Toivo elää Yhdysvaltain vasemmistossa

28.10.2016 - 14:00

Vasemmiston tulevaisuus riippuu työväenluokasta, sen järjestöistä ja laajemmin koko demokratian puolesta käytävästä taistelusta, jolla kamppaillaan myös rasismia, seksismiä ja homofobiaa vastaan.

Näin toteaa Yhdysvaltain kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsen Joe Sims. Hän vastaa muun muassa puolueen sosiaalisen median ja järjestötyön koordinoimisesta.

Sims on myös mukana Peoplesworld.org ja cpusa.org –verkkosivustojen toimituskunnassa. Peoplesworld-sivusto jatkaa Daily Worker –lehden perintöä. Nykyinen sivusto on jo kolmas versio, joka on suunniteltu käytettäväksi sujuvasti älypuhelimella ja tabletilla. Kävijöitä on kuukausittain 80 000.

Sosialismi nousi poliittiseen keskusteluun

Joe Sims arvelee, että demokraattien presidenttiehdokaskandidaatti Bernie Sandersin kampanja teki radikaalin läpimurron. Vaikka Sandersista ei tullut presidenttiehdokasta, hänen kampanjansa onnistui muovaamaan poliittista keskustelua ja vaikuttamaan siihen, millaiseksi demokraattipuolueen puoluekokouksen ilmapiiri muodostui.

– Sandersin ansiosta sosialismi-sana kuultiin valtavirran poliittisessa keskustelussa – kuten myös yhteiskunnallisen vallankumouksen ajatus. Nämä ovat millä tahansa mittarilla merkittäviä ideologisia saavutuksia, toteaa Sims.

"Muutoksen taustalla on työväenluokan ja laajemmin kansalaisten syvä tyytymättömyys."

Simsin mukaan kyse on pitempiaikaisesta muutoksesta, jota on ollut ilmassa Yhdysvalloissa Barack Obaman vaalikampanjasta vuonna 2008 alkaen. Sen jälkeen on nähty muun muassa Occupy Wall Street –toriliike, mustien oikeuksia puolustava Black Lives Matter sekä nyt Sandersin presidenttikampanja.

– Muutoksen taustalla on työväenluokan ja laajemmin kansalaisten syvä tyytymättömyys. Ei ole sattumaa, että vuosien 2007-2008 talouskriisi aiheutti protesteja. Elämme yhä kriisin varjossa. Talouden elpymisestä huolimatta palkkataso jumittaa paikallaan. Uudet työpaikat ovat enimmäkseen pienipalkkaisia. Opiskelijat ovat velkaantuneet korviaan myöten. Monelle alkaa riittää, kuvaa Sims.

Tähänastisista saavutuksista on syytä olla tyytyväinen, pitää toivoa yllä ja kasvattaa painetta.

– Kohtaamamme haasteet voidaan ratkaista vain työväenluokan joukkotoiminnalla – joukkojen on tartuttava hetkeen ja vaadittava aitoa muutosta, kuten Mustien panttereiden aktivisti ja perustajajäsen Bobby Seale tapasi sanoa.

Simsin mielestä tämä edellyttää republikaanien Donald Trumpin tappiota tulevissa presidentinvaaleissa.

– Jos Trump voittaa, niin kaikki menee uusiksi, hän arvioi.

Yhdysvaltain vasemmistolla mahdollisuuksia

Mikä on vasemmiston tulevaisuus Yhdysvalloissa? Simsin mielestä kysymys on vaikea.

– Yhdysvaltain vasemmisto on itse asiassa aika suuri. Se on kuitenkin hajanainen ja järjestäytymätön, ainakin mitä tulee puoluekenttään. Monet vasemmistolaiset toimivat joukkoliikkeissä ja ammattiliitoissa ynnä muissa vastaavissa.

Yhdysvalloissa tavataan arvioida vasemmisto-oikeisto-erottelua enemmän eräänlaisena kulttuurien välisenä kysymyksenä.

Sims huomauttaa, että Yhdysvalloissa tavataan arvioida vasemmisto-oikeisto-erottelua enemmän eräänlaisena kulttuurien välisenä kysymyksenä. Luokkanäkökulmasta vasemmiston tulevaisuus on kuitenkin sidoksissa työväenluokkaan ja sen eri organisaatioihin. Niistä tärkeimmät löytyvät ay-liikkeestä, mutta Simsin mukaan eivät vain sieltä. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on käynnissä vakava hyökkäys ay-liikettä ja ammatillista järjestäytymistä vastaan.

– Liittoihin järjestäytyneiden työläisten määrä on edelleen laskussa. Jotta suunta saadaan käännettyä, tarvitaan toimenpiteitä liitoilta, mutta myös poliittisilta toimijoilta. Usein tilanteeseen vaikuttavat osavaltio- ja kansallisen tason poliitikot. Tältä osin vasemmiston on oltava aktiivisempi, kertoo Sims.

Mutta hänen mukaansa tämä on vain osatotuus.

– Vasemmiston agendalla täytyy olla myös kamppailu demokratian puolesta. Tällä tarkoitan taistelua rasismia, seksismiä, homofobiaa vastaan. Se, millaisia muotoja tämä taistelu saa, vaihtelee suuresti. On jo nykyisin olemassa olevia, vakiintuneita liikkeitä, sekä uusia, kuten Sandersin perustama Our Revolution (”Meidän vallankumouksemme”) sekä Black Lives Matter (”Mustien elämällä on väliä”). Kommunistisen puolueen mielestä on tärkeää olla mukana niissä kaikissa, rakentaa yhtenäisyyttä ja tehdä yhteistyötä kysymyksissä, joissa olemme samaa mieltä.

Poliittisella kentällä Simsin mielestä on nyt tarvetta kolmannelle, työväenluokkaiselle joukkopuolueelle, joka rakentaisi monopolien vastaista, laajempaa demokratiaa vaativaa rintamaa. Se, miten ja milloin tämä olisi mahdollista, on Simsin mukaan vaikea arvioida.

Kansan enemmistö rasismia vastaan

Rasismi tuntuu olevan kasvussa eri puolilla maailmaa. Yhdysvalloissa virkavalta on surmannut useita mustia, mikä on nostattanut muun muassa Simsin mainitseman Black Lives Matter –ihmisoikeusliikkeen.

Sims pohtii, ettei rasismi ole välttämättä lisääntynyt Yhdysvalloissa. Se mikä on uutta, on poliisin suorittamien afroamerikkalaisten murhien kuvaaminen ja materiaalin päätyminen televisioon ja verkkoon laajasti nähtäville. Toisaalta Trumpin kannattajien joukoissa on lietsottu rasistisia asenteita, joka on näkynyt muun muassa antisemitistisen ja islamofobisen väkivallan lisääntymisenä.

– Itse asiassa uskon, että Yhdysvaltain kansan enemmistö on rasismia vastaan, sekä ajattelultaan että tietoisuudeltaan. Toisaalta valtaa pitävän luokan rasismi on pahentunut. Ongelmien ratkaisu vaatii radikaaleja uudistuksia. Yhteiskunnan rakenteelliseen rasismiin pitää puuttua esimerkiksi oikeuslaitoksessa. Mutta myös talouteen on kiinnitettävä huomiota. Rasismin taloudelliset aspektit ovat avainasemassa, toteaa Sims.

Solidaarisuus toimii

Joe Sims uskoo vakaasti, että kansainvälinen solidaarisuus on toiminut aiemmin ja toimii vastakin. Solidaarisuus lopetti Vietnamin sodan ja Etelä-Afrikan rotuerottelupolitiikan. Ja solidaarisuus tulee päättämään myös Yhdysvaltain Kuuban kauppasaarron.

Solidaarisuus lopetti Vietnamin sodan ja Etelä-Afrikan rotuerottelupolitiikan.

– Totta kai uusien työkalujen, kuten tietoverkkojen ja sosiaalisen median, omaksuminen tuo haasteita. Tähän kommunististen ja työväenpuolueiden on kiinnitettävä enemmän huomiota.

Jos Joe Sims saisi valita kolme historiallista henkilöä Yhdysvaltain työväenluokan ja edistyksellisten voimien taustalta, keitä he olisivat?

Frederick Douglass, Helen Keller ja W.E.B. Du Bois, tulee lista kuin kaupan hyllyltä.

– Heillä kaikilla oli vastassaan valtavia esteitä: orjuutta, rasismia, sokeutta, kuuroutta. Silti he kykenivät muuttamaan historiaa kestävällä tavalla, toteaa Sims.

Kolme kovaa Yhdysvaltain historiassa

Frederick Douglass (1818–1895) syntyi orjana Talbot Countyssa, Marylandissa. Hänestä tuli eräs aikansa kuuluisimmista intellektuelleista, joka toimi presidenttien neuvonantajana ja luennoi tuhansille ihmisille eri teemoista, kuten naisten oikeuksista. Douglass oli johtavia ihmisoikeusaktivisteja ja orjuuden vastustajia. Hänestä tuli ensimmäinen afroamerikkalainen, joka nousi merkittävään asemaan Yhdysvaltain hallinnossa. Douglass kirjoitti omaelämäkerroissaan kokemuksia orjuudesta ja elämästä Yhdysvaltain sisällissodan jälkeen. Tunnetuin teksti lienee Narrative of the Life of Frederick Douglass, an American Slave.

Helen Keller (1880-1968) nousi sokeudesta ja kuuroudesta huolimatta erääksi 1900-luvun suurimmista ihmisoikeustaistelijoista ja oli muun muassa perustamassa Amerikan kansalaisoikeusunionia (ACLU). Keller oli sosialistipuolueen jäsen ja kirjoitti useita sosialismia käsitteleviä artikkeleita vuosien 1909 ja 1920 välillä. Keller myös tuki sosialistista presidenttiehdokasta Eugene Debsiä. Esseesarjassaan Out of The Dark (“Ulos pimeydestä”) Keller kertoo näkemyksiään sosialismista ja kansainvälisestä politiikasta.

W.E.B. Du Bois (1868-1963) oli eräs 1900-luvun alkupuolen tärkeimmistä afroamerikkalaisista aktivisteista. Du Bois nousi kuuluisuuteen, kun hän esitti, että mustien ammatillinen koulutus on tärkeämpi kamppailun kysymys kuin pääsy korkeakouluihin tai korkeisiin poliittisiin virkoihin. Hän vastusti ajatusta valkoisen rodun biologisesta erityisasemasta ja edisti naisten oikeuksia. Panafrikkalaisuuden kannattajana Du Bois ajoi Afrikan maiden vapautumista siirtomaavallasta.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.