se on enemminkin imartelevaa ja osallistun mielelläni esimerkiksi mielenosoituksiin ja olen yhteisessä rintamassa kaikkien muutosta haluavien kanssa. Olen tavannut ja tutustunut mielenosoituksissa hienoihin ihmisiin, jotka taistelevat tärkeiden asioiden puolesta, kuten esimerkiksi leikkauspolitiikkaa ja rasismia vastaan: totta hitossa tällaisessa porukassa on hienoa olla mukana!

”Taiteilijan ei pidä ryhtyä eliitin sirkuspelleksi, vaan olla piikkinä ja suolana lihassa.”

Niskanen kokee tärkeäksi, että kulttuurin- ja taiteentekijät osallistuvat taiteensa kautta yhteiskunnalliseen keskusteluun ja toimivat siten kriittisinä ääninä.

– Eniten minua ärsyttää se, etteivät tietyn aseman saavuttaneet taiteilijat välttämättä rohkene kyseenalaistamaan tai ilmaisemaan näkemyksiään politiikkaan tai yhteiskunnallisiin epäkohtiin liittyen. Taiteilijan ei pidä ryhtyä eliitin sirkuspelleksi, vaan olla piikkinä ja suolana lihassa. Monien taiteilijoiden pitäisi nostaa epäkohtia huomattavasti rohkeammin esille ja hyödyntää sitä asemaa, minkä ovat saavuttaneet: taiteilijoilla on laaja kuulijakunta ja heitä kuunnellaan usein huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi poliitikkoja.

– On uskallettava ottaa kantaa ja onneksi Suomesta löytyy taiteilijoita, jotka näin myös tekevät. Suomessa on monia vasemmistolaisia taiteilijoita, mutta toivoisin kuitenkin nykyistä radikaalimpaa otetta laajemmassa mittakaavassa. Eikä olisi lainkaan pahitteeksi ravistella suomalaisen yhteiskunnan pinttyneen ummehtunutta ilmapiiriä huomattavasti nykyistä voimakkaammin. Valtavirran taidekenttä on mielestäni tällä hetkellä liian salonkikelpoista ja se myös pyrkii olemaan sitä.

Minkälaista kantaaottava taide mielestäsi parhaimmillaan on?

– Parhaimmillaan se herättää kokijassa voimakkaita tunteita inspiroiden siten ihmisiä ja parhaimmillaan ihmismassoja muuttamaan yhteiskuntaa. Kun ajattelen nuoruuttani, niin olen oppinut musiikista enemmän asioita kuin esimerkiksi koulukirjojen sivuilta. Saan vahvoista ja kantaaottavista sanoituksista inspiraatiota ja mikä tärkeintä, niistä myös oppii sekä saa samalla uskoa omaan tekemiseen.

Rapin sykkeellä kohti kuntavaaleja!

Niskanen liittyi SKP:n jäseneksi vuoden 2015 alussa, oli samana vuonna ehdokkaana eduskuntavaaleissa ja nyt hän on puolueen kuntavaaliehdokkaana Turussa.

– Kun pitää silmät auki ja katsoo katukuvaa, niin parannettavaa riittää monissa asioissa. Koko kapitalismi ottaa päähän ja sen seuraukset näkyvät vahvasti kuntatasolla: ihmisiä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti Suomessa ja koko maailmassa. Haluan olla mukana nostamassa SKP:n sanomaa esille ja vaaliehdokkuus on yksi tapa, mutta tämän lisäksi kannattaa myös tehdä paljon muuta.

”Olen pitänyt itseäni kommunistina ja vasemmistolaisena jo useamman vuoden ajan ja pitänyt aina SKP:tä itselleni sopivimpana vaihtoehtona.”

– Suomessa oikeistolainen politiikka näkyy karvaalla tavalla esimerkiksi koulutukseen kohdistuvina leikkauksina sekä siinä, ettei ahtaalle ajettuja ihmisiä puolusteta. Meininki Suomessa on nykyisin läpimätää: kaikkea ollaan yksityistämässä ja tulevaisuuden uhkakuvat ovat pelottavia, mikäli muutosta ei saada aikaiseksi.

Miksi koit aikanaan juuri SKP:n itsellesi sopivimmaksi vaihtoehdoksi?

– Kiinnostuin lukiossa kommunismista ja sen historiasta. Olen pitänyt itseäni kommunistina ja vasemmistolaisena jo useamman vuoden ajan ja pitänyt aina SKP:tä itselleni sopivimpana vaihtoehtona. Puoluevalinta tuntui luonnolliselta.

– SKP:llä on taisteleva historia ja se on puolue, joka puolustaa heikoimmassa asemassa olevia ja taistelee heidän rinnallaan. SKP:n toiminnassa mukana olevat haluavat rakentaa Suomesta oikeudenmukaisen paikan elää: me olemme aidosti köyhien ja sorrettujen puolella. Arvostan suuresti puolueen historiaa ja kamppailu sorrettujen puolesta on puolueen kaiken toiminnan läpäisevä voima myös tänään.

Mitä asioita haluat lähteä ajamaan, mikäli sinut valitaan valtuustoon?

”SKP:llä on taisteleva historia ja se on puolue, joka puolustaa heikoimmassa asemassa olevia ja taistelee heidän rinnallaan.”

– Jokaisella pitää olla oikeus asuntoon ja riittävään toimeentuloon. Seison täysin SKP:n ajaman kuudentunnin työpäivän takana ja mielestäni Turun kaupungin pitäisi toimia esimerkillisesti ja lähteä kokeilemaan kyseistä mallia kuntatasolla. Tulisin myös tekemään töitä ilmaisen joukkoliikenteen puolesta.

– Koulutukseen ja sivistykseen liittyvät asiat ovat sydäntäni lähellä ja mielestäni lähikouluja ei tule lakkauttaa: pienten koulujen toimintamahdollisuuksia on tuettava ja panostettava laadukkaaseen opetukseen.

– Turussa tällä hetkellä toteutettava politiikka on oikeistolaista ja jälki sen mukaista: kokoomus ja oikeistodemarit jylläävät sekä pyrkivät kynsin hampain pitämään kiinni vallasta.

Niskasen mukaan on tärkeätä, että SKP tuo Turussa esille oman vaihtoehtonsa nykymenolle.

– Olisi mahtavaa jos saisimme ehdokkaita valtuustoon, mutta vielä tätäkin tärkeämpää on mielestäni se, että kerromme kuntalaisille siitä, että Suomesta löytyy puolue, joka toteuttaa aidosti vasemmistolaista politiikkaa. SKP:n kuntavaalislogan on ”EI MYYTÄVÄNÄ!” ja se on mielestäni osuva, koska ehdokkaamme eivät ole ostettavissa ja tulemme viimeiseen asti taistelemaan kunnan lähipalveluiden puolesta yksityistämistä vastaan, Niskanen päättää.

YouTube: MC Kajo esiintyy Joukkovoima-mielenosoituksessa elokuussa 2015 >>>

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kulttuuri

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.