Tupo or not tupo

03.12.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: HÄNTÄPÄÄN VALVOJA

Perinteisesti on ollut tapana kadehtia opettajien kahden ja puolen kuukauden pituisia kesälomia. Mitä pitäisi sitten sanoa SAK:n toimitsijoista, jotka valmistuneen tupon jälkeen nyt pääsevät kahden ja puolen vuoden pituiselle syyslomalle?



* * *



Kirjallisuuden Finlandia-palkinto oli tänä vuonna viittä vajaa mennä ensimmäisen kerran näytelmäteokselle.


Teatterikappale nimeltä Tupo or not tupo (tekijäkollektiivi Lauri Ihalainen – Leif Fagernäs – Mikko Mäenpää – Jouni Ekuri – Risto Piekka – Eeva-Liisa Inkeroinen) jäi kuitenkin kalkkiviivoilla rinnan mitan verran jälkeen, sillä esityksestä todettiin nyt kadonneen tekijöiden aikaisemmissa teoksissaan aikaansaama perinteinen soutamis- ja huopaamisjännitys takarajojen vähintään kolminkertaisine ylityksineen.


Mutta näinhän on lähes yhtä tyystin käynyt Ilkka Remeksen jännäreissäkin verrattuna kirjailijan alkutuotantoon nähden. Pitkät sarjat ovat aina vaikeita, kuten ties monenteen tuhanteen jaksoon ehtineistä Kauniista ja rohkeista ja Salatuista elämistä olemme nähneet.


Pisteitä laski myös näytelmän nimi, jota pidettiin ilmiselvänä plagiaattiyrityksenä William Shakespearen teoksesta Hamlet.



* * *



Mutta kyllä tupoteatterin tekijät parhaansa yrittivät. Vaikka sanotaan, että "alku aina hankalaa", niin kirjallisuudessa asia on juuri päinvastoin. Moniko romaani alkaa varsin jännästi, mutta sitten loppuratkaisu on täyttä lässyä.


Nytkin alku oli lupaavaa, kun Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski vain pari kuukautta sitten ilmoitti, että työnantajat eivät ole kiinnostuneita keskitetystä työmarkkinaratkaisusta.


Niin muuttuu maailma, Sepponi, plagioidaksemme nyt vuorostaan toista merkittävää näytelmäkirjailijaa Aleksis Kiveä. Sillä mitäpä sanoi EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs maanantai-iltana, kun tupo oli juuri allekirjoitettu? Sanoipahan että "parempi tämä tulos varmasti on kuin liittokierros" (HS 30.11. sivu A 6).



* * *



Pahemman kerran lässähti homma jopa vaikka AKT:n lakko toi edes hiukan väliaikaisjänskyyttä. Sekin piti lopettaa puoliväkisin, jotta tuponäyttelijät pääsisivät taas tukka putkella lavalle.


Mutta juoni oli jo yhtä läpinäkyvä kuin mm. näytelmäkirjailija Arthur Millerin kanssa naimisissa olleen elokuvanäyttelijättären Marilyn Monroen yöpaita. Hänhän kuulemma nukkui pelkässä Chanel 5:ssä.


Tämänkertaisen tuponäytelmän tylsyyden kääntämiseksi taas edes jonkinlaisen jännittävyyden suuntaan kahden ja puolen vuoden päästä vuorossa oleva seuraava tupoteatteri aiotaankin kuulemma toteuttaa tosi-tv-pohjalta.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli