Tupo on surkea mutta propaganda on hyvää

03.12.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (ES)

"Voi olla, ettei meidän maassa kaikki suju niin kuin pitäisi. Mutta kukaan ei voi kiistää ettei propaganda ole hyvää", ilkkui Bertolt Brecht Natsi-Saksassa harjoitettua aivopesua.


Hyvää on propaganda meilläkin, esimerkiksi tehdyn tulopoliittisen sopimuksen osalta.


"Solidaariset elementit" säilyivät ja saadut palkka- ja laatuparannukset ovat "keskimääräistä muhkeampia", kehui SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.


"Veroale on yllättävänkin suuri", säesti STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää. "Pidämme ratkaisua koko järjestelmän ja kolmikantayhteistyön voittona."


"Saatiin, mitä oli kohtuudella saatavissa", vakuutti SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola. Muutosturvassa tapahtui hänen mukaansa "todella megaluokan parannus" ja palkkaratkaisussa saatiin "jonkunlainen torjuntavoitto".


"Tupon palkankorotus muodostui suuremmaksi kuin ennakkoon arvioitiin. SAK ja STTK saivat sopimuksen palkkamalliin mukaan myös solidaarisuuselementin, joka parantaa pienipalkkaisimpien asemaa", kirjoitti Kansan Uutiset ja väitti, että sovitulla muutosturvamallilla "irtisanottujen mahdollisuus työllistyä nopeasti paranee merkittävästi".


"Nyt on luotu maaperää yritysten investoinneille ja samalla on saatu ratkaisu, joka nostaa palkansaajien reaaliansioita ja pitää huolta Suomen kilpailukyvystä", ylisti Demari.


"Tämä on hyvä päivä Suomelle. Tämä antaa monen vuoden rauhallisen ajan tehdä työtä, jotta orastava talouskasvu kyetään muuttamaan työpaikoiksi", suitsutti pääministeri Matti Vanhanen.


Verokevennysten "painopiste tulee olemaan samanlainen kuin aiemminkin eli pienituloisessa päässä", vakuutti valtiovarainministeri Antti Kalliomäki.


Ja kuinka ollakaan, myös työnantajat ovat tyytyväisiä. "Tulos on sen verran kohtuullinen, että neuvottelut kyllä kannattivat! Parempi tämä tulos varmasti on kuin liittokierros", retosti EK:n toimitusjohtaja Peter Fagernäs. Ratkaisua muutosturvasta hän piti "oikein hyvänä tuloksena".


Voivatko sekä ay-johtajat ja ns. työväenlehdet että työnantajat ja hallitus olla oikeassa? Vai olisiko niin, että jommatkummat kehuvat tupoa vastoin parempaa tietoaan? Ratkaisun tarkastelu paljastaa, että työnantajien ja hallituksen kehut tulevat täydestä sydämestä, kun taas ay-johtajat ja ns. työväenlehdet kehuvat ketunhäntä kainalossa, kentän harhauttamiseksi.


Ratkaisu nimittäin johtaa useimpien työntekijöiden reaaliansioiden alentumiseen. Esitetyt palkkojen nimelliskorotukset eivät tuo palkansaajille mitään korvausta työn tuottavuuden kasvusta eivätkä kata täysimääräisesti odotettavissa olevaa hintojen nousua. Pääoma- ja palkkatulojen välinen kuilu levenee entisestään. Kaiken lisäksi työnantajat saivat läpi palkkarakenteen muuttamisen pääosin suurituloisia suosivalle prosenttilinjalle. Kun veroratkaisun periaate on sama, tupo-ratkaisu kasvattaa entisestään myös palkansaajien keskinäisiä palkkaeroja.


Veroratkaisu merkitsee kuntien tulojen heikkenemistä, ja myös matalatasoiset palkankorotukset rajoittavat kuntien tuloja, kuten SKP kannanotossaan muistuttaa. Tämä heikentää kuntien työllistämisedellytyksiä ja lisää monissa kunnissa paineita irtisanoa ja lomauttaa työntekijöitä. Myös kuntien palvelujen ulkoistaminen ja yksityistäminen saavat lisävauhtia. Tämä kaikki on pois erityisesti pienituloisten eläkeläisten ja työttömien toimeentulosta ja hyvinvoinnista. Sen sijaan hallituksen ilmoitus varallisuusverotuksen poistamisesta kokonaan on taas uusi lahjoitus rikkaille.


Mitä tulee Huutolan mainostamaan "megaluokan parannukseen", niin muutosturvan nimellä markkinoitu koulutustuki ei estä ainoatakaan irtisanomista eikä takaa yhdellekään irtisanotulle työtä. Esitetty muutosturvamalli sivuuttaa nuorten ja pätkätöitä tekevien aseman parantamisen tarpeet. Muuten ns. laadulliset muutokset haudattiin työryhmiin.


Kun otetaan lukuun yhtiöiden voittojen kasvu ja jättimäiset osinkojen jaot viime vuosina, sopimuksen taso on SKP:n mukaan historiallisen heikko. Se on syytä hylätä ammattiliitoissa ja aloittaa työehtosopimusten valmistelu ammattiosastoista ja työpaikoilta esitettyjen vaatimusten toteuttamiseksi.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli