Tulet syttyivät asunnottomien yönä

20.10.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 38/2006.

Tiistaina 17. lokakuuta vietettiin jälleen YK:n Köyhyyden vastaista päivää ja asunnottomien yötä. Ennätyslämpimän syksysään kääntyessä kylmempään suuntaan haluttiin päättäjiä muistuttaa, että tilastojen mukaan Suomessa on edelleen yksinäisiä asunnottomia henkilöitä 7 430 ja asunnottomia perheitä 355.


Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Lehtonen muistutti, miten kuka tahansa voi joutua asunnottomaksi.


– Asunnottomaksi joudutaan esimerkiksi, kun luottotiedoista tulee menetettyä pääomaa. Ei auta, vaikka tarjoaisit kolmen kuukauden takuuvuokran, vaikka sinulla olisi työpaikka, vaikka asiasi olisivat kunnossa ja maksaisit laskusi ajallaan – nyt. Rekisterin merkintä on ja pysyy, sanoi Lehtonen.


Asunnottomien yön Helsingin toimijat vaativat perussäännöksi sitä, ettei asunto ole pakote käyttää sosiaalipalveluja. Sosiaalivirastoille annettu neliövuokria koskeva ohjeistus tulee välittömästi purkaa, ja loppuvuodeksi 2006 sosiaalivirastolle annettu sijoituskielto kaupungin ulkopuolisiin ostopalvelupaikkoihin on purettava, jotta asunnottomia voidaan majoittaa tarkoituksenmukaisempiin asumispaikkoihin.


Samoin sosiaalipolitiikan ja oikeustieteen keskeisten asiantuntijoiden Oikeus ja kohtuus -raportin ehdotus sosiaalitakuun säätämisestä terveydenhuollon hoitotakuun mukaisesti tulee saattaa voimaan mahdollisimman pian.


– Sosiaalitakuu turvaisi oikeuden lastensuojelun, päihdetyön, asunnottomuuden ja toimeentulotuen palveluihin säädetyssä ajassa asuinpaikasta riippumatta, korostettiin yhteisessä tiedotteessa.
Asunnottomuuden poistaminen vaatii poliittista tahtoaAsunnottomien yötä vietettiin Helsingin lisäksi myös usealla muulla paikkakunnalla.


Nokialla puhunut Asukasliiton puheenjohtaja Herkku Hernesniemi totesi, että asunnottomuuden poistaminen tulee säästämään varoja muun muassa sosiaalitoimen ja terveystoimen vähentyvinä menoina.


Hernesniemi kannatti erityisen asumistakuulain säätämistä. Hänen mukaansa kyse ei ole niinkään taloudellinen kuin poliittisen tahdon asia. Talkoisiin tarvitaan kaikkia, niin kuntia kuin valtiota.


– Tämän kaiken edellytyksenä on riittävän suuren vuokra-asuntojen määrän tuottaminen maahamme, jotta myös vuokrataso pystytään turvaamaan riittävän alhaisena, sanoi Hernesniemi.(MK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli