Tuiran koululaiset eivät antaudu

16.10.2014 - 13:02
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Tuiran alakoulun osalta suunnitelma on erityisen räikeä ja järjetön. / Matti Aalto |

Oulussa nähtiin tiistaina mielenosoitus, jossa oma-aloitteisilla lapsilla oli vahva rooli. Koululta kaupungintalolle matkannut kulkue täytti Oulujoen yli johtavan patosillan koko pituudeltaan.

Taustalla on kaupungin niin sanotun remonttiryhmän suunnittelema talousarvio, johon kuuluu muun muassa Tuiran ala-asteen sekä samassa pihapiirissä toimivan kehitysvammaisten erityiskoulun lakkauttaminen. Kaavailluissa on myös Tuiran yläasteen, Sanginsuun koulun ja Pateniemen lukion lakkauttaminen, kirjastojen sekä terveyspalvelujen karsimista likimain kaikissa kaupunginosissa. Terveyskeskuksissa ollaan korvaamassa hyvinvointikeskuksilla, hyvinvointipisteillä ja terveyskioskeilla, joissa kaupungin aiempien kaavailujen mukaan saattaisi olla henkilökuntaakin.

Tuiran alakoulun osalta suunnitelma on erityisen räikeä ja järjetön – on vain päätetty lakkauttamisesta, mutta lakkauttajilla ei ole ajatustakaan siitä mihin lapset laitetaan. Lähistöllä ei ole koulua mihin siirtyä, eikä kenelläkään ole ajatustakaan siitä kuinka pienten lasten kuljetus järjestettäisiin, jos lapset hajasijoitettaisiin ympäri kaupunkia.

Lasten kehitys turvattava

Vakavasti otettavassa yhdyskuntasuunnittelussa Tuiran 9000 asukkaan alati kasvava väestömäärä ja oppilasmäärien kasvaminen edellyttäisi tietenkin koulun toiminnan jatkamista.

Tärkeintä on kuitenkin lasten kehityksen turvaaminen. SKP:n Oulun osaston kannanotossa todetaan:

Lapsille voidaan turvata hyvän ja tasapainoisen elämän sekä kehityksen edellytykset kun kouluelämän ja muun arkisen elämän ympäristö ja ennen muuta kaveri piiri on sama ja kohtuullisen kokoinen. Kohtuullisen kokoinen tarkoittaa sitä että kaikki oppilaat tuntevat toisensa ainakin jollain lailla. Silloin muita oppilaita ei koeta kasvottomaksi massaksi.

Vielä tärkeämpää on kuitenkin se että lapsen luontaisen vastuuntunteen kehittyminen edellyttää sellaista tilannetta jossa lapsi tuntee olevansa joku jonka tekemiset huomataan ja muistetaan. Myös oppilasmäärällä on merkitystä, mutta ennen muuta sillä että saman koulun lapset omaavat yhteisen ympäristön myös kouluajan ulkopuolella.

Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutetun Mikko Viitasen kertoman mukaan heidän ryhmänsä vastustaa yksimielisesti Tuiran ala-asteen lakkauttamista ja Veikko Ervastin puheenvuorosta päätellen ainakin merkittävä osa vihreistä on samalla linjalla.

Asian käsittely on kuitenkin vielä alkutekijöissään ja lukuisten valtuutettujen kanta asiaan on vielä hämärän peitossa. Mielenosoituksesta Tuirankoululle palannut porukka päättikin kantaa plakaattinsa varastoon, koska niitä uskottiin vielä tarvittavan.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.